Helft van medewerkers VDL Nedcar onder invloed van drank of drugs

\Helft van medewerkers VDL Nedcar onder invloed van drank of drugs\
Helft geteste medewerkers VDL Nedcar onder invloed van drank of drugs
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Bij een steekproefcontrole op drugs en alcohol bij willekeurige medewerkers van VDL Nedcar blijkt dat het bloed van de helft van de geteste personen sporen bevat van verdovende middelen.

Drugscontrole Nedcar: Helft medewerkers test positief

Dat zegt de autofabriek in Born in reactie op berichtgeving in het personeelsblad, dat maandelijks onder de medewerkers van het bedrijf wordt verspreid. L1 heeft dat in bezit.

Helft getest personeel VDL Nedcar heeft sporen drank of drugs in bloed

In het tijdschrift staat dat dagelijks “zon 50 procent van de geteste medewerkers” onder invloed is van verdovende middelen. “Dit komt de veiligheid in onze productielijn niet ten goede.”

Een woordvoerder van VDL Nedcar spreekt dit tegen en zegt tegen 1Limburg dat 300 medewerkers per keer willekeurig worden getest en ook niet dagelijks. Dat er 150 positief scoren, hoeft volgens hem niet te betekenen dat ze niet kunnen werken.

Hij stelt dat de testen ook kunnen wijzen op eerder alcohol- of drugsgebruik. Niet iedere positief geteste gaat volgens hem over de grens. Mocht dat wel zo zijn, dan wordt die persoon voor een dag geschorst en biedt de onderneming hulp bij afkicken aan.

In het personeelsblad wordt dan ook een oproep gedaan om rekening met elkaar te houden. “Je wilt niet dat iemands veiligheid in gevaar komt door jouw gedrag of dat jouw veiligheid door het gedrag van iemand anders in gevaar komt.”

Exacte cijfers over het gebruik van verdovende middelen bij Nedcar zijn er niet. De autofabriek heeft niet gereageerd op vragen van de omroep hierover. Het is niet bekend hoeveel mensen dagelijks getest worden en hoe dat gebeurt.

In 2016 is VDL Nedcar met de controles gestart. Toen gebeurde dat met een drugshond. De directie had signalen gekregen dat er sprake was van drugshandel op de werkvloer.

De autofabriek waarschuwde destijds dat er maatregelen getroffen zouden worden tegen medewerkers die drugs op zak hebben en dat het bedrijf een “zero tolerance-beleid” voert.