Oostenrijkse kolonel verdacht van spionage voor Rusland; vermoedelijk ging hij traditioneel te werk

Oostenrijk verdenkt Rusland van spionage. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Kurz hebben de Russen zon 30 jaar via een omgekochte legerkolonel informatie verkregen over Oostenrijkse defensiezaken.

Kronen Zeitung meldt dat de kolonel voor zijn spionagewerk in totaal zon 300.000 euro heeft gekregen. Hij zou volgens het dagblad Die Presse informatie hebben gegeven over onder meer de Oostenrijkse luchtmacht en artilleriesystemen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De Russen zouden vooral geïnteresseerd zijn geweest in informatie over de Eurofighter, het gevechtsvliegtuig dat is ontwikkeld door een Europees consortium.

Minister van Buitenlandse Zaken Kneissl werd gisteren op de hoogte gesteld van het spionageschandaal door een tip van een andere Europese inlichtingendienst.

Haar bezoek aan Rusland dat begin december zou plaatsvinden, heeft ze meteen geannuleerd. Ook is de Russische ambassadeur inmiddels op het matje geroepen.

Bondskanselier Kurz noemde de spionage “onacceptabel”. Voordat hij verdere maatregelen neemt, zoals het uitzetten van Russische diplomaten, wil hij de zaak eerst met andere Europese landen bespreken.

“Als onze vermoedens worden bevestigd, zal dat de relatie tussen de Europese Unie en Rusland niet verbeteren. Het maakt namelijk niet uit of deze zaken nou in Nederland of in Oostenrijk plaatsvinden”, aldus Kurz.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.