Nederland-Duitsland: Magisch, meeslepend en Cruijff zou genoten hebben – NOS

Nederland-Duitsland: \Magisch, meeslepend en Cruijff zou genoten hebben\ - NOS
Oranje in slotfase onderuit tegen Duitsland ondanks knappe comeback
In Duitsland wordt de 3-2 zege op Nederland bij de start van de kwalificatiereeks voor het EK 2020 groots gevierd. “Het is onze meest emotionele overwinning sinds het verslaan van Argentinië in de WK-finale van 2014”, schrijft het Duitse Bild.

“Dan is zon overwinning op Nederland aan het begin van de kwalificatiereeks goed voor het zelfvertrouwen. Dit gaat ons de komende maanden helpen”, zei Löw gisteravond. In juni zijn Wit-Rusland en Estland de tegenstanders en in september komt Oranje op bezoek.

Bij de laatste Duitsland-Nederland, in de Nations League, werd door Die Mannschaft in de slotfase een voorsprong verspeeld (2-2). Gisteren was het juist andersom: in de slotminuut werd er gewonnen. Löw: “Misschien hadden we een beetje geluk dat we eerder niet hadden. We waren nu wel efficiënt en gefocust in de slotfase.”

Nederland heeft mooie, nieuwe talenten, maar in verschillende segmenten van het spel oogt het ook nog wat onbeholpen, is de vaardigheid niet groot genoeg. Ryan Babel bijvoorbeeld is door zijn enthousiasme nuttig bij het herstelwerk, hoewel Koeman uiteindelijk betere aanvallers nodig heeft om werkelijke stappen vooruit te zetten. Dat geldt voor meerdere posities, concludeert de krant, die spreekt van een meeslepend duel. Om de klasse van Duitsland, de vechtlust van Oranje, de kwaliteit ook van Nederland die vooral bleek in de tweede helft. Zo gaat dat met een enthousiaste ploeg in ontwikkeling.

Koeman cynisch: “We gaan van hosanna naar een dieptepunt”

De Spaanse krant Marca vond het een vermakelijke wedstrijd van twee jonge teams. “Duitsland was Dr Jekyll en Mr Hyde in dezelfde wedstrijd. Nederland herstelde zich van de eerste helft, maar moest toezien hoe Nico Schulz op de valreep Duitsland een zege bezorgde. Johan Cruijff zou genoten hebben.”

De kritiek die Duitsland de afgelopen jaren kreeg, bracht Löw nooit van de wijs. “Ik doe dit al zo lang, ik weet hoe ik met kritiek moet omgaan en hoe ik dat moet filteren. We hebben onszelf grondig geanalyseerd. Ik weet waar we mee bezig zijn en waar dit team toe in staat is.”

Au, dat doet pijn, kopt De Telegraaf op het sportkatern. Behalve met hun oosterburen moesten de internationals namelijk nog met iets anders afrekenen: het verwachtingspatroon. Want hoewel Oranje het EK van 2016 en WK in 2018 vanaf de tv moest bekijken, rekenden de fans voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel met de Duitsers gewoon op een nulletje of drie, vier, schrijft de ochtendkrant. Er wordt gesteld dat Oranje net als in de ontmoeting in Gelsenkirchen (2-2) grote moeite had met de beweeglijkheid en geweldige passing tussen de linies van de Duitsers.

In Bild is de sfeer in ieder geval helemaal omgeslagen. “De afgelopen twaalf maanden waren echt vreselijk. En dan beleven we zon meeslepenede voetbalavond in Amsterdam. Een magische helft, een bibberhelft en een happy end met de late treffer.”

Met name Matthijs de Ligt wist zich slecht raad met de (steeds andere) lopende mensen. De verdediger van Ajax leidde in de vijftiende minuut onbedoeld ook de openingstreffer in door na een voorzet van Schulz uit te glijden, zag men. Er klinken lovende woorden voor de strijdlust van Oranje in de tweede helft. De strijdlust die daarna aan het licht kwam, vertelde alles over de eenheid die Koeman in een jaar tijd heeft gesmeed. De gelijkmaker van Depay in de 63e minuut was daarvoor de ultieme beloning (2-2) en werd door de bondscoach begroet met een oerkreet.

