Nieuwe verdachte van aanslag op Thalys opgepakt in Frankrijk

Nieuwe verdachte van aanslag op Thalys opgepakt in Frankrijk
Medeplichtige aanslag Thalys opgepakt
De Marokkaan Ayoub al-Khazzani begon in Frankrijk in een Thalys-hogesnelheidstrein te schieten, maar hij werd snel overmeesterd door Amerikaanse militairen die toevallig in de trein zaten.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat de nieuwe verdachte woensdagmorgen in Parijs is gearresteerd. Hij woont in Spanje en was op weg naar België.

Eind oktober werd in België ook al een van medeplichtigheid verdachte man opgepakt. Hij is drie maanden later aan Frankrijk uitgeleverd.

Al-Khazzani was kort voor de aanslag in de Thalys uit Syrië gekomen. Hij kende waarschijnlijk Abdelhamid Abaaoud. Die gold als het brein achter de bloedige aanslagen in Parijs in november 2015.

In het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in een Thalys-trein in 2015 is in een treinstation in Parijs een 36-jarige Marokkaan gearresteerd op verdenking van “logistieke steun”, zo vernam het Franse persbureau AFP uit een bron dichtbij het onderzoek.

Het gaat om een man die in Spanje woont. Hij werd tijdens een operatie van de Spaanse en Franse politie gearresteerd “toen hij op weg was naar België”, meldde het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op 21 augustus 2015 opende de Marokkaan Ayoub El Khazzani in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, kort nadat de trein Frankrijk was binnengereden, het vuur met zijn kalasjnikov. De “jihadist” verwondde twee reizigers, alvorens drie Amerikaanse soldaten met verlof hem overmeesterden.

Hij had gehandeld op bevel van Abdelhamid Abaaoud, het veronderstelde brein van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Volgens het Spaanse ministerie toonde het onderzoek van de Spaanse politie aan dat de vandaag gearresteerde verdachte “had samengewerkt met de cel die de aanslag had beraamd”. “Met name door logistieke steun te verlenen door het overbrengen van meerdere van zijn leden naar de Europese Unie of door hen voertuigen ter beschikking te stellen.”

De Spaanse autoriteiten verdenken de man ervan “steun” te hebben verleend aan terreurorganisatie Islamitische Staat om aanslagen te plegen in landen van de Europese Unie.


Wereld at Twitter: