Halsema heeft het haar critici erg makkelijk gemaakt

Halsema heeft het haar critici erg makkelijk gemaakt
Rutte: boerkaverbod geldt ook in grote steden
Het boerkaverbod zal voor iedereen gelden, dus ook in de grote steden. Premier Rutte zegt dat in reactie op het nieuws dat grote steden de handhaving niet zien zitten. “Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt.”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemt de stellingname van de gemeenten eveneens voorbarig. Ze zegt nog volop in gesprek te zijn met allerlei partijen over de invoering van de wet. Op 1 januari zal het nog niet zover zijn. Maar het kabinet is duidelijk: als het verbod ingaat, dan geldt: wet is wet.

Dit weekend liet burgemeester Halsema weten dat Amsterdam het verbod niet gaat handhaven. Ook Rotterdam en Utrecht zeiden vervolgens dat het verbod geen prioriteit heeft.

Binnenland Grote steden geven zero fucks om boerkaverbod. Redactie 26 november 2018 – 10:11 Net als GroenLinks-burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zijn ook Rotterdam en Utrecht niet van plan actief op boerkas te gaan jagen. 

Volgens Halsema zijn er te weinig agenten in Amsterdam. Als er dan prioriteiten worden gesteld, staat handhaving van het boerkaverbod onderaan de lijst, zo zegt ze.

Er zijn uitzonderingen op het verbod, maar in bijvoorbeeld openbare gebouwen en scholen geldt het straks wel. De fractievoorzitters Dijkhoff en Buma van VVD en CDA zeggen dat daar “wet wet is”.

“In iedere gemeente moet de wet worden gehandhaafd, burgemeesters zijn ingehuurd om de wet te handhaven”, zegt Buma. “Om te zeggen bij een nieuwe wet: dat is niet wat we gaan handhaven, dat moeten burgemeesters niet doen”.

Ook VVD-staatssecretaris Barbara Visser van Defensie vindt niet dat Halsema deze uitspraak kan doen. Visser pikt het namelijk niet dat een landelijke wet ergens in Nederland niet wordt uitgevoerd. “Niemand staat boven de wet. Ook de burgemeester van Amsterdam niet.”

Gok met Amsterdamse belangen | Binnenland

D66 was tegen het boerkaverbod, maar nu de wet is aangenomen zal iedereen zich eraan moeten houden, zegt fractievoorzitter Jetten. “Burgemeesters hebben natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid voor het inzetten van de politiecapaciteit, maar burgemeesters moeten zich ook allemaal aan de wet houden.”

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, vertelde eerder al dat ze het boerkaverbod niet zal gaan handhaven in Amsterdam. Dit vindt ze namelijk niet bij de stad passen. Maar voor deze uitspraak wordt Halsema door minister Kajsa Ollongren op de vingers getikt.

De wet werd in juni aangenomen en regelt een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, openbaar vervoer, scholen en overheidsgebouwen.

Voor meer informatie, klik dan hier en kijk hier voor ons privacy statement en hier voor het privacy statement van TMG.

Het gaat om een wettelijk verbod op het dragen van kleding die “het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, of onherkenbaar maakt”.

De Winther vindt dat Halsema het kabinet en het parlement provoceert met haar uitspraken over het boerkaverbod, omdat de wet daar al is aangenomen. Hij noemt het niet handig, omdat Amsterdam vaak genoeg geld nodig heeft van de landelijke overheid “Als je je middelvinger opsteekt naar Den Haag en zegt: ‘Wij doen wel waar we zelf zin in hebben’. Uiteindelijk wordt er toch afgerekend in Den Haag.”

Er zijn enkele uitzonderingen. Het verbod geldt niet, indien het dragen van deze kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid.

Boerkaverbod voorlopig nog niet van kracht

Het geldt niet als het noodzakelijk is in verband met eisen die aan de uitoefening van een beroep of de beoefening van een sport worden gesteld, of passend is in verband met het deelnemen aan een feestelijke of een culturele activiteit. Verder geldt het verbod niet voor patiënten of hun bezoekers in delen van zorginstellingen, omdat deze kunnen worden gezien als het privédomein.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.