Advocaat van Asia Bibi accepteert tijdelijke opvang van Nederlandse regering

Advocaat van Asia Bibi accepteert \tijdelijke opvang\ van Nederlandse regering
Advocaat van Asia Bibi wil dat Nederland de vrouw en haar gezin opvangt
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De advocaat van Asia Bibi wil dat de Nederlandse regering de vrouw en haar gezin opvangt. Dat zei Saif-ul-Malook vanavond na een speciale kerkdienst in Vianen die voor Bibi werd gehouden.

Een officiële asielaanvraag is er niet, maar Saif-ul-Malook heeft in gesprekken met politici, onder anderen Tweede Kamerleden, aangegeven dat hij wil dat ze naar Nederland kan komen. Hier zal Bibi volgens hem veilig zijn. Saif-ul-Malook zegt het verzoek schriftelijk in te zullen dienen.

Jongerenkoor Jigdaljahu, organist Marco den Toom en pianist Lennart Morée verlenen hun medewerking aan de bijeenkomst. Het RD verzorgde een live-uitzending. Woensdag verliet Asia Bibi de gevangenis in haar land nadat het Pakistaanse hooggerechtshof haar eerder had vrijgesproken van de verdenking van godslastering. Maar extremistische moslims in Pakistan zijn woedend over die vrijspraak en willen dat Bibi alsnog wordt opgehangen.

Eerder bleek al dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland Bibi tijdelijk opvangt. De christelijke Asia Bibi is onlangs in Pakistan door het hooggerechtshof vrijgesproken van godslastering. Sindsdien wordt ze bedreigd, net als haar advocaat die naar Nederland vluchtte.

Minister Blok wilde voor de ministerraad niet meer kwijt dan dat de veiligheid van Bibi de volle aandacht van het kabinet heeft. “We werken samen met andere landen, maar het helpt haar veiligheid niet als ik precies aangeef welk land wat gaat doen.”

,,Asia staat symbool voor alle gevangen christenen in de wereld. Miljoenen christenen worden vervolgd, zei een medewerker van Stichting Hulp Vervolgde Christenen. Waar Asia Bibi nu verblijft is nog onduidelijk.

Bibi is inmiddels vrijgelaten uit de gevangenis en wordt beveiligd door het leger en de politie. Volgens Saif-ul-Malook staan het leger en de regering van Pakistan garant voor haar veiligheid. Met Bibis echtgenoot en twee dochters gaat het ook goed.

Saif-ul-Malook vluchtte drie dagen geleden naar Nederland en heeft zelf geen asiel aangevraagd. Hij is ook niet van plan om dat te doen. “Ik wil geen vluchteling zijn. Ik wil dat de regering mij toestaat om hier als vriend te leven”, zie hij in Vianen.

Donderdag werd bekend dat minister Blok de advocaat tijdelijke opvang heeft geboden. Saif-ul-Malook maakt gebruik van een speciaal programma voor mensenrechtenactivisten. Daarmee kan hij drie maanden in Nederland blijven.