Busje met drugsafval uitgebrand in natuurgebied bij Noord-Brabants Best

Busje met drugsafval uitgebrand in natuurgebied bij Noord-Brabants Best
Busje met drugsafval uitgebrand in natuurgebied bij Best
In het busje trof de brandweer vaten met een inhoud van 1000 liter aan met chemicaliën, vermoedelijk drugsafval.

Volgens Omroep Brabant probeerde de Omgevingsdienst Brabant de omgeving te reinigen, maar kon de dienst niet voorkomen dat een deel van het drugsafval met het bluswater in de berm van het bos liep. De politie doet onderzoek naar de dumping.

Busje met drugsafval vliegt in brand in natuurgebied bij Best

BEST – Het busje met drugsafval dat woensdagavond rond halftwaalf uitbrandde aan de Nieuwe Heide in Best is de zoveelste dumping van drugsafval in een natuurgebied. Boswachter Sjaak Smits van Staatsbosbeheer kijkt er niet van op en heeft er geen goed woord voor over.

De politie heeft de directe omgeving van het busje afgezet voor onderzoek. Wie de bus heeft achtergelaten aan de Joe Mannweg is niet bekend. De politie vraagt getuigen om zich te melden.

De brandweer trof grote 1000-litervaten aan in het busje dat geparkeerd stond aan de Joe Mannweg bij natuurgebied de Nieuwe Heide (gemeente Best). De brandweer heeft bevestigd dat die drugsafval bevatten en gaat gezien het tijdstip en de lading uit van brandstichting. Het vuur was vrij snel geblust, het busje compleet vernield. De Omgevingsdienst Brabant is ingeschakeld om de omgeving te reinigen.

Barstende koppijn Boswachter Sjaak Smits: "Wat dit allemaal kost! En dat moet je als eigenaar van de grond allemaal betalen. Daarbij is het gewoon levensgevaarlijk. Ik ben een paar jaar geleden met mn domme hoofd over een pad gereden waar zon 300 liter drugsafval was gaan lekken. Ik zat s avonds met barstende koppijn thuis. Dat zegt genoeg."

In een natuurgebied in de buurt van het Brabantse Best is vannacht een busje met drugsafval uitgebrand.

Het dumpen van drugsafval in natuurgebieden, vaak van xtc-productie, is al jaren gaande en ondanks allerlei maatregelen niet eenvoudig de kop in te drukken.  

Sjaak is er duidelijk over. "Het zijn gewoon zware criminelen die dit doen. Ze moeten hun rotzooi kwijt, flikkeren het gewoon ergens neer en maken dat ze wegkomen. De natuur heeft het nakijken. Dit moet keihard worden aangepakt en wat mij betreft worden de kosten die grondeigenaren noodgedwongen maken, op de daders verhaald. En gaat dat geld naar de kas van Staatsbosbeheer. Zodat we er goede dingen voor de natuur mee kunnen doen."

Afstand houden en niet in de wind gaan staan! Ook heeft Sjaak nog een paar tips, mocht je tijdens een wandeling op drugsafval stuiten: "Altijd afstand houden, niet in de wind gaan staan en meteen 112 bellen. Nooit, nooit aankomen dus! "