Meer Britse investeringen in Nederland na 2016 – Centraal Bureau voor de Statistiek

Meer Britse investeringen in Nederland na 2016 - Centraal Bureau voor de Statistiek
Britten investeren bijna zes keer zoveel in Nederland sinds Brexit-referendum
Internationale investeringen worden gedaan door bedrijven die ervoor kiezen om in een ander land een nieuwe dochteronderneming op te richten of over te nemen. Een bedrijf dat finale zeggenschap heeft in meerdere landen is een multinational. Het CBS neemt sinds een tiental jaren de activiteiten van multinationals waar.

De stroom aan Britse investeringen die jaarlijks Nederland binnenkomen zijn sinds het Brexit-referendum in 2016 aanzienlijk toegenomen. Van 14 miljard in 2016 naar meer dan een verdubbeling in 2017 tot 80 miljard in 2018. Die 80 miljard betekende een record voor de Britse investeringen in Nederland in de afgelopen acht jaar. Daarnaast investeerde geen enkel ander land zoveel in Nederland in 2018.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In totaal staat er vanuit het Verenigd Koninkrijk 422 miljard euro aan investeringen uit. Alleen vanuit de Verenigde Staten en Luxemburg staat meer uit in Nederland. Nederland is sinds 2016 minder gaan investeren in het Verenigd Koninkrijk.

Investeerde Nederland in 2016 nog voor een totale waarde van 50 miljard in het Verenigd Koninkrijk, in 2017 was dat nog minder dan de helft. In 2018 was er zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard, wat neerkomt op het terughalen van bestaande investeringen.

In 2016 waren er 1 310 Britse dochterondernemingen van multinationals actief in Nederland, die gezamenlijk goed waren voor 114 duizend banen. Daarmee waren de Britten op de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk na de belangrijkste buitenlandse werkgever in Nederland.

Britse multinationals investeerden in 2016 nog 14 miljard euro in Nederlandse bedrijven. Twee jaar later was dat gestegen naar 80 miljard euro.

Sinds het brexitreferendum in juni 2016 zijn Britse bedrijven aanzienlijk meer gaan investeren in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk was daarmee het land dat vorig jaar het meeste geld in Nederland stopte.

Daarmee was het Verenigd Koninkrijk het land dat vorig jaar het meeste geld in Nederland stopte. Bovendien investeerden Britse multinationals nooit eerder zoveel in één jaar.

Nederlandse bedrijven gingen in dezelfde periode juist minder investeren. In 2016 staken Nederlandse bedrijven nog 50 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk, in 2017 was dat al minder dan de helft. Vorig jaar was er zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard euro.

Beide bewegingen kunnen worden verklaard vanwege de onzekerheid die de keuze voor een Brexit met zich meebrengt. Britse bedrijven vinden het juist belangrijk om in een land in de Europese Unie aanwezig te zijn om ook na het Britse vertrek uit de Unie deel uit te blijven maken van de eenheidsmarkt.

Voor Nederlandse bedrijven maakt het vertrek van de Britten uit de EU het minder interessant om in het Verenigd Koninkrijk een dochteronderneming te hebben.