Test peuters van 2 jaar al op stress

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Kinderen die op jonge leeftijd kampen met stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten. Daarom zouden kinderen van 1 en 2 jaar al getest moeten worden op stress, zegt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

Het NCJ slaat vandaag groot alarm in het Algemeen Dagblad. “We leven op een tijdbom”, waarschuwt het kenniscentrum voor de jeugdgezondheidszorg in Nederland.

“Het probleem is veel groter dan we dachten”, zegt NCJ-adviseur Frans Pijpers. “Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd.”

Of kinderen van 1 à 2 last hebben van stress, is bijvoorbeeld te meten via het haar. “Je kunt cortisol meten, een stresshormoon. Dat zouden we bij kleine kinderen moeten gaan doen, naast het meten van de lengte en het gewicht”, zegt Pijpers tegen de krant. Door al op jonge leeftijd te meten, kan vroeg worden ingegrepen, zo is het idee. 

Kinderen die op jonge leeftijd last hebben van chronische stress ontwikkelen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, burn-out en depressie.