Huawei mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland – Volkskrant

Huawei mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland - Volkskrant
AIVD onderzoekt mogelijke spionage van Huawei in Nederland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Huawei zou een verborgen achterdeur hebben naar klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: VodafoneZiggo, T-Mobile/Tele2 of KPN.

Het technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland. Huawei zou een verborgen achterdeur hebben naar de klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN.

De AIVD wil in gesprek met de krant niet reageren op vragen over het onderzoek. Ook de Nederlandse telecomproviders onthouden zich van commentaar of zijn niet op de hoogte van het onderzoek van de AIVD.

Een woordvoerder van Huawei laat weten dat het bedrijf niet meewerkt aan spionage. “In elk land waar we zakendoen houden we ons aan de wet en regelgeving en beschermen we de privacy van onze klanten.”

Vodafone/Ziggo en KPN willen ook niet inhoudelijk reageren. T-Mobile/Tele2 is niet op de hoogte van een operatie waarbij de AIVD betrokken is.

Het onderzoek van de AIVD vindt plaats op een moment dat Huawei onder westerse overheden al onder vuur ligt. Zij vrezen dat Huawei door de Chinese overheid gebruikt wordt om te spioneren in het Westen.

In Australië, Japan en Nieuw-Zeeland is het bedrijf in de ban gedaan en woensdag voegde de Amerikaanse president Donald Trump zich in dat rijtje door een presidentieel decreet te ondertekenen waarin hij Amerikaanse bedrijven verbiedt om zaken te doen met bedrijven die een veiligheidsrisico vertegenwoordigen.

Eerder werd al besloten dat Huawei geen apparatuur voor toekomstige 5G-netwerken mag leveren in de Verenigde Staten. Met 5G is sneller internet mogelijk dan met voorganger 4G.

In Nederland wil KPN in zee gaan met Huawei voor de aanleg van het 5G-netwerk. Naar aanleiding van deze samenwerking is de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) bezig met een risicoanalyse voor het gebruik van telecomtechnologieën uit andere landen. De resultaten van dit onderzoek worden eind mei verwacht.