Blok en Kamer botsen over wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Blok en Kamer botsen over wapenembargo tegen Saudi-Arabië
Kamer roept tegen zin minister Blok op tot wapenembargo Saoedi-Arabië
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Minister Blok ziet het niet zitten om in de VN-Veiligheidsraad te pleiten voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië, zoals de Tweede Kamer wil. Een overgrote meerderheid in de Kamer, waaronder coalitiepartijen D66, CDA, en ChristenUnie, steunde vanmiddag een motie om de wapenleveranties aan te pakken. Ook wil de Tweede Kamer dat Blok aandringt op een staakt-het-vuren in Jemen. Volgens het parlement wacht veel mensen in Jemen de hongerdood als de internationale gemeenschap niet ingrijpt.

Blok spreekt ook van een schrijnende kwestie, maar benadrukt erbij dat de Nederlandse invloed gering is.

Een dergelijke resolutie van Nederland zou het in de Veiligheidsraad ook niet halen. Landen als VS en Groot-Brittannië leveren veel wapens aan de Saudiërs. De minister wil zich eerst en vooral inzetten voor een staakt-het-vuren en het beëindigen van de blokkade van Jemen waardoor hongersnood dreigt.

In mei van dit jaar nam de VN-Veiligheidsraad op initiatief van Nederland een resolutie aan die stelt dat er een relatie is tussen honger en conflictsituaties. Waar honger als oorlogswapen wordt ingezet moet de VN dat aan de VN-Veiligheidsraad rapporteren. Volgens de Kamer is dat nu aan de hand en moet er ingegrepen worden.

Minister Blok zegt dat een wapenembargo weinig kans maakt. “Premier Rutte en ik hebben eerder laten weten wat we graag zouden zien. Ook ik vind het schrijnend. Maar we moeten met elkaar constateren dat er een grens is aan de Nederlandse input.”

Een duidelijk signaal! Nederland gaat in de VN-Veiligheidsraad pleiten voor een wapenembargo tegen Saudi Arabië en coalitiegenoten. Vanwege hun optreden in Jemen.

Ook maakt een embargo volgens de minister weinig kans omdat de werkgelegenheid in de wapenindustrie in sommige EU-lidstaten een rol speelt.

Blok wijst er verder op dat een expertpanel van de VN, dat onder meer door Nederland is ingesteld, spreekt over “terughoudendheid” bij het leveren van wapens. Volgens Blok is het van belang dat Nederland in de Veiligheidsraad dezelfde bewoordingen hanteert.

Partijen vinden de houding van Blok teleurstellend. CDA-Kamerlid Van Helvert. “Ik begrijp dat het lastig is, maar in Jemen komt het voedsel niet aan vanwege de wapens die wij als Westen leveren. Stelt u zich voor dat het in ons land plaatsvindt, en Rotterdam vol met voedsel ligt. Maar het blijft daar omdat bewapende mensen het tegenhouden.”

D66-Kamerlid Sjoerdsma: “Ook Duitsland en Zwitserland willen een wapenembargo. De VS heeft besloten geen coalitievliegtuigen in de lucht meer bij te tanken. Al met al ontwikkelingen die een paar jaar geleden ondenkbaar waren.”

Bondskanselier Merkel zei vorige maand, naar aanleiding van de zaak van de vermoorde journalist Khashoggi, dat er momenteel geen sprake van kan zijn dat Duitsland wapens levert aan Ryad. Nederland heeft het beleid als het gaat om wapens naar Saudi-Arabië in het verleden flink aangescherpt.

De strijd tussen de Jemenitische regering aan de ene kant en de sjiitische Houthi-rebellen aan de andere kant heeft de afgelopen vier jaar al aan veel burgers het leven gekost. De regering in Jemen krijgt steun van een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die weer wordt gesteund door westerse landen waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De Houthi-rebellen in het noorden van het land krijgen steun van Iran.