Badmeesters ook in hoger beroep schuldig aan verdrinken Salam (9)

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ook het gerechtshof in Arnhem oordeelt dat de verdrinking van een 9-jarig Syrisch meisje is te wijten aan de nalatigheid van drie zweminstructeurs. In navolging van de rechtbank heeft het hof de drie instructeurs van zwembad ‘t Gastland in Rhenen veroordeeld tot taakstraffen van 60 uur. Ze waren in beroep gegaan tegen het eerdere vonnis van de rechtbank.

Op 21 september 2015 is de 9-jarige Samal na afloop van het schoolzwemmen dood aangetroffen in het diepe gedeelte van het zwembad 't Gastland te Rhenen. Het meisje was van Syrische afkomst en nog maar een paar maanden in Nederland. Zij kon niet zwemmen en sprak ook nog geen Nederlands. Hoe en wanneer het meisje te water is geraakt, is niet opgehelderd. Wel is vastgesteld dat zij aan het eind van de les haar kurkgordel heeft afgedaan. Voor haar veiligheid waren geen bijzondere maatregelen getroffen.

De negenjarige Salam was pas een paar maanden in Nederland. Ze werd na het schoolzwemmen aangetroffen in het diepe gedeelte van het bad. Voor het hof staat vast dat het toezicht op het diepe bad onvoldoende was. De instructeurs hebben onvoldoende toezicht gehouden, waardoor het slachtoffertje onopgemerkt bij het voor haar levensgevaarlijke diepe zwembad kon komen, aldus de rechtbank.

Lex van Lieshout Instructeurs veroordeeld voor ongeluk in zwembad in Rhenen 14-11-2018, 14:06 | Van de redactie RHENEN Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft woensdag 14 november drie zweminstructeurs veroordeeld tot taakstraffen van 60 uur. Zij zijn nalatig geweest bij het uitoefenen van toezicht op de veiligheid van basisschoolleerlingen, die zwemles kregen. Daardoor kon het gebeuren dat een 9-jarig meisje is verdronken.

De rechters vinden dat hoge eisen gesteld mogen worden aan het toezicht “omdat alleen op die manier een noodlottig incident als dit voorkomen wordt”. Wel is in de strafmaat meegenomen dat de drie zwemleraren zelf ook gebukt gaan onder het overlijden van het meisje.

Aan de kwaliteit van het toezicht mogen hoge eisen worden gesteld, omdat alleen op die manier een noodlottig incident als dit voorkomen wordt. Als daarin na verloop van tijd een zekere routine sluipt bestaat het risico dat het toezicht –onbedoeld- aan scherpte verliest. Het hof benadrukt dat de zorgplicht voor de veiligheid bepaald wordt door wat de concrete situatie vereist en niet door wat daarover op papier wordt afgesproken.