Update: KNVB geeft aanvullende verklaring: Ook wij zijn diep geraakt – VoetbalPrimeur.nl

Update: KNVB geeft aanvullende verklaring: \Ook wij zijn diep geraakt\ - VoetbalPrimeur.nl
KNVB legt uit: amateurs een minuut stil, Oranje niet
De voetbalbond, die woensdag aan het AD liet weten dat de slachtoffers niet herdacht worden, reageert met de verklaring op de vele klachten die binnenkwamen.

“Voor herdenkingen rondom wedstrijden van Oranje bestaat een protocol. De richtlijn geeft daarbij aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen (iets wat nu niet is gebeurd) of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft”, meldt de KNVB.

De bond volgt hiermee de richtlijnen van de Nederlandse overheid en de UEFA, die het incident niet op de agenda heeft gezet. Op nationaal niveau wordt er echter wel stilgestaan bij de gebeurtenissen: De vlaggen in Zeist hangen halfstok omdat een van de slachtoffers een KNVB-lid is, een vader die in Utrecht voetbalde en hier ook twee jeugdteams trainde. Voor ons voelde het dan ook als een hele logische beslissing om alle amateurverenigingen de mogelijkheid te bieden om bij de eerstvolgende wedstrijden een minuut stilte te houden. Ook wij zijn diep geraakt door Utrecht.

“Is het altijd even makkelijk om zon richtlijn te volgen? Nee, zeker niet. Binnen de voetbalbond werken vele mensen, mensen met allemaal een eigen mening en emoties. Ook bij ons wordt er veel over het incident gesproken. Maar dat is dan ook juist de reden waarom hier ooit een protocol voor is opgesteld. Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld.”

Voor herdenkingen rondom wedstrijden van Oranje bestaat een protocol. De richtlijn geeft daarbij aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen (iets wat nu niet is gebeurd) of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft, laat de bond weten op de eigen website. Het was voor de KNVB niet eenvoudig om tot dit besluit te komen: Binnen de voetbalbond werken vele mensen, mensen met allemaal een eigen mening en emoties.

Bij de schietpartij in een tram in de Utrechtse wijk Kanaleneiland kwamen maandag drie mensen om het leven en vielen meerdere gewonden. Een van de slachtoffers was als voetbaltrainer lid van de KNVB.

Nederland werd maandag opgeschrikt door de schietpartij in een tram in Utrecht, waarbij drie doden en een aantal (zwaar) gewonden vielen. Het Nederlands elftal neemt het donderdagavond in De Kuip in de EK-kwalificatie op tegen Wit-Rusland, maar voor aanvang van dat duel zal er niet door middel van een minuut stilte of het spelen met rouwbanden worden stilgestaan bij de gebeurtenissen. De KNVB laat via een officiële verklaring weten zich aan de geldende protocollen te houden.

De KNVB benadrukt de ernst van het incident niet zelf te kunnen bepalen. “Vandaar dat wij de afgelopen jaren de neutrale richtlijnen van dit protocol hiervoor respecteren. Hierbij volgen we de overheid, die vaststelt of iets een nationale dag van rouw is”, aldus de bond.

Ook bij ons wordt er veel over het incident gesproken. Maar dat is dan ook juist de reden waarom hier ooit een protocol voor is opgesteld. Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld. Niemand kan namelijk zoiets bepalen, en wij zeker niet. Vandaar dat wij de afgelopen jaren de neutrale richtlijnen van dit protocol hiervoor respecteren.

“En we volgen de UEFA, die de landenwedstrijden organiseert en internationale incidenten op de agenda zet. Zo konden de aanslagen in Brussel in heel Europa worden herdacht.”

Verder laat de KNVB weten er alles aan te doen om de slachtoffers op nationaal niveau te herdenken. Zo krijgen amateurverenigingen de mogelijkheid om bij de eerstvolgende wedstrijden een minuut stilte te houden.

“We hopen met deze uitleg enig inzicht te hebben geven in ons handelen in deze situatie. Degenen die ons vragen hierover hebben gestuurd, kunnen snel een reactie verwachten.”

Het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Wit-Rusland wordt donderdag in de Rotterdamse Kuip gespeeld en begint om 20.45 uur. Zondag staat Oranje in de Johan Cruijff ArenA tegenover Duitsland.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.