Toch werden de Duitsers wel even zenuwachtig toen Nederland van 0-2 terugkwam tot 2-2. Löw: “Het probleem was dat zij kort na rust al de aansluitingstreffer maakte. We konden niet meer zo veel combineren, maar we zijn het vertrouwen in de winst nooit verloren.”

Het Algemeen Dagblad spreekt van een gevoelige tik in de laatste minuut. Tot paniek hoeft de nederlaag nog niet meteen te leiden, maar een ronduit gevoelige tik krijgt het nieuwe Oranje te verwerken, na het zo glorieuze eerste jaar onder bondscoach Ronald Koeman. De gewonnen poule in de Nations League was leuk en aardig, maar dit jaar telt maar één doel voor Oranje: het EK van 2020 halen, zo luidt de conclusie van het ochtendjournaal. 45 minuten lang is Nederland-Duitsland een klassiek gevalletje 'terug op aarde'.

De 43e editie van Nederland tegen Duitsland kende twee gezichten. Voor rust was de ploeg van bondscoach Joachim Löw sterker en dat leidde tot goals van Leroy Sané en Serge Gnabry.

Oranje anno 2019 is een heerlijke vechtmachine met mannen die lachen, huilen en strijden met elkaar. Een ploeg die naar de toekomst kijkt en niet naar het verleden, zo opent de Volkskrant. Nee, Nederland is lang niet altijd goed. “De ploeg van bondscoach Ronald Koeman is een ploeg met elan, met vechtlust, een elftal van saamhorigheid dat hongerig is naar succes. En op dat bedje van goed gevoel ontluiken kleurige bloemen met een stevige stengel. De ploeg bulkt bovendien van zelfvertrouwen.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Oranje kwam via Matthijs de Ligt en Memphis Depay terug tot 2-2, waarna de Duitsers door een treffer van Nico Schulz in de negentigste minuut alsnog drie punten pakten.

De rol van De Ligt en Virgil van Dijk bij de eerste twee Duitse treffers wordt aangehaald. Frenkie de Jong die lange tijd maar niet loskomt van de druk die Duitsland hem oplegt – en een paar keer gevaarlijk balverlies lijdt. Of Memphis, die in al zijn ijver zo nadrukkelijk zoekt naar oplossingen, dat hij amper in de buurt van het doel aan de bal komt. En ook Koeman verliest voor rust het tactische steekspel van bondscoach Joachim Löw, die perfect inspeelt op de kracht en zwaktes van Oranje.

Door de nederlaag is Nederland niet langer koploper in groep C van de kwalificatie. Noord-Ierland, dat zondag door een goal van Josh Magennis vlak voor tijd met 2-1 won van Wit-Rusland, gaat aan de leiding met zes punten uit twee wedstrijden. Oranje en Duitsland hebben drie punten, maar de viervoudig wereldkampioen heeft pas één wedstrijd gespeeld.

Van de twaalf duels die Ronald Koeman nu op de bank heeft gezeten, was die van zondag het belangrijkst, gaat de krant verder. Op weg naar het EK van 2020 moet Oranje verder zien af te rekenen met Estland, Wit-Rusland en Noord-Ierland. Kortom, ontsnappingsroutes gegarandeerd. Nederland mocht van Duitsland verliezen. Zover leek het niet te komen. Na rust oogde Nederland allerminst verslagen en was het De Ligt die met een kopbal de hoop terugbracht. En ja, toen ging het écht stormen.

Oranje vervolgt de kwalificatie pas op 6 september en dan is Duitsland opnieuw de tegenstander. Die wedstrijd wordt in Hamburg gespeeld en drie dagen later wacht in Tallinn een confrontatie met Estland. Tussendoor speelt Nederland in juni voor de Nations League, waarin Engeland tegenstander is in de halve finale.

Bondscoach Ronald Koeman vindt niet dat hij tactische fouten gemaakt heeft omdat Duitsland Nederland overklaste in de eerste helft. Sterker nog, Oranje speelde in de tweede helft precies zoals in de eerste helft, zegt hij. “We hebben verschillende scenarios doorgesproken, maar op het bord win je iedere wedstrijd. De inviduele kwaliteiten van spelers bepalen momenten in een wedstrijd. In de tweede helft hebben we hetzelfde gespeeld zoals we begonnen, maar we waren veel vaster aan de bal”, vertelt Koeman bij de NOS.

