Deze vier lessen kan Koeman meenemen uit Nederland – Duitsland – RTL Nieuws

Deze vier lessen kan Koeman meenemen uit Nederland - Duitsland - RTL Nieuws
Oranje in slotfase onderuit tegen Duitsland ondanks knappe comeback
Het Nederlands elftal ging zondagavond in de laatste minuten ten onder tegen de Duitsers. Na een 2-0 achterstand in de eerste helft, kwam Oranje in de tweede helft terug zoals we ze graag zien. Wat kan Ronald Koeman uit deze wedstrijd meenemen naar de volgende kwalificatieronde? Twee kenners laten hun licht schijnen.

De ploeg van Koeman kreeg in de eerste helft maar geen grip op de oosterburen. Al na 15 minuten scoorde Leroy Sané het eerste doelpunt voor zijn land, een kwartier later schoot Serge Gnabry de bal voorbij Cillessen. “In de eerste helft kwamen we op het middenveld een man tekort”, zegt Gertjan Verbeek. “Duitsland zette heel veel druk, maar De Jong en De Roon hadden niet goed door op wie ze moesten lopen, waardoor er achterin heel veel ruimtes ontstonden.”

De oud-trainer zag dat in de tweede helft al een stuk beter gaan. “Doordat Babel eruit ging kwam Promes veel beter uit op de linkerkant. We konden meer druk zetten en Memphis kon veel beter in de diepte gaan spelen. De druk ging er toen af op het middenveld.”

Nederland heeft mooie, nieuwe talenten, maar in verschillende segmenten van het spel oogt het ook nog wat onbeholpen, is de vaardigheid niet groot genoeg. Ryan Babel bijvoorbeeld is door zijn enthousiasme nuttig bij het herstelwerk, hoewel Koeman uiteindelijk betere aanvallers nodig heeft om werkelijke stappen vooruit te zetten. Dat geldt voor meerdere posities, concludeert de krant, die spreekt van een meeslepend duel. Om de klasse van Duitsland, de vechtlust van Oranje, de kwaliteit ook van Nederland die vooral bleek in de tweede helft. Zo gaat dat met een enthousiaste ploeg in ontwikkeling.

Nederland was strijdlustig en begon meteen met aanvallend spel. Theo Janssen, die in het verleden bij het Nederlands elftal heeft gespeeld, denkt dat ze dat juist niet moeten doen als ze van een groot voetballand willen winnen. “In de eerste tien minuten van de wedstrijd was het denk ik goed geweest om te kijken wat Duitsland van plan was. Als ze compacter begonnen, was het makkelijker geweest om te inventariseren wat Duitsland nou precies wou.”

Trouw stelt dat Frenkie de Jong veel kon leren van het verloren duel met Duitsland. De Duitse bondscoach Löw had zijn middelste linie verstevigd met vijf bewegelijke spelers. Dan weer Joshua Kimmich, vervolgens Leon Goretzka en soms ook Toni Kroos doken voor De Jong op. Ook de aanvallers Sané en Gnabry lieten zich soms terugzakken, analyseert men. Tegen een vol middenveld, waarmee Duitsland vanavond ­opereerde, wordt het al snel moeilijker, zo bleek vandaag met name in de eerste helft. De Jong kwam na nog geen kwartier spelen goed weg toen balverlies niet werd afgestraft door Kimmich.

“Maar ze begonnen juist heel aanvallend, terwijl de communicatie op het middenveld nog helemaal niet lekker liep. De Roon en De Jong hadden in het centrum niet helemaal door wie er nou wie moest dekken. De spitsen van Duitsland konden precies op dat zwaktepunt inspelen.”

