11.11.11 waarschuwt voor te vroeg terugsturen van Syrische vluchtelingen

11.11.11 waarschuwt voor te vroeg terugsturen van Syrische vluchtelingen
UNICEF: Acht miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp
Met de achtste oorlogswinter voor de deur hebben 1,3 miljoen Syrische kinderen de komende maanden behoefte aan basisvoorzieningen zoals dekens en warme kleding.

“Want ze leven in kapotgeschoten gebouwen, hebben geen toegang tot medische zorg en hebben geen kleding om de komende winter door te komen”, zegt directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo in het NOS Radio 1 Journaal.

11.11.11 dringt er bij de EU op aan om enkel mee te werken met de Russische terugkeerprogrammas als gegarandeerd kan worden dat de vluchtelingen veilig en vrijwillig kunnen terugkeren. Daarnaast moet de EU volgens de ngo meer inspanningen doen om de humanitaire situatie van de Syrische vluchtelingen in Libanon te verbeteren. En tot slot moeten de Europese Unie en de individuele lidstaten de bereidheid tonen om de lasten te verdelen, door meer vluchtelingen te hervestigen buiten Libanon, vindt 11.11.11.

Het dieptepunt van het gewapende conflict in het land lijkt nu voorbij, maar toch leeft zeven op de tien Syriërs volgens Unicef momenteel onder de armoedegrens. Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de oorlog. “Het is de achtste winter, dat hoopt op”, legt Laszlo uit. Nu het rustiger is in Syrië zijn er pas echt mogelijkheden om hulp te bieden.

Mensen keren bovendien terug naar hun thuisland omdat de omstandigheden in buurlanden nóg slechter zijn. In Libanon leeft 76 procent van de Syriërs onder de armoedegrens, in Jordanië is dat percentage buiten de officiële kampen zelfs 85 procent.

Tegelijk wordt de toestand van de Syriërs die in Libanese kampen verblijven steeds dramatischer, en dat terwijl de hulp afneemt omwille van vermoeidheid van de donoren. Dat geldt ook voor België, van wie de financiële bijdrage voor hulp aan Libanon tussen 2015 en 2018 daalde met 52 procent.

“Je ziet nu mensen terugkomen”, zegt correspondent Marcel van der Steen vanuit Damascus. “Die proberen hier hun leven op te bouwen. Je ziet daardoor kinderen op straat spelen tussen de ruïnes en het vuil. Voor hen zijn er weinig voorzieningen.” Onderwijs is er nauwelijks en kinderen die wel weer naar school kunnen, hebben een grote leerachterstand. “Stel dat je vier was toen de oorlog acht jaar geleden begon, dan heb je een waanzinnige achterstand. Dat is een probleem.”

De ngo voor ontwikkelingssamenwerking 11.11.11. waarschuwt in het nieuwe rapport Long Road to Return voor de risicos van het te vroeg terugsturen van Syrische vluchtelingen die in Libanon verblijven. De situatie in Syrië is allesbehalve veilig voor terugkerende vluchtelingen, klinkt het.

“Er is bijvoorbeeld ook nog geen economie”, zegt Laszlo van Unicef Nederland. “Dat moet opgebouwd worden. Daarom is er de komende jaren heel veel hulp nodig zodat mensen hun leven weer kunnen opbouwen.”

Unicef luidde de afgelopen jaren vaker de noodklok over de situatie voor kinderen in Syrië. “Deze winter vragen we ook aandacht voor kinderen die lijden onder de indirecte gevolgen van de oorlog”, zegt Laszlo.

Ondoordachte terugkeer en een blanco cheque voor heropbouw dragen enkel bij aan meer instabiliteit en creëren de voedingsbodem voor de opkomst van een Islamitische Staat 2.0, besluit Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11.

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp. Unicef waarschuwt dat de fondsen voor noodhulp na meer dan zeven jaar oorlog opdrogen, terwijl Unicef dus 1,3 miljoen kinderen aan basisvoorzieningen wil helpen. “Hiervoor heeft de organisatie de komende maanden 45 miljoen euro nodig. Voor de hulp in de winter is nog maar 5 miljoen euro binnen.”

De VN-organisatie wijst op meer misstanden. Zo werden alleen al dit jaar 1200 ernstige schendingen van kinderrechten geregistreerd, 600 daarvan gingen over kinderen die werden gedood of verminkt raakten.

Ook worden dochters uitgehuwelijkt en moeten kinderen op het land werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Onderwijs is voor veel kinderen daarom onbereikbaar.

Om verder te gaan naar onze website, hebben wij dus uw toestemming nodig om u een optimale surfervaring te geven. Klik daarom nu op Verder naar website.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina bezocht wordt, waar precies bezoekers de meeste tijd doorbrengen… Hierdoor zijn we in staat de structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor u. De statistieken en overige rapportages herleiden we niet naar personen.

Ons doel is om bezoekers van onze website te voorzien van informatie die zo relevant mogelijk is voor hem of haar. Daarom proberen wij onze website zoveel mogelijk aan iedere bezoeker aan te passen. Dit doen we niet alleen via de inhoud van onze website, maar ook via de advertenties die worden getoond.

De content van onze website is grotendeels tot helemaal gratis. In ruil tonen we ook advertenties. Op deze manier kunnen we jou kosteloos laten genieten van boeiende artikels en/of interessante videos.

Om deze gepersonaliseerde advertenties te kunnen leveren, proberen wij op basis van de websites die u bezoekt op het internet een beeld te krijgen van uw vermoedelijke interesses. Op basis van deze interesses passen we de inhoud op onze website aan voor verschillende groepen klanten. Zo kan u bijvoorbeeld op basis van uw surfgedrag opgenomen worden in een bepaalde categorie, zoals man, leeftijdscategorie 30 tot 45 jaar, getrouwd en kinderen, met een interesse in voetbal. Deze groep krijgt vervolgens uiteraard andere advertenties te zien dan het segment vrouw, leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar, ongetrouwd en interesse in reizen.

De verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens is, afhankelijk van de website die u bezoekt, één van de volgende entiteiten die deel uitmaken van de Belgische ondernemingsgroep De Persgroep NV:

U kan met het voorgestelde gebruik instemmen door hieronder op Verder naar website te klikken.

U krijgt advertenties te zien, maar deze zijn niet afgestemd op uw profiel waardoor ze niet altijd relevant zullen zijn en ook regelmatiger zullen terugkomen.

U krijgt nog steeds algemene advertenties die afgestemd zijn op de content van de bezochte pagina. Zo zal u eerder sport gerelateerde advertenties tegenkomen op onze sportpaginas.

Volledige toegang tot de website, makkelijk delen met uw netwerk én reclame op maat met een minimum aan herhaling.