Nederland en Irak in gesprek over terughalen IS-vrouwen – RTL Nieuws

\Nederland en Irak in gesprek over terughalen IS-vrouwen\ - RTL Nieuws
Onderhandelingen over vrije doortocht Nederlandse IS-vrouwen en kinderen
Het gaat om vrouwen die zijn afgereisd naar het voormalige kalifaat van de terroristische groepering Islamitische Staat (IS).

Nederland wil volgens de krant afspraken maken om te voorkomen dat ze in Irak worden vervolgd. Daar is kans op als ze zouden proberen op eigen kracht het Nederlandse consulaat in Irak te bereiken.

De doortocht is controversieel: de discussie over de berechting van ISers woedt volop. Sommigen willen berechting in Nederland, anderen vinden het juist terecht dat IS-vrouwen worden berecht op de plek waar alle misdaden worden gepleegd, en wijzen erop dat ook de kinderen met een bepaald gedachtegoed zijn opgevoed.

Mochten de vrouwen terugkeren naar Nederland, dan worden zij vastgezet. De kinderen worden dan ondergebracht bij bijvoorbeeld familieleden. Daar zijn al voorbereidingen voor getroffen.

Het gaat om tien vrouwen en hun kinderen. Ze zitten al enige tijd in vluchtelingenkampen in Noordoost-Syrië. Nederland wil eerst afspraken maken en daarmee voorkomen dat ze worden gearresteerd, berecht in Irak zelf, en de doodstraf krijgen.

Advocaat Andre Seebregts, die meerdere vrouwen bijstaat, bevestigt in gesprek met de krant dat de onderhandelingen gaande zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat gekeken wordt hoe uitvoering kan worden gegeven aan een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam in januari.

Dat meldt het AD. Nederlandse en Iraakse autoriteiten zijn daarover al enige tijd in gesprek. De vrouwen zouden een veilige doorgang vanuit Syrië naar het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil krijgen.

Die uitspraak vraagt van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat hij zich ervoor inspant dat de tien vrouwen in Nederland bij hun eigen proces aanwezig kunnen zijn.

AMSTERDAM – Achter de schermen worden er gesprekken gevoerd over een aantal Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen die momenteel in Syrische kampen zitten.

Nederland had aanvankelijk het standpunt dat moeders en kinderen zelf hun weg naar het Nederlandse consulaat moesten vinden, om nadien verder geholpen te worden.

Er woedt in Nederland een discussie of de vrouwen en kinderen die naar het voormalige kalifaat afreisden wel teruggehaald moeten worden door de Nederlandse autoriteiten. Zo zouden de kinderen met de ideologie van IS zijn opgevoed.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.