Vier doden na incident in bedrijfspand in Enschede

Vier doden na incident in bedrijfspand in Enschede
Burgemeester van Enschede moet liquidaties zelf ook nog plekje geven
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De 27-jarige restauranthouder uit Hengelo, die om het leven kwam bij de viervoudige moord in Enschede, is per ongeluk bij het misdrijf betrokken geraakt. Dat zegt zijn familie. "Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats."

Over de voortgang kunnen we het volgende vertellen: Het pand, waar de slachtoffers zijn aangetroffen, is  bekend bij de gemeente en de politie. Op 20 juni jl. heeft er een integrale controle plaatsgevonden waarbij de politie 17 kilo gedroogde henneptoppen heeft gevonden. Twee personen die hierbij aangehouden zijn, behoren nu tot de slachtoffers. Zij zouden worden gedagvaard en waren in afwachting van hun strafzaak op vrije voeten gesteld. Of er een verband is tussen de aanhouding van destijds, en het feit dat ze nu slachtoffer zijn geworden van vuurwapengeweld, zal moeten blijken. De laatste controle heeft plaatsgevonden op 16 oktober naar aanleiding van een melding van Enexis. Toen is in het pand niets verdachts aangetroffen.

De familie van het slachtoffer houdt vanavond in de Mariakerk in Hengelo een condoleancedienst voor de om het leven gebrachte man. "Wij vragen jullie allemaal te bidden voor zijn ziel en zijn familie en wij hopen hem weer te mogen zien op de dag van de opstanding", aldus het Syrisch Jongeren Platform in een verklaring.

De politie maakte tijdens de persconferentie woensdagmiddag bekend dat in ieder geval twee van de vier slachtoffers wegens drugsdelicten eerder met justitie in aanraking zijn geweest.

Enschede – Een team grootschalige opsporing van de politie in Oost-Nederland zet op dit moment het onderzoek naar het misdrijf in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede in volle kracht voort. Hierbij kwamen op dinsdag 13 november kort voor 15.00 uur vier mannen om het leven.

Volgens een woordvoerder van de Syrisch-orthodoxe kerk was de 27-jarige Hengeloër, eigenaar van restaurant Caballeros, van onbesproken gedrag. "Zijn bovenbuurman had hem gevraagd om even mee te gaan naar Enschede. Om samen met hem iets op te halen in Enschede. Daar is het compleet misgelopen", aldus de woordvoerder, die spreekt namens de familie van het slachtoffer.

De slachtoffers zijn vier mannen, waarvan er twee uit Hengelo komen (27 en 34 jaar). De andere twee zijn een 43-jarige man uit Enschede en een 62-jarige man uit Arnhem. Inmiddels is vast komen te staan dat de mannen door vuurwapengeweld om het leven zijn gekomen.

"Binnen onze kerk heeft hij een onberispelijke reputatie. Er was voor hem ook totaal geen reden om zich in verkeerde kringen op te houden. Het ging voorspoedig met hem. Zijn restaurant liep erg goed en hij was nog maar net de trotse vader van een dochtertje."

Burgemeester Onno van Veldhuizen, die vanochtend op de plek is geweest, sprak over een dieptepunt voor de stad. “Ik ben erg geschrokken en hoop dit nooit weer mee te maken. Dit raakt de mensen diep.” Volgens Van Veldhuizen had de gemeente na de vondst van de hennep in juni onvoldoende redenen om het pand te laten sluiten. Er zat volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel een groothandel voor de import en export van tuinartikelen, aldus de burgemeester.

GrowshopDe bovenbuurman van restaurant Caballeros was voorheen medebestuurder van handelsonderneming Van Leeuwenhoek: het bedrijf dat de growshop in de Van Leeuwenhoekstraat exploiteerde, de plek waar de vier slachtoffers gisteren werden doodgeschoten.

Karlijn Baalman, districtchef van de politie Twente, meldde dat de vier overleden mannen gistermiddag door vuurwapengeweld om het leven zijn gekomen. Het gaat om een 34-jarige en 27-jarige man uit Hengelo, een 43-jarige inwoner van Enschede en een 62-jarige man uit Arnhem.

Deze 34-jarige Hengeloër was twee jaar geleden uit de handelsonderneming gestapt om vervolgens een investeringsbureau te beginnen. 

Politie maakt identiteit vermoorde mannen Enschede bekend De politie heeft twee van de vier mannen die dood zijn aangetroffen in een bedrijfspand in Enschede eerder dit jaar opgepakt. Dat heeft de officier van justitie zojuist tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Nadat in het pand een cafetaria en vervolgens circa anderhalf jaar een café was gevestigd, werd het gehuurd door een 43-jarige Enschedeër met Vietnamese roots. Deze Enschedeër en de Hengelose bovenbuurman werden in juni dit jaar aangehouden toen er bij een inval in de growshop 17 kilo gedroogde wiet in beslag werd genomen.

De politie trof toen in het gebouw gedroogde henneptoppen aan. De twee waren in afwachting van hun strafzaak op vrije voeten gesteld, meldde het Openbaar Ministerie.

Huis verzegeldDe 43-jarige Enschedeër woont aan de Oliemolensingel. Dit huis is sinds dinsdagmiddag verzegeld. Woensdagmiddag kwam de politie er met beslag genomen spullen naar buiten.

Wie de mannen zijn is nog niet bekend. De politie doet onderzoek in het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat. In het gebouw was een growshop gevestigd, meldt RTV Oost op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel. Een growshop verkoopt apparatuur en grondstoffen die vaak worden gebruikt voor het kweken van hennep.

Volgens een buurtbewoner woonde de man hier samen met zijn echtgenote en hun zoon. "Het opvallende is dat er een stuk of vijf, zes volwassen Vietnamese vrouwen daar regelmatig in- en uitliepen. Geen idee wat ze daar allemaal deden."

Het vierde slachtoffer is een 62-jarige man uit Arnhem. Van hem is eigenlijk amper iets bekend. Onduidelijk is wat het verband is tussen de vier slachtoffers en of er wel sprake is van een link. “Het is ook allemaal nog maar heel pril”, aldus de Twentse districtschef Karlijn Baalman.

In een bedrijfspand in Enschede zijn vier dode mannen gevonden. Ze zijn met geweld om het leven gebracht. De lichamen werden dinsdagmiddag ontdekt.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.