Rutte: boerkaverbod geldt ook in grote steden

Rutte: boerkaverbod geldt ook in grote steden
Burgemeester Halsema op vingers getikt om uitspraak boerkaverbod
Het boerkaverbod zal voor iedereen gelden, dus ook in de grote steden. Premier Rutte zegt dat in reactie op het nieuws dat grote steden de handhaving niet zien zitten. “Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt.”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemt de stellingname van de gemeenten eveneens voorbarig. Ze zegt nog volop in gesprek te zijn met allerlei partijen over de invoering van de wet. Op 1 januari zal het nog niet zover zijn. Maar het kabinet is duidelijk: als het verbod ingaat, dan geldt: wet is wet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Dit weekend liet burgemeester Halsema weten dat Amsterdam het verbod niet gaat handhaven. Ook Rotterdam en Utrecht zeiden vervolgens dat het verbod geen prioriteit heeft.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht is dat met Halsema eens. Ook in die stad zal de prioriteit niet liggen bij boerkacontroles. Pas wanneer de openbare orde in gevaar komt, zal worden gekeken of er nog een politieagent vrij is om op te treden.

Volgens Halsema zijn er te weinig agenten in Amsterdam. Als er dan prioriteiten worden gesteld, staat handhaving van het boerkaverbod onderaan de lijst, zo zegt ze.

Binnenland Grote steden geven zero fucks om boerkaverbod. Redactie 26 november 2018 – 10:11 Net als GroenLinks-burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zijn ook Rotterdam en Utrecht niet van plan actief op boerkas te gaan jagen. 

Er zijn uitzonderingen op het verbod, maar in bijvoorbeeld openbare gebouwen en scholen geldt het straks wel. De fractievoorzitters Dijkhoff en Buma van VVD en CDA zeggen dat daar “wet wet is”.

“Aisha. Kun je even bij de burgemeester komen?”

“In iedere gemeente moet de wet worden gehandhaafd, burgemeesters zijn ingehuurd om de wet te handhaven”, zegt Buma. “Om te zeggen bij een nieuwe wet: dat is niet wat we gaan handhaven, dat moeten burgemeesters niet doen”.

De minister van Binnenlandse Zaken noemt haar uitspraak ‘prematuur’, want de gesprekken over handhaving worden nog gevoerd. Het idee is dat in bepaalde sectoren, zoals overheidsgebouwen, zorginstellingen, openbaar vervoer en scholen een verbod komt op gezichtsbedekkende kleding.

D66 was tegen het boerkaverbod, maar nu de wet is aangenomen zal iedereen zich eraan moeten houden, zegt fractievoorzitter Jetten. “Burgemeesters hebben natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid voor het inzetten van de politiecapaciteit, maar burgemeesters moeten zich ook allemaal aan de wet houden.”

De wet werd in juni aangenomen en regelt een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, openbaar vervoer, scholen en overheidsgebouwen.

De krant Deals Service Kijk ook op Menu Mijn nieuws Mijn leeslijst Abonneer Mijn profiel Service en contact Uitloggen Voorpagina Nieuws Sport Entertainment Financieel Zoeken Kijk ook op Wat jammer 🙁 De pagina die je zoekt bestaat niet.Je kunt ervoor kiezen om naar de voorpagina te gaan. Voorpagina Abonnementen

Het gaat om een wettelijk verbod op het dragen van kleding die “het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, of onherkenbaar maakt”.

Er zijn enkele uitzonderingen. Het verbod geldt niet, indien het dragen van deze kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid.

Het geldt niet als het noodzakelijk is in verband met eisen die aan de uitoefening van een beroep of de beoefening van een sport worden gesteld, of passend is in verband met het deelnemen aan een feestelijke of een culturele activiteit. Verder geldt het verbod niet voor patiënten of hun bezoekers in delen van zorginstellingen, omdat deze kunnen worden gezien als het privédomein.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.