Pas op voor de zomerstorm

Vandaag trekt een heuse zomerstorm over Nederland! In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. Daarbij trekt de wind vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht (9 Bft.) en mogelijk wordt op de oostelijke Wadden zelfs windkracht 10 aangetikt! In het noordwesten is hierbij kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland haalt de wind uit naar 80-90 km/uur. Bovendien is bij buien in het oosten kans op onweer en hagel. De kans op stormschade is groot!

Aan het eind van de ochtend ontstaan in de oostelijke helft al enkele buien in de eerste helft van de middag volgen meer buien vanuit het zuiden. Vooral in het oosten kunnen de buien stevig uitpakken. In de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen is kans op onweer en hagel. Plaatselijk valt veel regen en daardoor is kans op wateroverlast. Bij deze buien is kans op windstoten van circa 80 km/uur. Voor de buien uit is het in het oosten broeierig warm met 26-27 graden. De zwaarste buien trekken in de loop van de middag naar het noordoosten weg en tijdelijk zijn er langere droge perioden.

Vanavond trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land. Daarbij valt de meeste neerslag in de westelijke provincies. In totaal komt de neerslagsom in een groot deel van het land uit op 5-10 mm. In het westen en oosten valt plaatselijk 30 mm.

Aanvankelijk staat er slechts een zwakke tot matige oostenwind, maar in de loop van de avond wordt deze stilte voor de storm doorbroken. De wind draait namelijk naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland (6 Bft.) en stormachtig (8 Bft.) in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan komt het tot een noordwesterstorm (9 Bft.) en op de oostelijke Wadden kan de wind kort 10 Bft. aantikken (zware storm). Bovendien is in het noordwesten kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland zijn windstoten mogelijk van 80-90 km/uur. De wind wakkert als eerste aan in het zuidwesten. Gedurende de avond en nacht verplaatst het windveld zich via de westkust naar de Wadden. De storm verlaat de Wadden in de tweede helft van de nacht. De storm duurt slechts een paar uur, maar kan in die korte tijd veel schade aanrichten. Vanwege de droogte zijn bomen namelijk verzwakt en kunnen makkelijk omwaaien.

De regen van vandaag is onvoldoende om de droogte te verhelpen. Komende tijd staan namelijk slechts enkele buien op het programma. Bovendien verdampt dagelijks ongeveer 3-4 mm water. Hierdoor stabiliseert het neerslagtekort rond 290 mm. Maandenlang moet het dagelijks regenen om de droogte te verhelpen.

Morgen en zaterdag is het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar omdat we de warmte gewend zijn zal het fris aanvoelen. Het normale zomerweer is van korte duur want zondag wordt het alweer 26-30 graden. Ook de dagen daarna is het iets warmer dan normaal met circa 25 graden.

Vandaag tapt de zomer plotsklaps uit een heel ander vaatje. Een krachtig lagedrukgebied trekt vandaag en komende nacht over ons … Lees meer…

De tweede officiële hittegolf is ten einde. Tot nu kwam de maximumtemperatuur in De Bilt uit op 23,2 graden en … Lees meer…

Amsterdam – Wekenlang was het zinderend zomerweer en gortdroog in Nederland. Maar donderdag slaat het weer dan toch echt helemaal om. Er is mogelijk een heuse zomerstorm op komst met veel regen, onweer en hagel.

In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. Daarbij trekt de wind vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht en mogelijk wordt op de oostelijke Wadden zelfs windkracht 10 aangetikt, zo meldt Weeronline.

In het noordwesten kunnen zeer zware windstoten tot 110 km/uur voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor bijna het hele land. In Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen vallen donderdag aan het eind van de ochtend al zware buien met kans op hagel en onweer. In het zuiden en oosten van het land is het nog broeierig warm met temperaturen van ongeveer 26 graden Celsius. Plaatselijk valt veel regen en daardoor is kans op wateroverlast. Voor de buien uit is het in het oosten eerst nog broeierig warm (26-27 graden).

Vanavond trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land. Dan zijn vooral de westelijke provincies aan de beurt. Plaatselijk kan er tot 30 mm regen vallen.

De wind draait naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland en stormachtig in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan het tot een noordwesterstorm (windkracht 9) komen. Op de oostelijke Wadden kan de wind zelfs kort windkracht 10 aantikken.

Al duurt de storm niet meer dan een paar uur, in die tijd kan er toch veel schade aangericht worden. Vanwege de droogte zijn bomen verzwakt, waardoor ze gemakkelijk kunnen omwaaien.

Vrijdag en zaterdag wordt het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden; normaal zomerweer. Zondag stijgt het kwik weer naar 26-30 graden. Ook de dagen daarna wordt het weer iets warmer dan gebruikelijk rond deze tijd.

Watersporters, buitenevenementen en kampeerder doen er goed aan de weerberichten goed in de gaten te houden. We willen toch benadrukken op zn minst na te den hoe het mogelijk slechte jou kan treffen. Waar kun je schuilen op de camping? Waar kan ik met de zeilboot beschutting zoeken? Je wilt komende nacht niet overvallen worden door de forse wind lijkt me, dus even rondvragen wat mogelijk is, lijkt ons zeer verstandig, adviseert Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.

De regen die vandaag valt is overigens nog niet genoeg om de droogte te verhelpen. Volgens Weeronline moet het maandenlang dagelijks regenen om de droogte te verhelpen. Maatregelen blijven dus nog nodig. Donderdag is besloten om om een extra maatregel in te voeren. De Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede worden ingezet om extra zoet water naar het Amsterdam Rijnkanaal te sturen.

Denkt u heerlijk eindelijk regen of bent u juist al met zandzakken aan het sjouwen om het water buiten de deur te houden? Mail uw verhaal over de zomerstorm naan onze redactie via onze WhatsApp-tiplijn 0031613650952.

Het KNMI heeft donderdagmorgen code geel afgekondigd voor bijna het hele land. In Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen vallen donderdag aan het eind van de ochtend al zware buien met kans op hagel en onweer. In het zuiden en oosten van het land is het nog broeierig warm met temperaturen van ongeveer 26 graden Celsius.

08 aug.Laffe daad dierenbeul gefilmd in Helmond08 aug.Harde windstoten op komst: 'Gevaar voor campings dreigt'08 aug.Nederlandse jihadisten gespot op Arabische tv05 aug.Rus zoekt ruzie met agent: Ben je niet goed snik of zo?Dagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.


Wereld at Twitter: