Löw: Nederland is iets verder dan Duitsland op dit moment – NOS

Löw: \Nederland is iets verder dan Duitsland op dit moment\ - NOS
Gertjan Verbeek: Bij verlies Duitsland kan het voorbij zijn voor Löw
Het Nederlands elftal staat morgenavond weer eens tegenover aartsrivaal Duitsland. Een tegenstander die Oranje vorig jaar tweemaal goed beviel.

De Duitse bondscoach Joachim Löw denkt met gemengde gevoelens terug aan die wedstrijden. “Het waren twee enigszins onbevredigende duels voor ons”, moet hij erkennen voor de microfoon van Bert Maalderink.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Nederland won namelijk in de Nations League met 3-0 in eigen huis en in Duitsland werd het dankzij een late treffer van Virgil van Dijk op de valreep 2-2.

Gertjan Verbeek is benieuwd naar de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Duitsland. Volgens de FOX Sports-analist houden beide ploegen elkaar in balans en hebben ze allebei evenveel kans om te winnen. Verbeek vermoedt dat de kans fiftyfifty zijn. “In Duitsland hebben ze inmiddels ook wel in de gaten dat Nederland groeit”, verwijst hij in gesprek met NUsport naar de vorige ontmoeting, de 2-2 in Gelsenkirchen. De ploeg van Ronald Koeman maakte tijdens het thuisduel met Wit-Rusland een goede indruk op Verbeek. “Oranje straalde dominantie uit. En spelvreugde, met Memphis Depay en Frenkie de Jong als de vertegenwoordigers daarvan. Individueel heeft Oranje misschien niet de sterkste spelers, maar het is wel een team dat speelt met plezier”, vindt hij.

Als Duitsland verliest, zou het zomaar kunnen zijn dat Löw moet vertrekken

“Nee, niet meer. Iedereen weet dat Nederland een paar moeilijke jaren had, maar sinds kort zijn ze weer erg sterk. Ze hebben een paar goede jonge jongens die begeerd worden door grote clubs, dus ik ben niet verrast.”

De momenteel clubloze trainer heeft extra aandacht voor collega Joachim Löw: de Duitse bondsoach nam een gewaagde beslissing door gevestigde namen als Mats Hummels, Jerome Boateng en Thomas Müller af te serveren. “Als die keuzes niet de juiste blijken te zijn, heeft dat gevolgen”, voorspelt Verbeek. “Als Duitsland vanavond (zondag, red.) verliest, zou het zomaar kunnen zijn dat hij moet vertrekken.”

Löw is van mening dat Ronald Koeman goed werk heeft verricht en een sterk, nieuw Nederlands elftal op de been heeft gebracht. “Dat is ook bij ons een groot thema”, zegt hij.

“We moeten dingen veranderen, maar we hebben veel jonge spelers en die moeten we de tijd en het vertrouwen geven om in het team te groeien.”

Een van de grootste veranderingen die Löw onlangs doorvoerde was het passeren van het Bayern-trio Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller. Dat besluit deed veel stof opwaaien, maar was wel een moeilijke voor Löw.

“Deze spelers zaten ongeveer negen jaar in mijn selectie en ik heb ook een sterke emotionele band met ze. We hebben veel grote successen samen meegemaakt. Maar als trainer moet je ook vooruitkijken, naar de toekomst. En met dat in gedachten hebben we dit besloten, maar het was voor mij persoonlijk wel moeilijk.”

“Dat gebeurt bij ieder team”, aldus Kroos. “Spelers met veel verdiensten worden ouder en dan komen er jongere spelers. Op een gegeven moment komt er dan verandering, dat is duidelijk.”

Hoe zijn de verhoudingen op dit moment tussen Nederland en Duitsland volgens de 59-jarige Löw? “Ik denk dat, gezien de uitslagen, Nederland op dit moment een stukje verder is dan Duitsland”, is zijn analyse.

Toch verwacht hij niet dat Duitsland verder zal afglijden en in een net zo diep dal als Oranje de afgelopen jaren was terecht zal komen.

“Nederland was er niet bij op een aantal toernooien, dat is ons godzijdank nog niet overkomen. Ik denk ook niet dat wij net als Nederland vier jaar lang geen toernooi zullen spelen.”

Het Nederlands elftal speelt zondagavond in Amsterdam tegen Duitsland. Het is voor Oranje de tweede kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in 2020. Het duel, dat om 20.45 uur begint, is rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1.

Presentator Sjoerd van Ramshorst blikt op NOS.nl, de NOS-app, YouTube en Facebook met analist Rafael van der Vaart en commentator Jeroen Grueter uitgebreid vooruit op het duel met Duitsland.

Heb je vragen aan Rafael of Jeroen over Oranje? Stuur ze tijdens deze voorbeschouwing in via Facebook- of YouTube-kanaal van @NOSSport. Wil je nu alvast een vraag stellen? Doe dit dan via het Twitteraccount van @NOSvoetbal.

“Als Duitsland vanavond verliest, zou het zomaar kunnen zijn dat hij moet vertrekken”, aldus Verbeek, die in Duitsland trainer was van VfL Bochum en 1. FC Nürnberg.

“Löw heeft namelijk keuzes gemaakt”, doelt Verbeek op het passeren van het ervaren drietal Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller. “Als die keuzes niet de juiste blijken te zijn, heeft dat gevolgen.”

De 56-jarige Verbeek ziet de Duitsers ook niet als de favoriet in de Johan Cruijff ArenA. “Vroeger was dat wel zo. Nu zijn de rollen omgedraaid, omdat Duitsland aan het bouwen is met een jong team.

“Die omwenteling van oude naar jonge spelers hebben we in Nederland net gehad. Er zijn hier al nieuwe leiders opgestaan, Virgil van Dijk bijvoorbeeld.”

Toch benadrukt Verbeek ook dat Nederland niet moet doorslaan in het optimisme, ondanks de ruime 4-0 zege op Wit-Rusland donderdag bij van de start EK-kwalificatie.

“Ik denk dat de kansen fiftyfifty zijn. En we moeten niet vergeten dat de laatste ontmoeting in november maar net in 2-2 eindigde. Duitsland kwam met 2-0 voor en had zomaar kunnen winnen. En in Duitsland hebben ze inmiddels ook wel in de gaten dat Nederland groeit.”

Die groei was volgens Verbeek ook tegen Wit-Rusland zichtbaar. “Oranje straalde dominantie uit. En spelvreugde, met Memphis Depay en Frenkie de Jong als de vertegenwoordigers daarvan.”

“Individueel heeft Oranje misschien niet de sterkste spelers, maar het is wel een team dat speelt met plezier. Dat moeten ze tegen Duitsland weer laten zien.”

Nederland tegen Duitsland begint zondag om 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Jesus Gil Manzano. De andere wedstrijd van zondag in groep C gaat tussen Noord-Ierland en Wit-Rusland. De Noord-Ieren begonnen de kwalificatie donderdag met een 2-0-overwinning op Estland.