Nederland licht favoriet in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland – Dagblad van het Noorden

Nederland licht favoriet in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland - Dagblad van het Noorden
Gertjan Verbeek: Bij verlies Duitsland kan het voorbij zijn voor Löw
“Als Duitsland vanavond verliest, zou het zomaar kunnen zijn dat hij moet vertrekken”, aldus Verbeek, die in Duitsland trainer was van VfL Bochum en 1. FC Nürnberg.

“Löw heeft namelijk keuzes gemaakt”, doelt Verbeek op het passeren van het ervaren drietal Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller. “Als die keuzes niet de juiste blijken te zijn, heeft dat gevolgen.”

Verbeek ziet geen duidelijke favoriet in de Johan Cruijff ArenA. Hij schat de kansen in op fifty-fifty. De analist merkt op dat Duitsland bouwt aan een jong team, terwijl Oranje de omwenteling van oude naar jonge spelers al achter de rug heeft. In de ploeg van Ronald Koeman zijn nieuwe leiders opgestaan als Virgil van Dijk, zo stipt hij aan. Evenwel vergeet hij niet dat het vorige duel tussen beide landen in november in 2-2 eindigde.

De 56-jarige Verbeek ziet de Duitsers ook niet als de favoriet in de Johan Cruijff ArenA. “Vroeger was dat wel zo. Nu zijn de rollen omgedraaid, omdat Duitsland aan het bouwen is met een jong team.”

“Duitsland kwam met 2-0 voor en had zomaar kunnen winnen. En in Duitsland hebben ze inmiddels ook wel in de gaten dat Nederland groeit”, beseft Verbeek, die donderdag genoot van Oranje tegen Wit-Rusland. “Oranje straalde dominantie uit. En spelvreugde, met Memphis Depay en Frenkie de Jong als de vertegenwoordigers daarvan. Individueel heeft Oranje misschien niet de sterkste spelers, maar het is wel een team dat speelt met plezier.”

“Die omwenteling van oude naar jonge spelers hebben we in Nederland net gehad. Er zijn hier al nieuwe leiders opgestaan, Virgil van Dijk bijvoorbeeld.”

“Als Duitsland vanavond verliest, zou het zomaar kunnen zijn dat hij moet vertrekken”, stelt Verbeek, die in Duitsland trainer was van VfL Bochum en 1. FC Nürnberg, in gesprek met NUsport. Hij wijst naar de keuzes van Löw om het ervaren drietal Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller te passeren. Daar kan hij op worden afgerekend. “Als die keuzes niet de juiste blijken te zijn, heeft dat gevolgen.”

Toch benadrukt Verbeek ook dat Nederland niet moet doorslaan in het optimisme, ondanks de ruime 4-0-zege op Wit-Rusland van donderdag bij de start van de EK-kwalificatie.

“Ik denk dat de kansen fiftyfifty zijn. En we moeten niet vergeten dat de laatste ontmoeting in november maar net in 2-2 eindigde. Duitsland kwam met 2-0 voor en had zomaar kunnen winnen. En in Duitsland hebben ze inmiddels ook wel in de gaten dat Nederland groeit.”

Die groei was volgens Verbeek ook tegen Wit-Rusland zichtbaar. “Oranje straalde dominantie uit. En spelvreugde, met Memphis Depay en Frenkie de Jong als de vertegenwoordigers daarvan. Individueel heeft Oranje misschien niet de sterkste spelers, maar het is wel een team dat speelt met plezier. Dat moeten ze tegen Duitsland weer laten zien.”

Nederland tegen Duitsland begint zondag om 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Jesús Gil Manzano. De andere wedstrijd van zondag in groep C gaat tussen Noord-Ierland en Wit-Rusland. De Noord-Ieren begonnen de kwalificatie donderdag met een 2-0-overwinning op Estland.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.