Ouders gebruiken kinderzitjes in auto onzorgvuldig

Ouders gebruiken kinderzitjes in auto onzorgvuldig
Acht op de tien kinderen onveilig in autozitje, ouders vaak de fout in
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Met het veilig vervoeren van kinderen in de auto gaat nog steeds van alles mis. Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto omdat het autostoeltje niet op de juiste manier wordt gebruikt. 

Acht op de tien kinderen wordt onveilig vervoerd in de auto

De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd, en vaak worden kinderen niet goed vastgezet. Zes op de tien kinderen zitten te los in de autostoel omdat ouders de gordels niet goed aantrekken.

Taskforce Kinderveiligheid deed onderzoek op drukke parkeerplaatsen van pretparken en zwembaden en er bleek veel niet te kloppen. “Een schokkend resultaat is dat negen op de tien ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren”, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL.

Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto: Een ongeluk gebeurt in een flits Acht op de tien kinderen worden onveilig vervoerd in de auto. Het gaat vaak mis bij het vastgespen van het kind in het stoeltje, terwijl vrijwel alle ouders denken dat ze het goed doen.

“Met het kopen van de juiste autostoel ben je er nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis.”

In 2013 werd eenzelfde onderzoek gehouden, waaruit bleek dat driekwart van de kinderen van 0 tot 4 jaar niet goed in hun stoel zat. De situatie is dus niet verbeterd. De resultaten van het nieuwe onderzoek zijn voor VeiligheidNL reden om de voorlichting over autostoeltjes aan te scherpen.

Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer vindt de resultaten verontrustend. Hij roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. “Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit, aldus Kramer.