Het zal tegen de Engelsen beter moeten dan in de eerste helft zondag tegen de Duitsers, want die kregen voor rust kans op kans in de ArenA. Al na twee minuten had Gnabry de bal voor het inschieten, maar Jasper Cillessen voorkwam met een goede redding de 0-1.

“Je speelt tegen Duitsland. Dat is gewoon een geweldig team. De snelheid, de vastigheid aan de bal, het gevaar voorin. Het had alle kanten op kunnen gaan. We hebben gewonnen van Duitsland, hebben gelijkgespeeld tegen Duitsland en hadden kunnen verliezen. Vanavond verlies je. Het zit zo dicht bij elkaar. Dat vind ik een compliment waard voor Nederland.”

In de vijftiende minuut was een Duitse voorsprong alsnog een feit en dat mocht De Ligt zich aanrekenen. De verdediger van Ajax gleed uit bij een lage voorzet van Schulz, waardoor Sané de bal ongehinderd kon aannemen en fraai afrondde in de verre hoek.

Oranje speelt op 6 juni de halve finale van de UEFA Nations League tegen Engeland, om het drie maanden later voor de EK-kwalificatie opnieuw op te nemen tegen de Duitsers. Het scenario kan beter, maar Koeman wanhoopt niet. “Ik weet niet of dat Nederlands is. We gaan van hosanna naar een dieptepunt en dat we ons waarschijnlijk niet gaan plaatsen.”

Het had daarna snel weer gelijk kunnen en misschien wel moeten zijn, maar twee grote kansen waren niet aan Ryan Babel besteed. Na een fraai passje van Quincy Promes stond hij oog-in-oog met doelman Manuel Neuer, die als winnaar uit de strijd kwam.

Koeman prijst de comeback van Oranje. “We kwamen terug tot 2-2 en hadden kansen op de 3-2. Als je dan in het veld staat heb je het gevoel dat de 3-2 erin zit. Op het einde waren er momenten dat Duitsland meer ruimte had. Het is te prijzen dat we zijn doorgegaan, maar ik had wel het gevoel dat hij aan de andere kant kon vallen.”

Ook bij de tweede kans van Babel was Promes de aangever. Ditmaal leverde de vleugelspeler een goede voorzet af, waarna de ervaren aanvaller van Fulham de bal van dicht bij recht op Neuer volleerde.

De twee gemiste kansen kwamen Oranje duur te staan, want na 35 minuten was het aan de andere kant wel raak. Gnabry dribbelde naar binnen, terwijl Van Dijk hem niet van de bal kreeg. Met een schitterend schot in de verre kruising liet de Duitse aanvaller Cillessen daarna ook kansloos: 0-2.

0-2 was ook de ruststand en daarmee mocht het defensief kwetsbare Nederland niet eens ongelukkig zijn. Cillessen keerde op slag van rust nog een kopbal van Thilo Kehrer en de doelman had ook een antwoord op een schot van Sané.

De achterstand deed Koeman halverwege besluiten in te grijpen. Hij bracht Bergwijn voor Babel in de hoop op een ommekeer en drie minuten later was de 1-2 al daar. De voorzet kwam van Memphis en De Ligt tekende met zijn hoofd voor het eerste doelpunt in zijn interlandcarrière.

De aansluitingstreffer was het begin van een veel betere tweede helft van Oranje, dat het initiatief overnam van de Duitsers. Het duurde alleen wel even alvorens dat tot een volgende kans leidde. In de 63e minuut – een kwartier na de 1-2 – kwam de bal in een druk Duits strafschopgebied via Georginio Wijnaldum bij Memphis, die Neuer verraste met een laag schot en zo de achterstand ongedaan maakte (2-2).

Met die gelijke stand was Nederland nog niet tevreden. Duitsland oogde kwetsbaar en mocht zich gelukkig prijzen dat Promes naast punterde, waar afspelen een betere optie was. Tien minuten voor tijd was Neuer net iets eerder bij de bal dan Wijnaldum na een steekpassje van Memphis.

Ook daarna bleef Oranje hopen op 3-2, tot er in de slotfase ineens weer een kans voor de bezoekers was. Invaller Marco Reus stoomde op over links en vond de vrijstaande Schulz. De speler van 1899 Hoffenheim schoof de bal buiten bereik van Cillessen in de verre hoek (2-3), waardoor het toch de Duitsers waren die de zege pakten.