Ter Mors grijpt goud én een olympisch record op de 1000 meter

“Ik ben nu blijer dan toen ik mijn eigen medaille won, absoluut”, glunderde Anesi in de catacomben van de Gangneung Oval.

“Ik was nog maar een kind (hij was 21, red.) toen ik goud won in 2006, dus ik wist niet goed wat het betekende. En Marrit heeft zo veel pech gehad in haar carrière. Als ze kans had op een medaille lukte het steeds net niet, om allerlei redenen. Ze was altijd ‘mevrouw vierde plaats’, maar nu is ze vier jaar lang ‘mevrouw derde plaats’.”

FacebookTwitterE-mailWhatsapp LinkedIn Winterspelen 2018 Vandaag in Pyeongchang: 1000 meter vrouwen Wüst en Leenstra met hun medailles van de 1500m (ANP) woensdag 14 februari 2018 | NPO Radio 1 | Redactie Zorg ervoor dat je om 11.00 uur klaar zit want dan is het weer zo ver! Ditmaal is het tijd voor de 1000 meter bij de vrouwen. Ireen Wüst is in de vierde rit de eerste Nederlander die in beweging komt na het startschot. 

De 28-jarige Leenstra, die in 2014 trouwde met Anesi, eindigde maandag op de olympische 1500 meter als derde achter Ireen Wüst en de Japanse Miho Takagi. Het verschil met de vierde plaats van Lotte van Beek was maar één honderdste.

De kansen op een volledig Nederlands podium zijn klein maar alle drie de Nederlanders zijn kanshebbers of outsiders. Naast Wüst doen ook Marrit Leenstra en Jorien ter Mors een gooi naar het podium.

Leenstra eindigde in het verleden al zes keer als vierde op WK’s en de Olympische Spelen en dus was de ontlading enorm toen ze maandag eindelijk haar eerste individuele medaille won op een mondiaal toernooi

FacebookTwitterE-mailWhatsapp LinkedIn Winterspelen 2018 Maandag in Pyeongchang: 1500 meter vrouwen ANP maandag 12 februari 2018 | NPO Radio 1 | Redactie In de Gangneung Oval is het om 13.30 uur tijd voor de 1500 meter voor de vrouwen. Slaagt één van de Nederlandse dames er vandaag in om een gouden plak te winnen op het koningsnummer? 

“Ik dacht dat ze weer vierde zou worden”, gaf Anesi toe. “Ik dacht dat Miho Takagi en Heather Bergsma in de laatste rit nog onder haar tijd zouden duiken, maar Bergsma redde het niet.”

Video: Lotte van Beek komt honderdste tekort voor medaille op olympische 1500

“Voor ‘mevrouw vierde plaats’ is het een grote stap om op het podium te komen. Wij weten met z’n tweeën welk verhaal er achter deze medaille zit. Ups en downs, bloed, zweet en tranen. Dit is het einde van een zware reis die we twee jaar geleden samen zijn begonnen.”

Video: Nichtjes leven op oude school Lotte van Beek mee met olympische race

Leenstra besloot medio 2016, toen ze zonder ploeg zat na het stoppen van Team Corendon, naar Italië te verhuizen om te trainen onder Maurizio Marchetto. Anesi speelde een belangrijke rol bij de keuze voor de coach die hem in 2006 naar olympisch goud leidde.

2006: Goud (3000 meter) Brons (1500 meter)2010: Goud (3000 meter) 2014: Goud (3000 meter, achtervolging) Zilver (5000, 1500 en 1000 meter)

Meer schaatsmedailles lonken op 1000 meter voor vrouwen

“Marrit voelde zich wat verloren, ze wist niet goed wat ze moest doen na het stoppen van Corendon. Dus ik zei tegen haar: ‘Ga met Marchetto praten, want hij is een heel succesvolle coach. Hij zal je sterker maken en je zal met gemotiveerde, jonge schaatsers gaan trainen. Dat is wat je nodig hebt.’ En nadat ze met Maurizio had gepraat, besloot ze om deze route te nemen.”

Erben Wennemars en Sebastiaan Timmerman doen voor NPO Radio 1 verslag. 

De bronzen medaille van de Nederlandse Leenstra zorgde in Zuid-Korea daarom ook voor vreugde in het Italiaanse kamp. “Iedereen in het Italiaanse team is blij voor haar, omdat ze zo aardig is. Ik zei altijd tegen haar dat ze te aardig is om te winnen. Maar wat kun je eraan doen?”, glimlachte Anesi.

Maandag in Pyeongchang: 1500 meter vrouwen

Volgens de assistent-coach van de Italiaanse ploeg lag de sleutel van de olympische medaille van Leenstra bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind december. Daar pakte de Friezin drie startbewijzen voor Pyeongchang, terwijl de omstandigheden allesbehalve ideaal waren.

“Alleen Marrit, ik en een fysio waren in Heerenveen voor het OKT, omdat de Italiaanse ploeg zich in Baselga di Piné aan het voorbereiden was op de Spelen. Dat was heel moeilijk, zoals de afgelopen twee jaar in zijn geheel een achtbaan waren voor ons. Maar die achtbaan heeft een fantastisch einde.”

Overzicht Marrit Leenstra’s 4e plaatsen: 8x NK 1x EK 5x WK 1x OS Dit seizoen: NK 0G-2Z-1B EK 1G-0Z-2B OS 0G-0Z-1B

Wüst en Leenstra stralen bij bloemenceremonie

Uittredend Olympisch kampioene Jorien ter Mors heeft met een filmpje op TeamNL haar Nederlandse collega-schaatssters die in actie komen op de 1500 meter succes gewenst. ,,Hee meiden heel veel succes. Ik hoop dat een van jullie de olympische titel van mij mag opvolgen”, zei Ter Mors in een boodschap aan Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

Goedemorgen Pyeongchang, dit staat er vandaag op het spel

Ter Mors, die in Sotsji vier jaar geleden verrassend goud veroverde op de 1500 meter, kan haar titel in Zuid-Korea niet verdedigen, omdat ze zich op het Olympische Kwalificatietoernooi in december niet wist te plaatsen voor de schaatsmijl. Ze komt wel in actie op de 1000 meter en de 500 meter. Wüst, Van Beek en Leenstra eindigden in Sotsji achter Ter Mors op de plekken twee, drie en vier op de 1500 meter.


Wereld at Twitter: