Eurovisie Songfestival: een duur feestje om Nederland mee op de kaart te zetten – Volkskrant

Eurovisie Songfestival: een duur feestje om Nederland mee op de kaart te zetten - Volkskrant
Duncan Laurence eerste Nederlandse Songfestival-winnaar in 44 jaar
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

“Ik weet niet wat ik moet zeggen, echt niet”, zei een geëmotioneerde Laurence na het behalen van de winst tegen Jan Smit en Cornald Maas.

Naar eigen zeggen had de zanger, die al weken door de bookmakers als favoriet werd gezien, weinig last van druk. “Ik had zoiets van: weet je wat, het gaat om de muziek. Dus alsjeblieft, in Nederland, of waar dan ook: pak die pen op, pak die gitaar, of dat keyboard. Want je ziet: het kan!”

“What the hell just happened?” – een mooie zin om een persconferentie te openen. Duncan Laurence deed het net. De zanger werd meteen na zijn winst van de finale van het Eurovisie Songfestival meegenomen naar een zaal om de pers te woord te staan. Daar kreeg hij een groot applaus, en gooide hij een fles water om. “Ik ga de trofee nooit meer loslaten”, zei hij. “Ik kan hier geen lied over schrijven. Ik kan dit niet in woorden uitdrukken.”

Duncan doet waar Nederland na 44 jaar naar smachtte

De 25-jarige zanger behaalde in totaal 492 punten en verwees daarmee Italië (465 punten) en Rusland (369) naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Aan de finale deden in totaal 26 landen mee.