Oostenrijkse officier spioneerde voor Russen

\Oostenrijkse officier spioneerde voor Russen\
Oostenrijkse officier spioneerde voor Russen | Buitenland
Oostenrijk verdenkt Rusland van spionage. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Kurz hebben de Russen zon 30 jaar via een omgekochte legerkolonel informatie verkregen over Oostenrijkse defensiezaken.

Kronen Zeitung meldt dat de kolonel voor zijn spionagewerk in totaal zon 300.000 euro heeft gekregen. Hij zou volgens het dagblad Die Presse informatie hebben gegeven over onder meer de Oostenrijkse luchtmacht en artilleriesystemen.

De Russen zouden vooral geïnteresseerd zijn geweest in informatie over de Eurofighter, het gevechtsvliegtuig dat is ontwikkeld door een Europees consortium.

Minister van Buitenlandse Zaken Kneissl werd gisteren op de hoogte gesteld van het spionageschandaal door een tip van een andere Europese inlichtingendienst.

Volgens minister Mario Kunasek van Defensie lag de interesse van de kolonel of zijn handlangers bij wapensystemen en migratie. Kunasek zei niet te kunnen zeggen of het om een eenmansactie gaat of dat er mogelijk meer zaken zijn.

Haar bezoek aan Rusland dat begin december zou plaatsvinden, heeft ze meteen geannuleerd. Ook is de Russische ambassadeur inmiddels op het matje geroepen.

Omdat de Russische ambassadeur er niet is wordt de zaakgelastigde vrijdag ontboden om tekst en uitleg te geven. Ook zegt minister Karin Kneissl van Buitenlandse Zaken een gepland werkbezoek aan Moskou af wegens de zaak.

Bondskanselier Kurz noemde de spionage “onacceptabel”. Voordat hij verdere maatregelen neemt, zoals het uitzetten van Russische diplomaten, wil hij de zaak eerst met andere Europese landen bespreken.

Als de verdenkingen worden bevestigd, zorgt dit soort zaken, of ze nu in Nederland of Oostenrijk plaatsvinden, ervoor dat de relatie tussen Rusland en de EU er niet beter op wordt.

“Als onze vermoedens worden bevestigd, zal dat de relatie tussen de Europese Unie en Rusland niet verbeteren. Het maakt namelijk niet uit of deze zaken nou in Nederland of in Oostenrijk plaatsvinden”, aldus Kurz.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.