Als je m vindt, dan is het geweldig: Vilnius als g-spot van Europa

“Niemand weet waar het is, maar als je m vindt, dan is het geweldig.” Het is het eerste deel van een opvallende slogan die de hoofdstad van Litouwen moet promoten. Het tweede deel? “Vilnius, de g-spot van Europa.”

De slogan staat op een poster waarop een vrouw te zien is die een laken vastgrijpt, kennelijk vanwege seksueel genot. Op het beddengoed staat een kaart van Europa en de hand grijpt Litouwen.

De g-spot, genoemd naar de Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg, zou een erogene zone zijn die zich in de vagina bevindt. Hoewel er al tientallen jaren onderzoek naar wordt gedaan, is er geen consensus onder wetenschappers of de g-spot echt bestaat.

De VVV van Vilnius, een stad met ruim 500.000 inwoners, heeft al veel reacties gekregen op de campagne, niet in de laatste plaats omdat een bezoek van de paus aanstaande is. “Ik denk dat het een vreemde campagne is, maar het gaat niet te ver”, zegt premier Saulius Skvernelis.

“Wat betreft de timing…”, voegt hij daaraan toen. “Het is een belangrijk bezoek voor Litouwen. Dus misschien had het wat beter moeten worden afgestemd, maar het is de beslissing van Vilnius geweest.” De overheid had gevraagd aan het toerismebureau om de campagne uit te stellen tot na het bezoek van de paus eind september.

Litouwse katholieke geestelijken betreuren dat “de seksualiteit van vrouwen wordt gebruikt voor marketing”. Ze zeggen bang te zijn dat hiermee een verkeerd beeld van Vilnius ontstaat.

Met de campagne trekt Litouwen niet alleen de aandacht van toeristen -zoals verhoopt-, maar ook die van de Katholieke Kerk. Die is er niet mee opgezet dat de campagne een maand voor het bezoek van paus Franciscus aan Litouwen wordt gelanceerd. Lokale priesters betreuren dat de seksualiteit van vrouwen voor reclamedoeleinden wordt gebruikt en dat de stad 'foute ideeën' over hun land verspreidt.

Ook de premier van Litouwen Saulius Skvernelis reageerde op de heisa. 'In een democratisch land moet dit kunnen', vertelde hij aan de openbare omroep LRT. 'Maar de timing is op zijn zachtst gezegd bijzonder.' Hij verwijst evenwel naar de verantwoordelijkheid van de stad om haar marketing en het bezoek op elkaar af te stemmen. 

Wie de campagne ietwat studentikoos zou opvatten, heeft trouwens een punt. Twee studenten bedachten de slogan als onderdeel van een taak in hun marketingopleiding. Hun prikkelende poster viel in de smaak bij de dienst toerisme van Vilnius, die het idee van hen overkocht. Morgen wordt de campagne officieel voorgesteld. 


Wereld at Twitter: