Doden en gewonden bij aanslag in Melbourne

In de auto van de man die vanmorgen in het centrum van Melbourne iemand doodstak, bleken ook gasflessen te liggen. De Australische politie behandelt het incident dan ook als een terroristische daad.

De dader overleed in het ziekenhuis nadat agenten hem hadden neergeschoten. Hij had ook twee andere mensen neergestoken, maar die zouden niet in levensgevaar zijn.

Voor meer informatie, klik dan hier en kijk hier voor ons privacy statement en hier voor het privacy statement van TMG.

Getuigen filmden hoe agenten de gewapende man proberen aan te houden, terwijl de auto op de achtergrond in lichterlaaie staat.

Volgens getuigen had de man zijn auto zelf in brand gestoken. Toen agenten op de plek aankwamen, stonden ze oog in oog met de gewapende man. “Tegelijkertijd riepen omstanders dat mensen waren neergestoken, zegt een politiewoordvoerder.

De aanvaller zou in de jaren negentig vanuit Somalië naar Australië zijn vertrokken. Het gaat om een bekende van de opsporingsdiensten.

In de Australische stad Melbourne zijn een dode gevallen en twee mensen gewond geraakt toen een man van Somalische afkomst instak op het publiek na een mislukte bomaanslag. De dader zelf is door de politie neergeschoten; hij overleed later in het ziekenhuis.

De politie kreeg aan het eind van de middag melding van een auto die in brand stond in het centrum van de stad. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, werden ze meteen aangevallen door de man. Hij bleek eerder al op passanten te hebben ingestoken.

Op beelden van ooggetuigen is te zien hoe de politie samen met omstanders probeert de man te overmeesteren. Een burger zet daarbij ook een winkelwagentje in om de man op afstand te houden. Omdat de man blijft doorgaan met insteken op de agenten, schiet een van hen hem uiteindelijk in zijn borst.

Volgens de politie was de auto van de dader gevuld met gasflessen. Een politiewoordvoerder zegt daarom dat er wordt uitgegaan van een terreurdaad.

De dader werd onder politiebewaking opgenomen in het ziekenhuis, waar hij later bezweek aan een schotwond in zijn borst. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

De dader is een bekende van de politie, maar veel details zijn nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de 31-jarige man in de jaren 90 vanuit Somalië naar Australië kwam. Een familielid van hem zou vorig jaar zijn opgepakt wegens een terreurverdenking.

Bij de aanslag raakten twee mannen van 26 en 58 jaar gewond. De identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niet bekend.