Nederland krijgt miljoenen van Rusland wegens onterecht enteren Greenpeace-schip – AD.nl

Nederland krijgt miljoenen van Rusland wegens onterecht enteren Greenpeace-schip - AD.nl
Greenpeace ontvangt 2,7 miljoen euro na entering schip door Rusland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In september 2013 werd het schip, de Arctic Sunrise, door Rusland aan de ketting gelegd tijdens een campagne.

De ministers Blok en Lavrov hebben de schikking en een gezamenlijke verklaring vandaag definitief bezegeld in de Finse hoofdstad Helsinki. In deze verklaring erkent Rusland dat op zee gedemonstreerd mag worden en dat boten niet zonder aanleiding mogen worden geënterd en de opvarenden niet zonder aanleiding gearresteerd mogen worden.

De activisten aan boord en twee freelance journalisten werden opgepakt en twee maanden vastgehouden. In totaal ging het hier om dertig mensen.

Nederland en Rusland hebben een schikking getroffen vanwege het enteren van Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en het arresteren van 30 activisten in 2013. Dat hebben minister Blok (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische collega Lavrov afgesproken. Greenpeace ontvangt 2,7 miljoen euro van Rusland, meldt de organisatie.

Een arbitragetribunaal oordeelde in 2015 dat Rusland verkeerd had gehandeld en het schip onwettig had geënterd. In 2017 werd ook geoordeeld dat Rusland een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro met rente moest betalen, waarvan het grootste gedeelte naar de milieuorganisatie moest gaan voor de geleden schade.

Nu is dus bekend geworden dat Greenpeace inderdaad een flink bedrag krijgt. Het is niet bekend of Rusland een bedrag heeft moeten betalen aan Nederland. Dit wil het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd niet melden aan NU.nl.

De Arctic Sunrise werd wereldberoemd toen het schip, dat onder Nederlandse vlag voer, in september 2013 werd geënterd. Dat gebeurde na een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsbedrijf Gazprom.

In een gezamenlijke verklaring van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtsgenoot Sergey Lavrov wordt gemeld dat beide landen het recht van demonstratie op zee erkennen.

Na het enteren van het @Greenpeace-schip en arresteren van opvarenden heeft Nederland Rusland aansprakelijk gesteld in 2013. Goed dat Rusland politieke wil heeft getoond er met Nederland uit te komen.