Criminelen Dino Soerel en Donald G. opgepakt voor liquidaties

Criminelen Dino Soerel en Donald G. opgepakt voor liquidaties
Doorbraak zaak Endstra en Mieremet | Binnenland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Welke informatie heeft geleid tot de aanhouding van de twee, is niet duidelijk. Wel is het al langer de overtuiging van justitie dat Dino S. samen met Willem Holleeder en Stanley Hillis een criminele organisatie vormde die opdrachten voor liquidaties gaf.

Kees is toen zwaar bedreigd door twee man. Hij is afgeperst en heeft veel aan ze betaald. En kijk nou, slachten ze hem toch af. Ik ga zijn naam natuurlijk niet noemen van die “bierkoning”. Dan kwamen ze Houtman weer halen en moest hij drinken met “de baas”. Dat kwam regelmatig voor. Werd mijn man achter op een brommertje gezet en naar een park gereden. Die hele groep van de “bierkoning” rijdt op van die Vespa’tjes. Dat weten jullie toch zeker ook wel. Hij laat het lekker door anderen opknappen en blijft zelf buiten schot. Jullie weten toch ook dat hij dicht tegen de Hells Angels aan zit. Hij perst nog veel meer mensen af.

Dino S. werd al veroordeeld voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. Zaken waar ook Holleeder voor terechtstaat. Nu komt daar ook de verdenking bij dat Dino S. betrokken is bij de liquidaties van Endstra en Mieremet in november in 2005. Eveneens twee moorden waarvoor Holleeder zich moet verantwoorden bij de rechtbank.

Dino S. wordt ook afpersing van Endstra ten laste gelegd. Holleeder is hiervoor al veroordeeld. 

Kees Houtman (foto) was van oorsprong een overvaller en hasjhandelaar. Hij werd in 1959 geboren in de Amsterdamse Kinkerbuurt waar hij een jeugdbende leidde met buurtgenoten als Sam Klepper en Johnny Mieremet. In de jaren tachtig gaat Houtman in de hasjhandel, samen met Charles Zwolsman. Dat levert veel cash op waarmee Houtman veel onroerend goed in Amsterdam koopt. Voor zijn boezemvriend Thomas van der Bijl kocht hij café De Hallen.

De naam van Donald G. werd eerder door Natik Abassov genoemd als opdrachtgever van de moord op Endstra. Abassov wordt gezien als de schutter van de zakenman in mei 2004. Het leidde echter niet eerder tot de aanhouding van Donald G.

Abassov heeft nooit uitgebreider kunnen vertellen over de vermeende betrokkenheid van Donald G., omdat hij in 2012 overleed in zijn cel aan een hersenbloeding. 

‘Weet u wat het is meneer, het waren allemaal vrienden van elkaar vroeger. Mieremet, Klepper, Kees en de anderen. Nu wil er één de baas zijn hè. Jullie weten toch wie hiervoor verantwoordelijk is. (…) Nu worden ze allemaal afgemaakt. Al die moorden hebben met elkaar te maken.

Het lijkt er niet op dat justitie Donald G. als opdrachtgever ziet. Onlangs bracht het Openbaar Ministerie (OM) nog ter sprake dat zij de crimineel beschouwen als tussenpersoon tussen de leiders van de criminele organisatie en de uitvoerders van liquidatie. Zo zitten er fotos in het dossier van de moord op Endstra waarop te zien is dat hij ontmoetingen heeft met Dino S. 

Ook zou Donald G. in contact hebben gestaan met enkele personen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de uitvoering van de liquidatie op Endstra. De verdachten zouden volgens justitie een van de moordcommandos van de groep-Holleeder en Dino S. zijn geweest.

Bovendien is Dino Soerel door het gerechtshof in Amsterdam tot levenslang veroordeeld voor het opdrachtgeven van beide liquidaties. In het arrest van het hof staat dat Soerel dat samen heeft gedaan met Willem Holleeder.

Mieremet werd in Thailand doodgeschoten. Opvallend genoeg was de verdachte Ali N. op dat moment ook in het land aanwezig, net als Natik Abassov.

Hieronder de verklaring van Maria Houtman uit het dossier. In het boek De Liquidatie Dossiers staan veel processen-verbaal en getuigenverklaringen.

In de zaak-Endstra zijn Ali N., Ozgur C. en Ziya G. vrijgesproken, maar is het hoger beroep onlangs van start gegaan.

De advocaten van Holleeder zeggen in een korte reactie dat ze zich gaan beraden op wat voor consequenties deze aanhoudingen hebben voor de zaak tegen Holleeder. Verder willen ze niet inhoudelijk reageren.

Nico Meijering, de advocaat van Dino S., “betreurt” het dat De Telegraaf eerder op de hoogte is gesteld van de reden van de arrestatie van Dino S. dan Dino S. zelf. 

Volgens Meijering was de recherche “nog niet gereed” voor verhoor van Dino S., waar Meijering wel op had aangedrongen.

De nieuwe verdenkingen waarvoor Dino S. is aangehouden, zijn volgens de advocaat gebaseerd op oude verklaringen van de inmiddels overleden Hidir Korkmaz en de anonieme getuige Q5. “Oude wijn in nieuwe zakken”, noemt Meijering het. “Die zouden de nieuwe aanhouding niet mogen rechtvaardigen.”