Nederland in gesprek met Irak over terugkeer IS-vrouwen en hun kinderen – NU.nl

\Nederland in gesprek met Irak over terugkeer IS-vrouwen en hun kinderen\ - NU.nl
Onderhandelingen over vrije doortocht Nederlandse IS-vrouwen en kinderen
Het gaat om vrouwen die zijn afgereisd naar het voormalige kalifaat van de terroristische groepering Islamitische Staat (IS).

Nederland wil volgens de krant afspraken maken om te voorkomen dat ze in Irak worden vervolgd. Daar is kans op als ze zouden proberen op eigen kracht het Nederlandse consulaat in Irak te bereiken.

Mochten de vrouwen terugkeren naar Nederland, dan worden zij vastgezet. De kinderen worden dan ondergebracht bij bijvoorbeeld familieleden. Daar zijn al voorbereidingen voor getroffen.

Nederland overlegt met Irak over terughalen van vrouwelijke Syriëgangers

Advocaat Andre Seebregts, die meerdere vrouwen bijstaat, bevestigt in gesprek met de krant dat de onderhandelingen gaande zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat gekeken wordt hoe uitvoering kan worden gegeven aan een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam in januari.

Die uitspraak vraagt van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat hij zich ervoor inspant dat de tien vrouwen in Nederland bij hun eigen proces aanwezig kunnen zijn.

Nederland had aanvankelijk het standpunt dat moeders en kinderen zelf hun weg naar het Nederlandse consulaat moesten vinden, om nadien verder geholpen te worden.

Er woedt in Nederland een discussie of de vrouwen en kinderen die naar het voormalige kalifaat afreisden wel teruggehaald moeten worden door de Nederlandse autoriteiten. Zo zouden de kinderen met de ideologie van IS zijn opgevoed.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.