Ex-journalist tegen Guy Verhofstadt: U was in uw tijd veel erger dan Trump

Het Witte Huis heeft een video verspreid met in de hoofdrol CNN-journalist Jim Acosta, die waarschijnlijk is gemanipuleerd. Dat melden Amerikaanse media. Zij lieten beeldexperts naar het filmpje kijken.

Acosta moest gisteren zijn perskaart inleveren nadat hij president Trump vragen bleef stellen tijdens een persconferentie. Die wilde geen vragen meer beantwoorden, maar de CNN-journalist wilde de microfoon niet doorgeven:

Maar dat viel niet bepaald in goede aarde bij Derk Jan Eppink. De Vlaams-Nederlandse columnist en gewezen europarlementariër was enkele jaren wetstraatjournalist bij De Standaard. Hij vindt dat Verhofstadt niet te veel moet afgeven op Trump. Toen U premier van België was, was U erger dan Trump. U eiste het ontslag van kritische journalisten, schold ze uit, tierde en bedreigde hen in uw driftbuien. Zij waren uw doelwitten. Ik kan het weten. Ik was een van hen.

Volgens het Witte Huis raakte Acosta vervolgens een stagiair die de microfoon van de journalist wilde afpakken op een ongepaste manier aan. CNN en andere journalisten in de zaal die getuige waren van het voorval spreken dat tegen.

Witte Huis op slot voor CNN-journalist Jim Acosta

Perswoordvoerder Sarah Huckabee Sanders twitterde gisteren een video waarop het voorval te zien was. Maar die lijkt bewerkt te zijn om Acostas beweging met zijn arm agressiever te laten lijken dan die in werkelijkheid was.

De beslissing van het Witte Huis beroert nog altijd de internationale gemoederen, en ook Guy Verhofstadt besloot zich op Twitter te moeien in het debat. Populisten haten goeie vragen omdat ze geen goeie antwoorden hebben. Dat geldt zowel in de VS als in Europa. In een tijdperk van fake news moeten we de vrije pers koesteren en ondersteunen, tweette de ex-premier.

De onafhankelijke expert Abba Shapiro vergeleek voor persbureau AP beelden van het Sanders-filmpje met beelden die het persbureau maakte tijdens de persconferentie, frame voor frame. Het door het Witte Huis verspreide filmpje lijkt gemanipuleerd waarbij de beweging van Acostas arm is versneld, een ander deel van de video is vertraagd. Volgens Shapiro zijn de veranderingen “te precies om een ongeluk te zijn”.

Opmerkelijk: na zijn journalistieke carrière werkte Eppink op de kabinetten van verschillende liberale kopstukken in de Europese Commissie. En in 2014 kwam hij nog op voor de Europese verkiezingen namens de Nederlandse VVD. Die partij maakt net als Verhofstadts Open VLD deelt uit van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement.

De via Twitter verspreide video heeft ook geen audio, dat maakt het volgens de videodeskundige makkelijker om beelden te manipuleren. AP noemt de verspreiding van het filmpje “een nieuw dieptepunt van een regering die al veel kritiek heeft gekregen vanwege zijn bereidheid om te misleiden”.

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft op Twitter de wind van voren gekregen toen hij het opnam voor de Amerikaanse journalist Jim Acosta U eiste als premier zelf het ontslag van journalisten en schold ze uit, liet de Vlaams-Nederlandse ex-journalist Derk Jan Eppink weten.

Het is niet duidelijk van wie de door Sanders getwitterde video afkomstig is. The Washington Post schrijft dat de video gemaakt lijkt te zijn door een medewerker van Infowars, het platform van complotdenker Alex Jones.

De voorzitter van de vereniging voor videojournalisten en fotografen in het Witte Huis noemt het manipuleren van beelden, het manipuleren van de waarheid. “Het is bedrieglijk, gevaarlijk en niet ethisch”, zegt Whitney Shefte. Aly Colon, een hoogleraar journalistiek, noemt het ironisch dat als het klopt dat het Witte Huis met de video heeft geknoeid, de regering hetzelfde doet als waar ze Acosta van heeft beschuldigd: het verspreiden van valse informatie.

Verschillende journalisten en journalistieke verenigingen eisen dat Acosta zijn perskaart terug krijgt.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.