Erdogan wint: filantroop en miljardair Soros staakt zijn activiteiten in Turkije

Erdogan wint: filantroop en miljardair Soros staakt zijn activiteiten in Turkije
Soros stopt met activiteiten in Turkije
Niet alleen in Hongarije en in de VS ligt de filantroop George Soros onder vuur. Ook Erdogan valt hem nu aan. Daarom trekt Soros’ organisatie zich uit Turkije terug.

Het besluit houdt verband met een strafrechtelijk onderzoek naar de OSF. Turkse aanklagers proberen de stichting in verband te brengen met de massale straatprotesten tegen de Turkse regering in 2013. De prominente zakenman en filantroop Osman Kavala, een bestuurslid van de OSF in Turkije, zit al een jaar in de gevangenis vanwege vermeende pogingen om de regering omver te werpen tijdens de Gezi-protesten. Erdogan noemt hem de Soros van Turkije.

Anderhalve week geleden werden dertien academici aangehouden in verband met het onderzoek naar de OSF. Onder hen waren prominente personen zoals Hakan Altinay, een van de oprichters van de stichting in Turkije; Turgut Tarhanli, de decaan van de rechtenfaculteit van de Bilgi Universiteit die bevriend was met Kavala; en Betul Tanbay van de Bogazici Universiteit, dit jaar verkozen tot de vicepresident van het Europese Genootschap voor Wiskunde. De anderen gedetineerden waren medewerkers van Kavalas stichting Anadolu Kültür, die zich inzet voor cultuur en mensenrechten.

Organisatie Soros sluit deuren in Turkije na aanval door Erdogan

De meesten zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar de schrik zat er goed in. In een toespraak bracht Erdogan de aanhoudingen in verband met Soros. De persoon (Kavala) die terroristen financierde tijdens de Gezi-incidenten, zit al in de gevangenis, zei Erdogan vorige week tijdens een bijeenkomst met lokale bestuurders. En wie staat achter hem? De beroemde Hongaarse jood Soros. Dit is een man die mensen aanstelt om naties te verdelen en vernietigen.

Tot enkele jaren geleden stond Kavala bekend als de rode miljonair. Als telg uit een rijke familie stak hij zijn progressieve ideeën en zijn kritiek op de repressieve kanten van Turkije nooit onder stoelen of banken. Zijn banden met de OSF waren echter lange tijd geen probleem voor de Turkse regering. Dit veranderde toen Kavala zijn steun uitspraak voor de Geziprotesten in 2013. Sindsdien is hij als de Soros van Turkije geregeld doelwit van de regeringsgezinde pers.

Kavala heeft goede contacten in Washington en Brussel. Mensenrechtenorganisaties en Europarlementariërs hebben Turkije herhaaldelijk opgeroepen om hem vrij te laten. Na ruim een jaar detentie is er nog altijd geen aanklacht tegen hem ingediend. De voortdurende detentie van kritische stemmen en de wijdverbreide druk op het maatschappelijk middenveld staan haaks op de Turkse inzet voor mensenrechten, zei de EU-buitenlandcoördinator naar aanleiding van de recente aanhoudingen.

Toon Beemsterboer 26 november 2018 om 16:59 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De Turkse tak van de Open Society Foundation (OSF) heeft laten weten dat zij haar werk in Turkije zal staken. Dit nadat de Turkse president Erdogan de stichting beschuldigde van het verdelen en verwoesten van naties. De OSF zegt als doel te hebben samenlevingen democratischer te maken en economische, juridische en sociale hervormingen te promoten. De grote filantroop achter de organisatie is de miljardair George Soros.

Deze Hongaars-Amerikaanse zakenman ligt in een aantal landen onder vuur vanwege vermeende complotten tegen de lokale machthebbers. In Hongarije is het Victor Orbán die Soros (hij heeft een joodse achtergrond) gebruikt om zijn volk achter een gemeenschappelijke vijand te krijgen. Antisemitische vooroordelen schuwt hij hierbij bepaald niet: “Hij werkt niet met open vizier, maar in het geniep. Hij is niet eerlijk, maar bedriegt, hij is niet nationaal, maar een kosmopoliet. Hij gelooft niet in werken, maar speculeert met geld. Hij heeft geen vaderland, omdat hij denkt dat de hele wereld van hem is.” Inmiddels zijn de activiteiten van OSF in Boedapest ook gestopt.

“Het is lastig je te verdedigen tegen ongegronde beschuldigingen,” liet de Turkse afdeling weten. Bovendien zou er een nieuw onderzoek komen door de Turkse autoriteiten, naar de rol van de OSF bij de massale protesten tegen Erdogan in 2013. Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zit Soros achter deze demonstraties in Gezi Park, in Istanboel. Dit was een van de grootste uitdagingen in de inmiddels 15-jarige heerschappij van Erdogan. De OSF heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de protesten.