Au, dat doet pijn, kopt De Telegraaf op het sportkatern. Behalve met hun oosterburen moesten de internationals namelijk nog met iets anders afrekenen: het verwachtingspatroon. Want hoewel Oranje het EK van 2016 en WK in 2018 vanaf de tv moest bekijken, rekenden de fans voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel met de Duitsers gewoon op een nulletje of drie, vier, schrijft de ochtendkrant. Er wordt gesteld dat Oranje net als in de ontmoeting in Gelsenkirchen (2-2) grote moeite had met de beweeglijkheid en geweldige passing tussen de linies van de Duitsers.

Janssen zag bij Matthijs de Ligt een opvallend verschil ten opzichte van hoe hij bij Ajax speelt. “Bij Ajax speelt hij op één lijn, dan is hij het grootste deel van de wedstrijd op eigen helft.”

Met name Matthijs de Ligt wist zich slecht raad met de (steeds andere) lopende mensen. De verdediger van Ajax leidde in de vijftiende minuut onbedoeld ook de openingstreffer in door na een voorzet van Schulz uit te glijden, zag men. Er klinken lovende woorden voor de strijdlust van Oranje in de tweede helft. De strijdlust die daarna aan het licht kwam, vertelde alles over de eenheid die Koeman in een jaar tijd heeft gesmeed. De gelijkmaker van Depay in de 63e minuut was daarvoor de ultieme beloning (2-2) en werd door de bondscoach begroet met een oerkreet.

“Zondag vond ik dat hij voornamelijk één-op-één speelde, waardoor hij zijn man ook achterna ging op de helft van de Duitsers”, gaat Janssen verder. “Als Duitsland dan aan de bal kwam, kostte het De Ligt heel veel kracht om weer terug te komen en ontstond er heel veel ruimte in het voordeel van de tegenstander.”

De eerste helft was een helft waar Oranje nog veel van kon leren, maar in de tweede helft zagen we het Oranje hoe we ze het liefst zien. “Nadat Koeman aanpassingen had gedaan liep het weer lekker”, zegt Verbeek. “Dat laat zien dat ze een leergierige ploeg zijn.”

Oranje anno 2019 is een heerlijke vechtmachine met mannen die lachen, huilen en strijden met elkaar. Een ploeg die naar de toekomst kijkt en niet naar het verleden, zo opent de Volkskrant. Nee, Nederland is lang niet altijd goed. “De ploeg van bondscoach Ronald Koeman is een ploeg met elan, met vechtlust, een elftal van saamhorigheid dat hongerig is naar succes. En op dat bedje van goed gevoel ontluiken kleurige bloemen met een stevige stengel. De ploeg bulkt bovendien van zelfvertrouwen.

Janssen vindt vooral het doorzettingsvermogen van de ploeg bewonderenswaardig. “Als je 2-0 achterstaat kan je ook je kop laten hangen. Doordat Koeman het net wat beter neer had gezet kwam er weer vertrouwen in de ploeg en creëerden ze kansen.”

De rol van De Ligt en Virgil van Dijk bij de eerste twee Duitse treffers wordt aangehaald. Frenkie de Jong die lange tijd maar niet loskomt van de druk die Duitsland hem oplegt – en een paar keer gevaarlijk balverlies lijdt. Of Memphis, die in al zijn ijver zo nadrukkelijk zoekt naar oplossingen, dat hij amper in de buurt van het doel aan de bal komt. En ook Koeman verliest voor rust het tactische steekspel van bondscoach Joachim Löw, die perfect inspeelt op de kracht en zwaktes van Oranje.

De 43e editie van Nederland tegen Duitsland kende twee gezichten. Voor rust was de ploeg van bondscoach Joachim Löw sterker en dat leidde tot goals van Leroy Sané en Serge Gnabry.

Van de twaalf duels die Ronald Koeman nu op de bank heeft gezeten, was die van zondag het belangrijkst, gaat de krant verder. Op weg naar het EK van 2020 moet Oranje verder zien af te rekenen met Estland, Wit-Rusland en Noord-Ierland. Kortom, ontsnappingsroutes gegarandeerd. Nederland mocht van Duitsland verliezen. Zover leek het niet te komen. Na rust oogde Nederland allerminst verslagen en was het De Ligt die met een kopbal de hoop terugbracht. En ja, toen ging het écht stormen.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Oranje kwam via Matthijs de Ligt en Memphis Depay terug tot 2-2, waarna de Duitsers door een treffer van Nico Schulz in de negentigste minuut alsnog drie punten pakten.

