Mishandelde dragqueen Monique: ik weigerde bang te zijn

Mishandelde dragqueen Monique: ik weigerde bang te zijn
Dragqueen mishandeld in Amsterdam
De Amsterdamse drag queen Monique de la Fressange is zaterdagnacht door drie mannen mishandeld toen zij stond te wachten op een taxi. Dat gebeurde rond 01.30 uur op de Prins Hendrikkade.

Ze was net klaar met een optreden in café The Queens Head op de Zeedijk, toen ze werd uitgescholden en geslagen. Volgens drag queen Diva Mayday, die met haar bevriend is, schoot niemand haar te hulp. Dat heeft haar nog het meest geraakt. Het was volgens Mayday duidelijk een hate crime. Omdat ze ook verrot is gescholden voor al het mogelijke. Ze heeft aangifte gedaan maar de schrik zit er goed in.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Na de mishandeling is de drag queen in paniek naar de Reguliers Dwarsstraat gegaan, waar ze door vrienden werd opgevangen. Ze zit onder de blauwe plekken en heeft een gekneusde neus, aldus Mayday. Volgens de drag queen waren de daders begin twintig en spraken ze Nederlands.

Naast Monique de la Fressange was de 25-jarige Xeverio in januari dit jaar ook slachtoffer van lhbt-gerelateerd geweld in Amsterdam. Hij werd beroofd, en uitgescholden voor ‘homo’ en ‘boeler’ (homo in het Surinaams) toen hij bij het metrostation aan de Wibautstraat stond te wachten. Hij werd van achteren geschopt, kreeg klappen in zijn gezicht en werd tegen de grond gewerkt.

Dragqueen na optreden mishandeld in Amsterdam

Mayday maakt zich zorgen over het toenemende homogeweld in de stad. Vorig jaar sprak ze de gemeenteraad toe, om aandacht te vragen voor het probleem. In de laatste vijfentwintig jaar is het geweld niet zo erg als de laatste twee jaar.

Monique was net klaar met haar optreden in café The Queens Head op de Zeedijk. Toen ze op een taxi stond te wachten, werd ze uit het niets uitgescholden en in elkaar geslagen. Ze werd door niemand geholpen. ‘Dit was duidelijk hate crime. En dit mag toch niet meer mensen. Laat iedereen in zijn of haar waarde. Dit moet stoppen’, schrijft May Day of Facebook.

In Amsterdam is dit weekend een dragqueen mishandeld. Een woordvoerder van de politie zegt tegen AT5 en NH Nieuws dat het geweld vermoedelijk lhbt-gerelateerd was.

Monique de la Fressange heeft aangifte gedaan. Dat is bevestigd door de politie. “We pakken dit heel serieus op, juist ook omdat er sprake is van lhbt-gerelateerd geweld”, zegt een woordvoerder tegen Het Parool.

De mishandeling gebeurde zaterdagnacht op de Prins Hendrikkade. De artiest was net klaar met een optreden in café The Queens Head op de Zeedijk, toen ze werd uitgescholden en geslagen. Er zouden drie mannen bij betrokken zijn geweest.

De politiewoordvoerder laat weten dat er aangifte is gedaan en dat het onderzoek loopt. “Wat ons betreft heeft dit voorrang. Dit soort zaken wordt over het algemeen snel behandeld.”