Salafisten doceren afkeer van Nederland – Trouw

\Salafisten doceren afkeer van Nederland\ - Trouw
Grote zorgen Tweede Kamer na onderzoek salafistische moskeescholen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Het lesmateriaal werd verkregen doordat twee journalisten zich voordeden als ouders van mogelijke scholieren. Ook bekeken de redacteuren audio- en video-opnames van lessen die de organisaties zelf online hebben gezet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Leerlingen salafistische scholen moeten zich afkeren van Nederlandse samenleving

Volgens het onderzoek worden door docenten in het salafistisch onderwijs door heel Nederland straffen verheerlijkt die afkomstig zijn uit de islamitische shariawetgeving. Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de islam

Kinderen wordt tijdens de lessen verteld dat er in de samenleving soorten mensen en groepen zijn die gelden als vijanden of ongelovigen. Er wordt gesproken over de doodstraf die zou moeten worden opgelegd aan mensen die overspel plegen, homoseksuelen of afvalligen. Hierbij worden de kinderen meerkeuzevragen voorgelegd waarbij ze moeten antwoorden welke straf – bijvoorbeeld zweepslagen, stenigen of doden met een zwaard – het goede antwoord is.

Docenten vertellen aan kinderen op verschillende moskeescholen dat ze beter kunnen vertrekken uit het ongelovige Nederland en zich moeten vestigen in een islamitisch land.

De onderzochte scholen vallen buiten het reguliere onderwijs. Volgens Nieuwsuur en NRC zijn er minstens vijftig salafistische onderwijsplekken of scholen die sterk door deze stroming worden beïnvloed. Op deze scholen volgen meer dan duizend kinderen islamitische lessen in de avonduren of in het weekend.

In politiek Den Haag is geschokt gereageerd op de resultaten van het onderzoek. Fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) willen een aanpassing in de wet, zodat er door de onderwijsinspectie kan worden ingegrepen in het informele onderwijs.

Tegenover Nieuwsuur en NRC reageren een sjeik, een imam en een islamdocent uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Ze noemen de salafistische lessen “afschuwelijk”.

Het informele islamitische onderwijs wordt steeds meer beïnvloed door het salafisme, zo concluderen de onderzoekers.