Door de nederlaag is Nederland niet langer koploper in groep C van de kwalificatie. Noord-Ierland, dat zondag door een goal van Josh Magennis vlak voor tijd met 2-1 won van Wit-Rusland, gaat aan de leiding met zes punten uit twee wedstrijden. Oranje en Duitsland hebben drie punten, maar de viervoudig wereldkampioen heeft pas één wedstrijd gespeeld.

In de tweede helft werd er geen wondermiddel toegepast, maar werd een kleine aanpassing gedaan. De Jong speelde bij balbezit van Duitsland niet meer in de achterste linie, maar ervoor. Quincy Promes moest dan wat terugzakken waardoor hij de linksback werd in plaats van Blind. De Jong was na rust sterk in het om zich heen kijken, wist wat er in zijn rug gebeurde en stond daardoor op het middenveld bijna altijd voor de Duitsers hinderlijk in de passlijn naar een spits toe. Achterin had je in het centrum drie verdedigers die in het tweede bedrijf ook wat dichter op elkaar speelden. Daarnaast was Oranje wat beter in staat om voorin druk op de bal te houden, zodat de passing in de diepte van Duitsland bijna verdwenen was.

Oranje vervolgt de kwalificatie pas op 6 september en dan is Duitsland opnieuw de tegenstander. Die wedstrijd wordt in Hamburg gespeeld en drie dagen later wacht in Tallinn een confrontatie met Estland. Tussendoor speelt Nederland in juni voor de Nations League, waarin Engeland tegenstander is in de halve finale.

Het zal tegen de Engelsen beter moeten dan in de eerste helft zondag tegen de Duitsers, want die kregen voor rust kans op kans in de ArenA. Al na twee minuten had Gnabry de bal voor het inschieten, maar Jasper Cillessen voorkwam met een goede redding de 0-1.

In de vijftiende minuut was een Duitse voorsprong alsnog een feit en dat mocht De Ligt zich aanrekenen. De verdediger van Ajax gleed uit bij een lage voorzet van Schulz, waardoor Sané de bal ongehinderd kon aannemen en fraai afrondde in de verre hoek.

In de eerste helft zakte Frenkie de Jong in de laatste linie als Duitsland de bal had. Daardoor stond er op papier een achterhoede van vijf spelers. Misschien dacht dat vijftal daardoor dat doordekken wel zou kunnen, omdat er toch vier spelers over zouden blijven. Maar Denzel Dumfries stond in vele gevallen al ver voor zijn verdediging. Daardoor werd Matthijs de Ligt al naar buiten gedwongen om de ruimte achter Dumfries te dekken. Bovendien heeft verdedigen met vijf spelers pas echt effect als je deze opstelt over dezelfde breedte als vier verdedigers. En dat was duidelijk niet het geval.

Het had daarna snel weer gelijk kunnen en misschien wel moeten zijn, maar twee grote kansen waren niet aan Ryan Babel besteed. Na een fraai passje van Quincy Promes stond hij oog-in-oog met doelman Manuel Neuer, die als winnaar uit de strijd kwam.

Ook bij de tweede kans van Babel was Promes de aangever. Ditmaal leverde de vleugelspeler een goede voorzet af, waarna de ervaren aanvaller van Fulham de bal van dicht bij recht op Neuer volleerde.

Een ander onderdeel van goed verdedigen is het herkennen van gevaarlijke situaties en daarop anticiperen. Ligt de bal vrij bij Duitsland om diep gegeven te worden, dan moeten verdedigers de beweging van een tegenstander in de diepte kunnen opvangen. In zonedekking doe je dat met twee spelers aan beide kanten van een tegenstander. Belangrijk is daarbij dat je zijwaarts gedraaid staat, zodat je direct snelheid kunt maken. Een andere manier om diepteballen onschadelijk te maken is het buitenspel zetten, maar dat is doorgaans lastiger en risicovoller.

