Oliseh: ‘Ik wil geen deel uitmaken van illegale praktijken’

Uitgerekend op Valentijnsdag zijn Fortuna Sittard en trainer Sunday Oliseh uit elkaar gegaan. Na een jaar en een kleine twee maanden komt er daarmee een einde aan het ‘huwelijk’ tussen de trainer en de club, zo meldt Fortuna Sittard via de officiële kanalen.

Officieel is de Nigeriaanse trainer, die tussen 1997 en 1999 bij Ajax speelde, op non-actief gesteld. ‘De clubleiding neemt dit besluit naar aanleiding van het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie. Meerdere pogingen van de club om de trainer tot ander gedrag te bewegen bleven helaas zonder resultaat, met uiteindelijk ook een onwerkbare situatie als resultaat’, geeft de club een reden voor het aanstaande ontslag.

De Limburgse club meldt in een verklaring op de website dat het ‘verwijtbaar handelen’ van Oliseh heeft geleid tot een voortijdig vertrek. "Meerdere pogingen van de club om de trainer tot ander gedrag te bewegen bleven helaas zonder resultaat, met uiteindelijk ook een onwerkbare situatie als resultaat", aldus het statement van Fortuna Sittard. De club meldt dat de slechtere resultaten van de laatste weken niets te maken hebben met zijn ontslag.

De Limburgers benadrukken wel dat het op non-actief stellen van Oliseh niets te maken heeft met de huidige sportieve prestaties. ‘Door zijn ontoelaatbare handelen heeft de oefenmeester de samenwerking met vele mensen binnen de organisatie onmogelijk gemaakt. Van spelers tot medewerkers’, klinkt het vervolgens betreurenswaardig.

Het rommelt al langerHet rommelde al langer in Zuid-Limburg. Oliseh stelde dat slechts twaalf van de spelers het niveau van de Jupiler League hadden. Ook had hij het meerdere malen aan de stok met voorzitter Isitan Gün. Voor het duel met FC Volendam van twee weken geleden, was er al sprake van het ontslag. Toch bleek de Nigeriaan in het KRAS-stadion op de bank te zitten als trainer van Fortuna. Nu is het ontslag dus definitief.

Update – 17.15 uur (14 februari 2018)Sunday Oliseh, ex-trainer van Fortuna Sittard, heeft woensdagmiddag via Twitter gereageerd op zijn ontslag bij de Limburgse voetbalclub. In een statement laat hij weten dat hij door de buitenlandse eigenaren op straat is gezet omdat hij niet mee wilde werken aan illegale activiteiten. Oliseh vindt het jammer voor de supporters en het team dat hij onder zijn hoede had. 

Vier keer verlies op rijOndanks een knappe derde plaats, loopt het na de winterstop niet lekker bij Fortuna Sittard. Waar voor de winsterstop veel werd gewonnen en een periodetitel werd veroverd, verloor de club de laatste weken vier wedstrijden op rij en moet NEC en Jong Ajax voor zich dulden. Afglopen maandag verloor Fortuna nog van Jong AZ.

Tegenover het Duitse Revier Sport ging de oud-Ajacied nog verder in op wat er zich binnen de club afspeelde. ‘Wat er zich buiten het veld afspeelt is gewoon illegaal, daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik wil niet naar de gevangenis, er werken daar vreemde figuren. Ik heb al met mijn advocaat en de politie gesproken en meer wil ik er op dit moment niet over kwijt.’

AMSTERDAM – SITTARD De wegen van Fortuna Sittard en trainer Sunday Oliseh scheiden dit keer definitief. De oud-speler van Ajax leek twee weken geleden al ontslagen, maar de trainer verscheen toch weer op het veld bij de Limburgers. Nu is het doek definitief gevallen voor de 43-jarige oefenmeester.

I confirm: Due to my refusal to participate in Illegal activities at Fortuna sittard & violate the Law,i have been Suspended from my duties as Coach by the Foreign Owners of Fortuna.Unfortunate for the lovely fans, my players & our hard fought phenomenal positioning for Promotion

Braga tijdelijk vervangerClaudio Braga is aangesteld als tijdelijk opvolger. De geboren Portugees combineert de rol van hoofdtrainer met zijn huidige functie, die van hoofd jeugdopleiding, tot de club een nieuwe trainer heeft gevonden.

De populaire WZAWZDB truckerpet is weer op voorraad! Wees er snel bij want ze gaan hard!

Op Twitter uitte Oliseh beschuldigingen aan het adres van Fortuna. Hij zou hebben geweigerd aan illegale activiteiten mee te werken en zegt te weigeren de wet te overtreden.

In aanloop naar De Klassieker 20% korting op het ‘Rechtstreeks uit de hoofdstad!’-shirt!

Fortuna zet week voor topper tegen NEC trainer Oliseh op non-actief

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Video: BIZAR | Oliseh: “Spelers is gevraagd mij niet te bellen, anders volgt er een schorsing”

Oliseh reageert: Wilde niets illegaals doen

De club benadrukt dat de slechte resultaten niet de aanleiding waren om Oliseh te ontslaan. Fortuna verloor de afgelopen vier competitiewedstrijden, maar de problemen met de Nigeriaan waren er al langer.

“Aanleiding is het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie”, zo meldt Fortuna op de website van de club. 

“Meerdere pogingen van de club om de trainer tot ander gedrag te bewegen bleven helaas zonder resultaat, met uiteindelijk ook een onwerkbare situatie als resultaat. Door zijn ontoelaatbare handelen heeft de oefenmeester de samenwerking met vele mensen binnen de organisatie onmogelijk gemaakt. Van spelers tot medewerkers. Fortuna Sittard betreurt het besluit, maar stelt dat het clubbelang boven alles gaat.”

Claudio Braga neemt voorlopig de taken van Oliseh over. De geboren Portugees combineert de rollen van trainer en hoofd jeugdopleiding tot er een opvolger voor Oliseh is aangesteld.

De Nigeriaan was ondanks de nederlagen in de afgelopen weken bezig was aan een uitstekend seizoen met Fortuna, waar hij sinds december 2016 werkzaam is. De Limburgers wonnen een periodetitel en staan met vijf punten achterstand op koploper NEC op de derde plaats in de Jupiler League.

Oliseh: “Wat buiten het sportieve in Sittard gebeurt, is illegaal”

Toch komt het ontslag van Oliseh niet als een verrassing. Eind vorige maand pakten verschillende media al uit met het nieuws dat de succescoach op straat gezet zou zijn en vervangen zou worden door Kevin Hofland. Alle betrokken partijen spraken die berichtgeving toen direct tegen. 

De 43-jarige Oliseh, die als speler actief was voor onder meer Ajax, Juventus en Borussia Dortmund, zei toen hard te lachen om het nieuws over zijn ontslag. Twee weken later moet hij dus alsnog vertrekken.

Fortuna Sittard stelt Oliseh op non-actief

De eerste wedstrijd van Fortuna na het ontslag van Oliseh is vrijdag. De Limburgers spelen dan om 20.00 uur thuis tegen Telstar, dat vijfde staat.


Wereld at Twitter: