Dreiging van sancties treft Russische economie

Dreiging van sancties treft Russische economie
VS legt Rusland nieuwe sancties op vanwege vergiftiging Skripal
Het Amerikaanse Congres had de regering-Trump twee maanden gegeven om te bepalen of Rusland het internationale recht heeft geschonden. 

Die deadline verliep zonder taal of teken vanuit het Witte Huis. De voorzitter van het buitenlandcomité van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Ed Royce, riep Trump eind juli op om woensdag voor het middaguur te reageren. 

Rusland hekelt draconische sancties VS | Buitenland

De eerste ronde van sancties zal waarschijnlijk een beperkt effect hebben, omdat zaken zoals het exporteren van wapens naar Rusland al zijn verboden onder bestaande sancties.

Washington denkt wel degelijk over genoeg bewijs te beschikken dat Rusland achter de aanval zit. De ambassade zegt woensdag op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd te zijn over de nieuwe strafmaatregelen, die later van kracht worden. We zijn eraan gewend geraakt dat we geen feiten of bewijs te zien kregen, sneerde de diplomatieke post in een verklaring.

VS: Rusland schuldig aan moordpoging op Skripal en zijn dochter

Een nieuwe toevoeging is dat er ook geen zogeheten vertrouwelijke veiligheidsgoederen – zoals apparatuur en onderdelen voor de luchtvaartindustrie – meer mogen worden verkocht aan Rusland.

De sancties gaan “op of rond 22 augustus in”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

WASHINGTON – Rusland heeft boos gereageerd op de draconische sancties die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. De Russische ambassade in de VS noemt de beschuldiging dat Moskou verantwoordelijk is voor een aanval met het zenuwgas novitsjok vergezocht.

De Britse regering liet weten blij te zijn met de Amerikaanse maatregelen. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de krachtige internationale respons op het gebruik van het zenuwgas een duidelijke boodschap aan Rusland is dat het provocerende en roekeloze gedrag van dat land niet wordt getolereerd. 

In Salisbury werd in maart een aanslag gepleegd met zenuwgas op ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter.

Tenzij Rusland “betrouwbare garanties” geeft dat het in de toekomst geen chemische wapens meer zal gebruiken en toestaat dat er inspecties op Russisch grondgebied worden uitgevoerd door de VN, volgt er een tweede ronde van zwaardere sancties. 

Die kunnen onder meer bestaan uit het beperken van de diplomatieke betrekkingen, het verbieden van alle vluchten van de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot vanuit en naar de VS en een nagenoeg volledig import- en exportverbod.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De oud-dubbelspion Sergei Skripal (67) en zijn dochter Yulia (33) werden in maart bewusteloos gevonden op een bankje in de Engelse stad Salisbury. De Britse autoriteiten stelden vast dat het paar was vergiftigd met het zenuwgif Novichok, van Sovjet-makelij, dat op de deurklink van de voordeur van het huis van Skripal was aangebracht.

Afgelopen maand kwam ook een Brits koppel in aanraking met het gif. Het ging om hetzelfde zenuwgas dat was gebruikt bij de aanslag op de Skripals. Een van de slachtoffers, de 44-jarige Dawn Sturgess, overleed eerder deze maand. Haar partner Charlie Rowley ligt nog in het ziekenhuis.

Er zouden bij de Britse politie twee Russische verdachten in beeld zijn voor de aanslag op de Skripals, meldden bronnen betrokken bij het onderzoek. Die berichten werden medio juni stellig ontkend door de Britse minister van Veiligheid, Ben Wallace.

De Amerikaanse president Donald Trump ligt ook in zijn eigen Republikeinse partij onder vuur vanwege zijn opstelling ten opzichte van Rusland. 

Trump trof vorige maand zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin in het Finse Helsinki. Na die bijeenkomst zei hij onder andere dat hij Poetin geloofde toen die hem verzekerde dat Rusland niet heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden, ondanks rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten die het tegendeel beweren. 

Na een golf van ophef in de VS beweerde Trump dat hij het tegenovergestelde had willen zeggen, maar zich had versproken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt nieuwe maatregelen tegen Rusland vanwege de vergiftiging van de oud-geheim agent Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië. Volgens de VS is bewezen dat Rusland achter die aanval zit en daarbij een zenuwgif heeft gebruikt.

In maart zette de VS al Russische diplomaten uit. Een groot aantal lidstaten van de Europese Unie en landen als Australië, Canada, Oekraïne en Albanië deden hetzelfde.

Sergej Skripal is een voormalig Russische dubbelspion, die al jaren in het Britse Salisbury woont. In maart werden hij en zijn dochter vergiftigd met het gif novitsjok. Volgens Londen zat Rusland achter de aanslag, maar Moskou spreekt dat tegen. De Skripals overleefden de vergiftiging en zijn alweer enige tijd uit het ziekenhuis.

Joelia Skripal kwam ruim twee maanden na de vergiftiging met een verklaring over wat er was gebeurd:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar aanleiding van het incident vroeg het Amerikaanse Congres het Witte Huis om officieel vast te stellen dat Rusland met de vergiftiging een wet over het gebruik van chemische wapens heeft overtreden. Met enige vertraging heeft minister Pompeo van Buitenlandse Zaken de overtreding nu bevestigd, waardoor automatisch een aantal sancties in werking treden.

Sommige strafmaatregelen overlappen met eerdere sancties, zoals een verbod op de handel in wapens met Rusland, schrijft nieuwszender NBC. Nieuw is dat er beperkingen worden opgelegd aan de export van bepaalde elektronica naar Rusland.

Een mogelijke volgende ronde strafmaatregelen is ingrijpender, schrijft NBC. Als Rusland niet voldoende hard kan maken dat het geen chemische wapens meer zal gebruiken, of als Moskou zich verzet tegen VN-inspecties dan worden over drie maanden nieuwe sancties van kracht. Daarbij worden de diplomatieke betrekkingen verder afgezwakt, wordt de handel sterk beperkt en mag de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot geen vluchten op de VS meer uitoefenen.

Over waarom het Witte Huis juist nu met de sancties komt, wordt druk gespeculeerd in Amerikaanse media. Mogelijk wil president Trump bewijzen dat hij zich hard kan opstellen tegenover de Russen, om tegenwicht te bieden tegen het onderzoek van speciaal aanklager Mueller naar een mogelijke samenwerking tussen Trumps verkiezingsteam en het Kremlin om de verkiezingen te beïnvloeden.


Wereld at Twitter: