Dit moet je weten voor de burenruzie Nederland-Duitsland – AD.nl

Dit moet je weten voor de burenruzie Nederland-Duitsland - AD.nl
Koeman: 5-0 tegen Duitsland? Ik moet lachen om die verhalen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

“Fifty-fifty.” Ondanks de vorm van beide landen vindt bondscoach Ronald Koeman niet dat het Nederlands elftal de uitgesproken favoriet is in de EK-kwalificatiewedstrijd van zondagavond tegen Duitsland. “Ik moet lachen om verhalen over mensen die het hebben over 4-0 of 5-0. Dan denk ik: hebben jullie zelf niet gevoetbald?”

De twee landen ontmoeten elkaar voor de derde keer in minder dan een half jaar tijd. In november werd het 2-2 in Gelsenkirchen, met twee late goals van Oranje. Een maand eerder, ook in de Nations League, werden de Duitsers in Amsterdam met 3-0 afgedroogd.

Koeman zag welke enkele parallellen met het Duitsland van nu en het Oranje van bij zijn aanstelling een jaar geleden. “Zij zijn nu ook aan het veranderen, proberen een aantal systemen en kiezen voor de ontwikkeling van jonge spelers. Die keuze was hier wel iets makkelijker.”

“Dat was voor hen een pijnlijke uitslag, maar je moet je wel afvragen of die uitslag ook verdiend was”, aldus Koeman, die wel snapt dat zijn elftal op basis van vertrouwen en uitstraling als favoriet wordt gezien.

Denzel Dumfries lijkt op tijd fit voor het duel met de Duitsers. De rechtsback van PSV liep donderdag in het gewonnen duel met Wit-Rusland een liesblessure op. “Er is niets kapot, dus dat ziet er goed uit”, aldus Koeman. “Hij heeft getraind en als daar geen negatieve reactie op komt is hij fit.”

De 56-jarige coach ziet in de Duitsers nog altijd een lastige equipe. De Duitse bondscoach Joachim Löw werkt met een flink verjongde selectie toe naar het EK van 2020. Hij nam afscheid van oudgedienden Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller.

Voor Stefan de Vrij komt het tweede duel van Oranje in de EK-kwalificatie te vroeg. De verdediger heeft last van een liesblessure. Hij zat donderdag tijdens het wedstrijd tegen Wit-Rusland ook al op de tribune in De Kuip.

“Hij krijgt bij ons veel vrijheid en voelt zich daarin prettig. Hij heeft veel plezier. Natuurlijk is het niet altijd hosanna, er zijn altijd dingen die beter kunnen. Maar zijn rendement spreekt voor zich. Hij vult zijn rol geweldig in. Hopelijk houdt hij dat vol.”

In dat duel raakte Kenny Tete geblesseerd. Koeman riep Hans Hateboer op als zijn vervanger, en niet Daryl Janmaat, terwijl laatstgenoemde wel in de voorselectie zat. “Dat lag ook aan het feit dat Janmaat niet honderd procent fit was”, zegt Koeman.

“Maar we zijn overal op voorbereid, we weten wat we moeten doen”, vervolgde Koeman. “Duitsland blijft hoe dan ook een tegenstander met geweldige spelers, die het ons heel moeilijk kunnen maken. Ze spelen met veel beweging en kunnen ook erg offensief spelen.”

Het vernieuwde Duitsland speelde woensdag nog een oefenwedstrijd tegen Servië. Het duel in Wolfsburg eindigde in 1-1.

Ronald Koeman heeft op basis van fitheid gekozen om Hans Hateboer op te roepen voor het Nederlands elftal. Daryl Janmaat gaf in een gesprek met de bondscoach te kennen dat hij niet honderd procent fit is, zo meldt Koeman op de persconferentie. Na de blessure van Kenny Tete riep Koeman Hans Hateboer als vervanger op, terwijl Daryl Janmaat in de voorselectie zat. “Ik kan me voorstellen dat het misschien onduidelijk is”, zegt Koeman op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd. “Ik heb beide jongens gesproken en toen de keuze voor Hans gemaakt.”

Dankzij de 4-0 thuiszege op Wit-Rusland is Oranje uitstekend begonnen aan de kwalificatiereeks. Met een overwinning op Duitsland kan, nu al, een reuzenstap worden gezet naar kwalificatie voor het EK van 2020. “Als dat gebeurt, hebben we een geweldige start”, beaamt Koeman.

“Dat lag ook aan het feit dat Janmaat niet honderd procent fit was”, legt Koeman verder uit. “Natuurlijk kijk je ook naar je team en maak je dan een keuze, maar we wilden op snelle termijn een speler erbij hebben. Dan vraag je in die situatie ook naar de fitheid van beide spelers. Toen was Janmaat daarin niet honderd procent.”

Bij duels tussen Nederland en Duitsland spelen ook sentimenten vaak een rol. De foto van Koeman die doet alsof hij zijn billen afveegt met een Duits voetbalshirt tijdens het gewonnen EK van 1988 staat bij iedereen op het netvlies.

De bondscoach maakte ook duidelijk dat Denzel Dumfries zondagavond naar alle waarschijnlijkheid kan spelen. “Als er geen rare dingen gebeuren kan hij gewoon spelen. Hij heeft gewoon getraind en kon alles doen.”

Is die animositeit er nu nog? “In de laatste jaren dat ik actief was, werd dat al minder… Het werd altijd opgeklopt. Dat lag in die tijd ook wel een beetje aan het gedrag van de spelers van Duitsland, en die van ons.”

De kans is groot dat Oranje over twee dagen in Amsterdam met dezelfde elf spelers begint als afgelopen donderdag in Rotterdam. “Geen gegoochel met de opstelling? Zo zou je het ongeveer wel kunnen zeggen.”

Het Nederlands elftal speelt zondagavond in Amsterdam tegen Duitsland. Het is voor Oranje de tweede kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in 2020. Het duel, dat om 20.45 uur begint, is rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1.

Presentator Sjoerd van Ramshorst blikt op NOS.nl, de NOS-app, YouTube en Facebook met analist Rafael van der Vaart en commentator Jeroen Grueter uitgebreid vooruit op het duel met Duitsland.

Heb je vragen aan Rafael of Jeroen over Oranje? Stuur ze tijdens deze voorbeschouwing in via Facebook- of YouTube-kanaal van @NOSSport. Wil je nu alvast een vraag stellen? Doe dit dan via het Twitteraccount van @NOSvoetbal.