19 doden en 93 ernstig zieken en tóch halen duizenden 14-jarigen geen inenting

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In sommige regios in Nederland is bijna een kwart van de 14-jarigen niet komen opdagen voor inenting tegen meningokokken type W. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Met name in en rond de biblebelt, de streek die loopt van Zeeland via de Veluwe naar Overijssel, was de opkomst veel lager.

De meeste 14-jarigen die niet komen opdagen voor inenting wonen in de zogenoemde biblebelt. Dat is een streek met voornamelijk christelijke bevolking, die loopt van Zeeland via de Veluwe naar Overijssel. Volgens de NOS gaat het in deze streek om een kwart van de jongeren die zich om godsdienstige redenen niet laat inenten.

Alle jongeren die dit jaar (vanaf mei) 14 jaar worden, krijgen voor het eerst een oproep voor een vaccinatie tegen meningokokken W. De krant maakte een ronde langs tien instanties in Nederland die de inentingen hebben afgerond. Daaruit blijkt dat veel tieners de oproep negeren.

In de omgeving van Apeldoorn was de opkomst bijvoorbeeld nog geen 78 procent. Volgens een jeugdarts in de krant komt dat doordat die regio tegen de biblebelt aanligt en mensen zich daar niet laten inenten om godsdienstige redenen. In andere regios, bijvoorbeeld Gooi en Vechtstreek, was de opkomst met 90 procent aanzienlijk hoger.

Sinds 2015 is er sprake van een toename van het aantal gevallen van besmetting met meningokokken W. Dit jaar werden 93 mensen ziek, van wie er 19 zijn overleden. Vorig jaar raakte 68 mensen besmet, zeven van hen overleefden dat niet.

Sinds 2015 is er sprake van een toename van het aantal gevallen van besmetting met meningokokken W. Dit jaar werden al 93 mensen ziek, van wie er negentien zijn overleden. Vorig jaar raakte 68 mensen besmet, zeven van hen overleefden dat niet.

Wie besmet raakt met meningokokken W kan hersenvliesontsteking krijgen, of bloedvergiftiging. Een op de drie mensen overleeft dat niet.

Twee maanden geleden zijn artsen en GGDs begonnen met het inenten van jongeren. Iedereen krijgt in het jaar waarin de leeftijd 14 wordt bereikt, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. Aanleiding is de toename van het type W van de ziekte, die in tegenstelling tot andere typen ook gevaarlijk is voor jongeren. In 2019 krijgen alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging.

In deze video leggen we uit waarom bijna een miljoen jongeren een oproep voor een vaccinatie tegen meningokokken krijgen:

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Je kunt drager zijn van de bacterie, maar daardoor loop je nog geen gevaar. Pas als de bacterie doorzet en je besmet, kan je – in slechts enkele uren – heel erg ziek worden. Je kan dan een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking krijgen en dat kan dodelijk zijn.

Vanaf volgend jaar krijgen alle 14- tot 18-jarigen een oproep voor een vaccinatie. Het RIVM heeft gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat zij het vaakst drager van de bacterie zijn en die ook het meest verspreiden.

Dit jaar zijn er al 19 mensen overleden als gevolg van een besmetting met de gevaarlijke bacterie meningokok. De belangrijkste risicogroep, jongeren van 14, wordt opgeroepen voor een intenting. Maar ze komen regelmatig niet opdagen.

“Als je die oproep krijgt, moet je gewoon gaan”, zegt Arie van der Ende in de krant. Hij is hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis. “De kans is een op de drie dat je aan de ziekte overlijdt. De sterftekans is heel erg hoog.”

De bacterie rukt op in Nederland: uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat tot 1 november van dit jaar 93 mensen zijn besmet. Van hen kwamen er 19 te overlijden.

Ook jeugdarts Maria Schutte uit Apeldoorn waarschuwt. “Als 14-jarige doe je dit niet alleen voor jezelf. Je kunt er ook je eigen oma, broertje of je pasgeboren nichtje mee beschermen.”

Uit onderzoek van het AD blijkt dat tussen de 10 en 25 procent van de 14-jarigen die in aanmerking kwamen voor de prik, niet is komen opdagen. De krant vroeg bij 10 instanties de cijfers op.

In acht van de 25 GGD-regios is het vaccinatieprogramma voor meningokokken W inmiddels afgerond. Eind november moet dat ook het geval zijn in de overige regios. Pas dan wil het RIVM reageren op de opkomstcijfers. Jongeren die geen vaccinatie hebben gehaald, zullen nogmaals worden uitgenodigd.