KNVB legt uit waarom er geen minuut stilte is bij Nederland-Wit-Rusland – NU.nl

KNVB legt uit waarom er geen minuut stilte is bij Nederland-Wit-Rusland - NU.nl
Oranje staat morgen niet stil bij aanslag Utrecht
De voetbalbond, die woensdag aan het AD liet weten dat de slachtoffers niet herdacht worden, reageert met de verklaring op de vele klachten die binnenkwamen.

“Voor herdenkingen rondom wedstrijden van Oranje bestaat een protocol. De richtlijn geeft daarbij aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen (iets wat nu niet is gebeurd) of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft”, meldt de KNVB.

Update: KNVB geeft aanvullende verklaring: Ook wij zijn diep geraakt

“Is het altijd even makkelijk om zon richtlijn te volgen? Nee, zeker niet. Binnen de voetbalbond werken vele mensen, mensen met allemaal een eigen mening en emoties. Ook bij ons wordt er veel over het incident gesproken. Maar dat is dan ook juist de reden waarom hier ooit een protocol voor is opgesteld. Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld.”

Omdat dit deze niet het geval was, wordt er geen minuut stilte gehouden of met rouwbanden gespeeld. Is het altijd even makkelijk om zo’n richtlijn te volgen? Nee, zeker niet. Binnen de voetbalbond werken vele mensen, mensen met allemaal een eigen mening en emoties. Ook bij ons wordt er veel over het incident gesproken. Maar dat is dan ook juist de reden waarom hier ooit een protocol voor is opgesteld. Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld.

KNVB staat niet stil bij slachtoffers Utrecht: Oranje zonder rouwbanden, geen minuut stilte

Bij de schietpartij in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland kwamen maandag drie mensen om het leven en vielen meerdere gewonden. Een van de slachtoffers was als voetbaltrainer lid van de KNVB.

De bond stelt op nationaal niveau wel zoveel mogelijk aandacht aan het drama te hebben besteed. De vlaggen in Zeist hangen halfstok omdat een van de slachtoffers een KNVB-lid is, een vader die in Utrecht voetbalde en hier ook twee jeugdteams trainde. Voor ons voelde het dan ook als een hele logische beslissing om alle amateurverenigingen de mogelijkheid te bieden om bij de eerstvolgende wedstrijden een minuut stilte houden. Ook wij zijn diep geraakt door ‘Utrecht’.

De KNVB benadrukt de ernst van het incident niet zelf te kunnen bepalen. “Vandaar dat wij de afgelopen jaren de neutrale richtlijnen van dit protocol hiervoor respecteren. Hierbij volgen we de overheid, die vaststelt of iets een nationale dag van rouw is”, aldus de bond.

Zondag zal wel de sterfdag van Johan Cruijff worden herdacht. Dan speelt Oranje in de Johan Cruijff Arena tegen Duitsland. Op de schermen in het stadion zullen beelden worden laten zien van de legendarische voetballer. De KNVB verklaart tegen het AD dat dit wel in het procotol past, omdat het een icoon uit de voetballerij betreft. 

“En we volgen de UEFA, die de landenwedstrijden organiseert en internationale incidenten op de agenda zet. Zo konden de aanslagen in Brussel in heel Europa worden herdacht.”

Verder laat de KNVB weten er alles aan te doen om de slachtoffers op nationaal niveau te herdenken. Zo krijgen amateurverenigingen de mogelijkheid om bij de eerstvolgende wedstrijden een minuut stilte te houden.

“We hopen met deze uitleg enig inzicht te hebben geven in ons handelen in deze situatie. Degenen die ons vragen hierover hebben gestuurd, kunnen snel een reactie verwachten.”

De KNVB heeft wel laten weten de gebeurtenissen van maandagochtend te betreuren en mee te leven met de nabestaanden. Komend weekend zijn amateurclubs in Nederland in de gelegenheid om wel een minuut stilte te houden voorafgaand aan de wedstrijden. 

Het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Wit-Rusland wordt donderdag in de Rotterdamse Kuip gespeeld en begint om 20.45 uur. Zondag staat Oranje in de Johan Cruijff ArenA tegenover Duitsland.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.