Marslanding gelukt: Nasas Insight heeft Mars bereikt

Marslanding gelukt: Nasa\s Insight heeft Mars bereikt
NASA houdt de adem in voor helse afdaling van Marslander InSight
Ruimtevaart Maandagavond daalde de NASA-lander InSight af naar het Marsoppervlak. Met bijna 20.000 km per uur.

InSight begon de afdaling veilig ingepakt in een vliegendeschotelvormig harnas dat van een geavanceerd hitteschild was voorzien. Dat moest hem beschermen tegen de grote krachten en temperaturen die optraden wanneer hij zich met een snelheid van bijna 20.000 km/u een weg baande door de Marsatmosfeer.

Een halfjaar geleden hebben wetenschappers van NASA uitgerekend wanneer de robot zou landen. “Je moet dat heel precies weten, omdat je dan kunt uitrekenen waar Mars op dat moment staat. Je kunt de robot tijdens de reis een klein beetje bijsturen, maar zodra hij op hoge snelheid dichterbij de planeet komt, heeft bijsturen geen zin meer”, zegt Rob van den Berg, directeur van de Space Expo in Noordwijk.

Nu live: landing van NASAs ruimterobot op Mars succesvol verlopen

De Mars-atmosfeer is weliswaar heel ijl, maar moest de sonde zodanig afremmen dat diens snelheid vier minuten later, op 12 kilometer boven het planeetoppervlak, nog maar 1500 km/u zou bedragen. Dat was langzaam genoeg om een 13 meter grote parachute te kunnen ontvouwen, die InSight vervolgens verder afremde. Kort daarna werd het hitteschild afgestoten en vouwden de landingspoten zich uit.

Als de landing goed verloopt, gaat de robot onderzoek doen naar de samenstelling van de planeet. “De robot gaat kijken hoe warm de planeet van binnen is, of de kern vloeibaar is en hoe de planeet is ontstaan”, zegt wetenschapsjournalist voor NEMO Kennislink Roel van der Heijden.

Spannende monstertocht voor marslander | Binnenland

Op ruim een kilometer hoogte moest InSight zich vervolgens losmaken van zijn harnas en parachute om te beginnen aan de laatste landingsfase. Twaalf remraketjes brachten de snelheid van de Marslander uiteindelijk terug tot 8 kilometer per uur. Zoals gepland maakte hij om 20.54 uur Nederlandse tijd een zachte landing.

Het hele proces verliep automatisch. Ingrepen vanaf de aarde zijn domweg niet mogelijk, omdat Mars een slordige 150 miljoen kilometer van ons is verwijderd. Daardoor zit er een vertraging van acht minuten op de radioverbinding met de ruimtesonde.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Marslander daalt op hoop van zegen af naar de rode planeet

Samen met InSight zijn op 5 mei daarom ook twee mini-sondes richting Mars gestuurd. Deze konden de actuele gegevens van de landingsprocedure doorsturen naar de aarde. Ook dat lukte maandag. Anders had de landingsinformatie enkele uren later alsnog kunnen worden overgeseind door de al sinds 2006 om Mars cirkelende Mars Reconnaissance Orbiter.

Dubbel gevoel bij Brexit-akkoord | InSight-missie landt op Mars

InSight is geen karretje dat over het planeetoppervlak gaat rondrijden. Na zijn landing zal de sonde gewoon blijven staan op de plek waar hij is terechtgekomen: de veilige, maar vrij saaie vlakte Elysium Planitia – de grootste parkeerplaats op Mars, aldus NASA.

Aan de landing neemt Kamal Oudrhiri deel. Volgens de NASA-onderzoeker van Marokkaanse afkomst is de landing extreem moeilijk. Mars wordt namelijk de “galactische begraafplaats van wetenschappelijke missies genoemd” aldus Oudrhiri volgens wie 60% soortgelijke missies mislukken.

De Marslander heeft een heel pakket aan wetenschappelijke instrumenten bij zich. Deze apparatuur moet hij na de landing met zijn robotarm uitzetten op het oppervlak. Dat is een omslachtig proces dat twee tot drie maanden gaat duren.

Om de kans op ongelukjes te verkleinen beschikt NASA over een replica van InSight, in het Jet Propulsion Lab in Pasadena. De replica zal daar precies zo worden gepositioneerd als zijn verre tweelingbroer na diens landing. Op die manier kan worden uitgedokterd hoe de instrumenten het best kunnen worden opgesteld.

Eddy Echternach 26 november 2018 om 13:40 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Ruimterobot InSight geland op Mars

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.