In amper zes uur tijd raakte Nederland in greep van beklemmende angst – AD.nl

In amper zes uur tijd raakte Nederland in greep van beklemmende angst - AD.nl
NCTV verhoogt dreigingsniveau in provincie Utrecht | Binnenland
UTRECHT – Bij een schietpartij in een tram in Utrecht zijn maandagochtend meerdere personen gewond geraakt. Het voertuig staat stil op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De politie houdt rekening met een terroristisch motief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft besloten om het dreigingsniveau te verhogen naar niveau 5 uitsluitend voor de provincie Utrecht tot in ieder geval 18:00.

Dat is het hoogste niveau. Dat is voor het eerst in Nederland. De schietpartij in Utrecht heeft volgens de NCTV vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag.

De persoon die in een tram schoot in Utrecht, is nog voortvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

Video: Persconferentie NCTV over schietpartij Utrecht: Dader voortvluchtig – RTL NIEUWS

Onze verslaggever ter plaatse ziet hoe een van de slachtoffers op de trambaan is afgedekt met een wit laken. In een andere ambulance werd net zichtbaar voor omstanders nog een ander slachtoffer gereanimeerd. De sfeer ter plekke is gespannen.

Al houdt de politie rekening met een terroristisch motief, meerdere scenarios worden nog opengehouden. Getuigen worden op dit moment gehoord. Van de dader(s) ontbreekt tot dusver ieder spoor.

Het grote verkeersplein ziet inmiddels zwart van de politie en hulpverleners. Er lopen leden van de anti-terreureenheid DSI rond. Ze wachten vooralsnog rustig af op wat gaat komen. De afzetting rondom de tram die stil staat in een bocht wordt steeds vergroot.

De laatste passagiers konden op eigen kracht de tram verlaten. Ze zijn met busjes afgevoerd. Er is inmiddels een anti-terreur-eenheid aanwezig. Ook verschillende trauma- en politiehelikopters zijn op locatie.

Bewoners van hoge gebouwen in de omgeving melden in een app-groep dat deze panden politiebewaking hebben gekregen.

Premier Mark Rutte heeft het coalitie-overleg afgezegd in verband met de schietpartij in een Utrechtse tram. Volgens een woordvoerder gaat hij naar zijn kantoor in het torentje om zich op de hoogte te laten stellen over de situatie.

Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen.

Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

De linkerrijstroken van snelwegen richting Utrecht zijn vrijgemaakt voor hulpdiensten. Het gaat om de A2 tussen Amsterdam en Utrecht en de A12 tussen Den Haag en Utrecht.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat weet niet of er ook gebruikgemaakt is van de vrije banen door hulpdiensten.

De toegang tot Utrecht-West, waar het schietincident heeft plaatsgevonden, zou ook vanaf snelwegen voor verkeer afgesloten zijn. De gemeente Utrecht was niet bereikbaar voor bevestiging daarvan.

De NS meldt dat er geen speciale maatregelen getroffen worden op Utrecht Centraal Station. De tram waarin geschoten is, zou onderweg zijn geweest naar dat station. De dader zou nog voortvluchtig zijn. Maar de situatie heeft geen gevolgen voor treinreizigers, aldus een zegsman.

Eerder maandag werd al bekendgemaakt dat het tramverkeer in Utrecht is stilgelegd wegens de situatie.

Jimmy de Koster woont in de buurt en zag de schietpartij gebeuren. Hij zegt tegen RTV Utrecht dat er meerdere keren geschoten is. Een vrouw zou op de grond hebben gelegen en geroepen hebben: Ik heb niets gedaan.

Extra politie op wegenOp uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land, is de politie extra alert. Bij op- en afritten langs de A2 richting Den Bosch en de A27 richting Breda is veel politie op de been wegens het schietincident eerder op de dag.

We staat met veel autos op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties, aldus een woordvoerder van de politie West-Brabant.

De Koster: Ik kwam van mn werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.

De politie scholen in Utrecht wordt geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat, zegt een woordvoerster. Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.

Weet u meer? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

utrechtaanslagenUpdated Vandaag, 14:10Vandaag, 11:32 in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S11:58Eerste beelden schietpartij Utrecht17 mrt.Boeing, is dit écht de bedoeling?17 mrt.Trucker solliciteert naar ontslag17 mrt.Bizar: man bijt neus af tijdens ruzie in vliegtuigGerelateerde artikelen21:18BuitenlandVader verdachte Utrecht: hij moet boeten21:10VideoBuurtbewoner over aanhouding: Echt bizar!20:42NieuwsBNers in shock na schietpartij Utrecht20:39ColumnsHaagse dilemmas na drama Utrecht20:18BinnenlandDat Gökmen T. hier dan zat, vreselijk20:04BinnenlandWereldleiders solidair met Nederland: Strijden tegen angstDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, weer omlaag gebracht naar het een na hoogste niveau 4.

Vanmiddag rond het middaguur schroefde Aalbersberg het dreigingsniveau op naar het hoogste niveau. De politie was op dat moment nog bezig met een klopjacht op de verdachte.

Aalbersberg zei eerder vandaag dat de gebeurtenissen in Utrecht alle kenmerken hebben van een terroristische aanslag. De gemeente Utrecht adviseerde alle inwoners binnen te blijven.

Vanochtend werd er op het 24 Oktoberplein in Utrecht geschoten in een tram. Drie mensen kwamen om het leven. Vijf mensen raakten gewond, drie van hen zijn er ernstig aan toe zijn.

In de persconferentie noemde Aalbersberg het zoeken naar de dader een risicovolle operatie. “De hulpdiensten kunnen nu al hun energie aangrijpen om hun taak uit te voeren. Daarom is het dreigingsniveau in Utrecht verhoogd.” Het verhogen van het dreigingsniveau is ook bedoeld om burgers alert te maken.

Volgens Aalbersberg was er vanmiddag geen aanleiding om het dreigingsniveau voor de rest van het land ook te verhogen. Door de beslissing van vanavond om het dreigingsniveau in Utrecht terug te brengen van 5 naar 4 staat het dreigingsniveau in heel Nederland weer op 4.