Drie kilometer Berkel opgegeven: geen levende vis te bekennen

Drie kilometer Berkel opgegeven: geen levende vis te bekennen
Massale vissensterfte in rivier de Berkel door leidingbreuk bij Lochem
LOCHEM – Er stroomt nog steeds vervuild water in de Berkel. Het gaat om zo'n 400.000 liter per uur. Dat bevestigt het Waterschap Rijn & IJssel aan Omroep Gelderland. Het vervuilde water van FrieslandCampina bestaat uit afvalwater met eiwitten. Dit zorgt voor te weinig zuurstof in het water, waardoor vissen in de Berkel massaal het loodje leggen.

Volgens een woordvoerder wordt er op dit moment druk overlegd over het afdichten van het lek. Dat is op dit moment gewoon nog niet mogelijk. We moeten straks ook nog gaan graven naar de leiding want die ligt nog onder de grond.

Wel doet het waterschap er alles aan om het lek te dichten. We hebben de stuw afgesloten en we pompen al het water weg naar een apart reservoir.

Ook FrieslandCampina baalt van de leidingbreuk, zo laat een woordvoerder weten. Het is ons afval in de leiding van het waterschap dus we zoeken mee naar een oplossing. Volgens het bedrijf is het niet mogelijk om de productie stop te zetten. We moeten doorgaan met de productie want anders komen alle andere productielocaties in gevaar. Ook de koeien stoppen niet met melk produceren, dus de fabriek stopzetten is geen optie.

Het waterschap is de hele ochtend druk in overleg om het lek te dichten. Vanmiddag gaan inspecteurs op locatie kijken wat daarvoor mogelijk is. Tot die tijd is het lek altijd nog niet gedicht.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.