De twee gemiste kansen kwamen Oranje duur te staan, want na 35 minuten was het aan de andere kant wel raak. Gnabry dribbelde naar binnen, terwijl Van Dijk hem niet van de bal kreeg. Met een schitterend schot in de verre kruising liet de Duitse aanvaller Cillessen daarna ook kansloos: 0-2.

Als bondscoach is er weinig gelegenheid om spelers aan elkaar te laten wennen. In de voorhoede kan Oranje rekenen op de individuele kwaliteiten van Memphis, die met een fantastische assist en een leep doelpunt ook tegen Duitsland weer nadrukkelijk aanwezig was. Maar in de achterhoede zal er getraind moeten worden op een structureel betere samenwerking tussen spelers die van verschillende clubs afkomstig zijn. Dat is geen eenvoudige opgave, maar tegen topteams wel bittere noodzaak, zo bleek tegen Duitsland.

0-2 was ook de ruststand en daarmee mocht het defensief kwetsbare Nederland niet eens ongelukkig zijn. Cillessen keerde op slag van rust nog een kopbal van Thilo Kehrer en de doelman had ook een antwoord op een schot van Sané.

Zonedekking houdt in dat spelers in hun eigen zone spelers opvangen. Als er spelers van de tegenstander uitzakken, dan moeten deze niet gevolgd worden maar overgedragen aan een speler in een linie voorwaarts. Daarnaast worden in zonedekking, juist om doordekken overbodig te maken, passlijnen dichtgezet. Dat gebeurt door een speler tussen de bal en een mogelijke ontvangende tegenstander te coachen. Dat is niet meer of minder dan tegen een speler roepen “naar links Marten (de Roon)”, bijvoorbeeld.

De achterstand deed Koeman halverwege besluiten in te grijpen. Hij bracht Bergwijn voor Babel in de hoop op een ommekeer en drie minuten later was de 1-2 al daar. De voorzet kwam van Memphis en De Ligt tekende met zijn hoofd voor het eerste doelpunt in zijn interlandcarrière.

De aansluitingstreffer was het begin van een veel betere tweede helft van Oranje, dat het initiatief overnam van de Duitsers. Het duurde alleen wel even alvorens dat tot een volgende kans leidde. In de 63e minuut – een kwartier na de 1-2 – kwam de bal in een druk Duits strafschopgebied via Georginio Wijnaldum bij Memphis, die Neuer verraste met een laag schot en zo de achterstand ongedaan maakte (2-2).

In de Johan Cruijff Arena was het zondagavond een wedstrijd met twee gezichten in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Duitsland. In de eerste helft had Die Mannschaft verreweg het beste van het spel, in de tweede helft was het omgekeerde het geval. Vooral in defensief opzicht was er voor Oranje een groot contrast tussen beide wedstrijddelen zichtbaar. In deze analyse kijken we wat er, vooral in de eerste helft, misging in de defensie van Oranje. Door Ruud Bijnen

Met die gelijke stand was Nederland nog niet tevreden. Duitsland oogde kwetsbaar en mocht zich gelukkig prijzen dat Promes naast punterde, waar afspelen een betere optie was. Tien minuten voor tijd was Neuer net iets eerder bij de bal dan Wijnaldum na een steekpassje van Memphis.

Ook daarna bleef Oranje hopen op 3-2, tot er in de slotfase ineens weer een kans voor de bezoekers was. Invaller Marco Reus stoomde op over links en vond de vrijstaande Schulz. De speler van 1899 Hoffenheim schoof de bal buiten bereik van Cillessen in de verre hoek (2-3), waardoor het toch de Duitsers waren die de zege pakten.