Procedure voor uitlevering coffeeshopbaas Van Laarhoven aan Nederland gestart – AD.nl

Procedure voor uitlevering coffeeshopbaas Van Laarhoven aan Nederland gestart - AD.nl
Nederland start procedure voor terugkeer Van Laarhoven uit Thailand
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De minister is vorige maand naar Thailand afgereisd vanwege het gevangenschap van de voormalig coffeeshopbaas. Hij sprak in Bangkok met de Thaise premier Prayut Chan-o-cha en zijn justitieminister Somsak Thepsutin.

Johan van Laarhoven weer stapje dichter bij uitzitten van Thaise straf in Nederlandse cel

“De ontmoeting is in goede sfeer verlopen”, schrijft Grapperhaus vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. “Aan beide zijden is er de intentie om deze bijzondere zaak binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving tot een goed einde te brengen.”

Vrouw Van LaarhovenDe vrouw van Van Laarhoven zit ook nog vast. Zij kan geen gebruik maken van deze procedure, omdat zij Thais staatsburger is. Maar zij zal waarschijnlijk eerder worden vrijgelaten, meldt de minister. "Waar mogelijk en passend, zal Nederland haar in het kader van een dergelijke procedure, bijstaan."

Procedure gestart: terugkeer coffeeshophouder Van Laarhoven stap dichterbij

Hoe groot de kans is dat de procedure voor Van Laarhoven een succes is, kan het ministerie van Justitie en Veiligheid niet zeggen. Ook is niet duidelijk hoeveel tijd die in beslag zal nemen.

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. De rechtbank heeft de Nederlander een celstraf van honderd jaar opgelegd, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Zelf heeft hij aangegeven onschuldig te zijn.

"Wij willen dit al heel erg lang. De weg is nu open en ik hoop dat de Nederlandse en Thaise ministeries eruit komen. En dat Johan samen met zijn vrouw naar Nederland kunnen komen", zei zijn advocaat Sidney Smeets eind vorige maand, toen de rechters Van Laarhovens definitieve straf uitspraken.

Van Laarhovens vrouw zit vanwege medeplichtigheid een celstraf van elf jaar en vier maanden uit. Grapperhaus laat weten dat Nederland geen procedure op basis van het WOTS-verdrag voor haar kan starten, omdat ze een Thaise onderdaan is.

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers: “Nu de procedure gestart is, is de terugkeer van Van Laarhoven weer een stap dichterbij. Wel moet nog worden afgesproken onder welke voorwaarden hij naar Nederland komt en hoe lang hij hier nog vast moet zitten. Eerder werd al duidelijk dat Van Laarhoven waarschijnlijk niet meteen bij terugkeer een vrij man zal zijn.” 

De minister wijst erop dat de vrouw “mogelijk spoedig” in aanmerking kan komen voor vervroegde invrijheidstelling. “Waar mogelijk en passend, zal Nederland haar in het kader van een dergelijke procedure, bijstaan.”

Grapperhaus reisde vorige maand af naar Thailand om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De minister liet na afloop weten dat er bij de Thaise autoriteiten sprake was van een positieve grondhouding.

Het echtpaar werd in 2014 door de Thaise politie opgepakt en vervolgens berecht, nadat het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) Thailand om hulp vroeg in een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven. Het OM verdenkt hem van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Ook in de brief die hij vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, benadrukt Grapperhaus de goede sfeer in het overleg met zijn Thaise collega. “Aan beide zijden is er de intentie om deze bijzondere zaak binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving tot een goed einde te brengen.”