Lombok opnieuw getroffen door krachtige aardbeving

Lombok opnieuw getroffen door krachtige aardbeving
Paniek door nieuwe aardbeving op Lombok | Buitenland
Afgelopen zondag werd Lombok ook al getroffen door een zware beving. Die had een magnitude van 6.9. Een week eerder ging het om een beving met een magnitude van 6.4.

In het noorden van Lombok zijn als gevolg van de beving van zondag en de naschokken naar schatting 347 doden gevallen. Het epicentrum lag ten noordoosten van het eiland. Op het nabijgelegen eiland Bali zijn twee mensen omgekomen.

Het gaat hier echter om schattingen, benadrukt rampenbestrijdingsdienst BNPB. Het officiële dodental is opgelopen naar 168. “Voor een bevestiging moeten de naam, de leeftijd, het geslacht en het adres van een slachtoffer bekend zijn, stelt een BNPB-woordvoerder.

Inwoners zeggen ondertussen nog steeds bang te zijn voor naschokken. "Ik schrik me al dood als de deur hard dichtslaat", zei een 29-jarige man uit Pemenang. "We durven het huis eigenlijk niet in. We gaan op zijn best snel naar binnen om iets te pakken, om daarna snel weer naar buiten te rennen."

Tienduizenden mensen zijn als gevolg van de aardbevingen dakloos geworden. Door het natuurgeweld zijn duizenden gebouwen ingestort of beschadigd geraakt. Er zijn zelfs complete dorpen verwoest. Vanwege de grote schade komt de hulpverlening in bepaalde delen van het eiland langzaam op gang.

Het officiële dodental door de aardbeving op Lombok is inmiddels opgelopen naar 168. Volgens sommige schattingen zijn er 381 mensen omgekomen, maar de rampenbestrijdingsdienst BNPB zegt dat nog moet worden vastgesteld of dat klopt.

Vele duizenden toeristen hebben Lombok, een populaire vakantiebestemming, inmiddels verlaten. Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders.

Het eiland kreeg zondag al een aardbeving te verduren met een kracht van 6,9, die werd gevolgd door een serie naschokken. Daarbij zijn duizenden gebouwen ingestort of hebben schade opgelopen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

JAKARTA – Het Indonesische eiland Lombok is opgeschrikt door een krachtige naschok met een kracht van 6,2. Getuigen zeggen dat gebouwen en muren zijn ingestort die al waren verzwakt door eerdere aardschokken. Ook renden mensen in paniek de straat op.

De autoriteiten gebruikten luidsprekers om inwoners tot kalmte te manen. Die kregen het advies in tenten te blijven. Mensen die in of bij gebouwen waren, kregen te horen dat ze de open ruimte moesten opzoeken. Blijf alstublieft kalm. Dit is maar een naschok. Het zal snel voorbij zijn, verkondigde een functionaris. Er is geen reden om bang te zijn.

Een woordvoerder van rampenbestrijdingsdienst BNPB zegt dat inwoners getraumatiseerd zijn door het recente natuurgeweld. Het eiland werd zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,9. Daarna volgde een serie naschokken. Lombok was recentelijk ook al opgeschrikt door een beving van 6,4.

Door de recente bevingen zijn duizenden gebouwen ingestort. Ook bruggen en wegen liepen zware schade op, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De aardbeving van zondag heeft aan minstens 168 mensen het leven gekost, zegt de BNPB. Sommige schattingen gaan al uit van een veel groter aantal slachtoffers.

Inwoners zeggen ondertussen nog steeds te vrezen voor naschokken. Ik schrik me al dood als de deur hard dichtslaat, zei een 29-jarige man uit Pemenang. We durven het huis eigenlijk niet te betreden. We gaan op zijn best snel naar binnen om iets te pakken, om vervolgens snel weer naar buiten te rennen.

lombokUpdated 1 uur geledenVandaag, 08:14 in BUITENLANDPOPULAIRE VIDEO'S08 aug.Brandweerlieden filmen enorme vuurtornado07 aug.Feestganger doet bizarre ontdekking op wc07 aug.Plotselinge haaienaanval gefilmd07 aug.Hondje gaat kapot in snikhete autoGerelateerde artikelen08 aug.BuitenlandFacebook blundert met ballonnen na aardbeving08 aug.BuitenlandMeer dan 130 doden door aardbeving Lombok07 aug.BuitenlandOverlevenden aardbeving Lombok gered06 aug.BinnenlandOoggetuige Indonesië: 'Wij zitten hier al drie dagen vast'06 aug.BuitenlandVrees voor oplopen dodental Lombok06 aug.BinnenlandAmbassademedewerkers NL in Lombok voor hulpDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.


Wereld at Twitter: