Stand van zaken: zo kan Oranje zich voor het EK plaatsen – Voetbal International

Stand van zaken: zo kan Oranje zich voor het EK plaatsen - Voetbal International
Oranje ontloopt regelrechte ramp: Eén van de beste teams van het continent
De pers in Wit-Rusland berust in de nederlaag tegen het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was zondagavond met 1-2 te sterk voor de dappere Wit-Russen, die volgens de belangrijkste media gewoonweg kwaliteit tekortkwamen.

Wit-Rusland verzamelde in groep C van de EK-kwalificatiecyclus zeven punten en scoorde op eigen bodem nog niet. Tot zondagavond, schrijft TUT. Tegen Duitsland (0-2), Noord-Ierland (0-1) en Estland (0-0) bleven goals uit, maar in de interland tegen Nederland doorbrak Wit-Rusland de onaangename reeks. En dat terwijl Oranje één van de beste teams van het continent is.

Voor diepgaande sportieve oordelen leende de kwalificatiecyclus van de afgelopen dagen zich verder niet, zo schrijft Trouw. De krant besteedt dan ook enkele alineas aandacht aan een moment in de slotfase van het duel met Noord-Ierland. Na het maken van de 3-1 trok Depay bij het juichen zijn shirt uit, wat hem op een gele kaart kwam te staan. Dat was onprofessioneel, egocentrisch en overdreven, na zon doelpunt in zon wedstrijd. De spelers van Oranje, Depay voorop, hebben de mond vol van teamgeest. Hier stelde Depay zichzelf centraal in plaats van Frenkie de Jong te bedanken, de speler die het doelpunt met een ren over het middenveld grotendeels had geregisseerd. Iets om toch in het achterhoofd op te slaan.

Wijnaldum leidt Nederlands elftal naar moeizame zege op Wit-Rusland

Belta constateert dat Wit-Rusland niet kansloos was. De tactiek was duidelijk: verdedigen en, als het kon, snel counteren. Nederland domineerde in balbezit, maar kon het overwicht niet uitdrukken in de score. Dat veranderde in de 32ste minuut, toen Georginio Wijnaldum zijn uitzonderlijke kwaliteiten toonde en scoorde met het hoofd. Even later zorgde de Liverpool-middenvelder voor de 0-2 met een spectaculaire knal.

Het Algemeen Dagblad stelt dat het letterlijk en figuurlijk nog geen tijd voor een polonaise is. Het EK is bijna bereikt, maar duel met Wit-Rusland laat ook zien dat Oranje volop huiswerk te doen heeft. De twee moeizame interlands van deze week geven Oranje een stapel huiswerk mee, en wellicht komt dat Koeman en consorten helemaal niet zo slecht uit, schrijft Sjoerd Mossou. Na een golf van euforie in september, meteen na de voortreffelijke 2-4 zege op Duitsland in Hamburg, onderstrepen de duels met Noord-Ierland en Wit-Rusland dat het Nederlands elftal een team is in ontwikkeling. Een elftal met volop potentieel, dat zeker, maar nog niet onder alle omstandigheden een topteam is.

Het was onprofessioneel, egocentrisch en overdreven van Memphis Depay

In de tweede helft kwamen we beter voor de dag. In de 54ste minuut werd de marge verkleind door Stanislav Dragun. Daardoor werd het een open wedstrijd, waarin beide ploegen gevaar stichtten. Wit-Rusland speelde dapper. Aan de score veranderde echter niets meer: 1-2.

Gini de Genius, zo staat op de voorpagina van De Telegraaf, verwijzend naar de dubbelslag van Wijnaldum in Minsk. Het schaven moet snel beginnen, valt in het wedstrijdverslag van journalist Mike Verweij te lezen. In de aanloop naar de oktober-interlands nam de bondscoach daar zonder namen te noemen een voorschot op. Maar duidelijk lijkt dat Kevin Strootman moet vrezen voor de ontwikkeling van Teun Koopmeiners, dat Calvin Stengs in de nek van Steven Berghuis hijgt en tijdens Jong Oranje-Jong Portugal drukten Myron Boadu en Justin Kluivert eveneens hun neus tegen het venster.

Van Dijk: Bijna op EK, dat is belangrijkste

De zevende EK-kwalificatiewedstrijd zit erop. Een verrassing leverde het niet op: het doelpunt van Dragun was fraai want hij verraste niemand minder dan Virgil van Dijk, maar het was niet genoeg voor een punt, aldus het Wit-Russische Football. Fysiek en technisch zijn we zwakker dan Nederland. Aan de andere kant is dit een eindstand tegen een behoorlijk goed land waarmee je thuis kunt komen.

Koeman gaf het eerder deze week al aan: tegen ploegen die zich nadrukkelijk instellen op het spel van Oranje, vinden de spelers in het veld nog te moeizaam een oplossing. Ook de Volkskrant constateert dat er op weg naar het EK nog het nodige valt te verbeteren bij het Nederlands elftal, zoals bleek tegen Wit-Rusland. Alleen meedoen volstaat al niet meer na de vorig jaar ingezette revival. Het nieuwe zelfbewustzijn van Oranje is niet altijd zichtbaar tijdens een soms grillige EK-kwalificatie. De kracht van deze ploeg is dat iedereen het verschil kan maken.

Pressball zag dat het nog even spannend werd. Als de Nederlanders hadden verloren in Minsk, was dat een regelrechte ramp geweest. Zover kwam het niet, al werd het nog spannend door een doelpunt van Dragun. Daar ging een dekkingsfout bij Oranje aan vooraf. De genieën Van Dijk en De Ligt waren even machteloos, waardoor het toch nog knijpen werd voor de gasten.

Duitsland blijft in EK-kwalificatiegroep C in het spoor van Nederland. Het team van Joachim Löw kwam in Estland al vroeg met tien man te staan, maar wist toch de wedstrijd tamelijk eenvoudig naar zich toe te trekken: 0-3.

EK Kwalificatie: Wit-Rusland – Nederland live op radio en televisie

Wijnaldum zette Oranje in het laatste kwartier van de eerste helft op 0-2, waarbij vooral zijn tweede doelpunt erg mooi was. Stanislav Dragun maakte vlak na rust de aansluitingstreffer voor de Wit-Russen.

Met zes punten heeft het Nederlands elftal de perfecte score na de afgelopen twee interlands. Toch is het gevoel bij de voetbalvolgers van de NOS een stuk minder optimistisch dan na de vorige duels van Oranje.

Het Nederlands elftal had het net als donderdag tegen Noord-Ierland (3-1-zege) niet makkelijk, maar leed wederom geen puntenverlies.

Na België, Italië en Rusland mag ook Polen zich gaan opmaken voor het EK in 2020. De Polen wonnen in Warschau met 2-0 van Noord-Macedonië en zijn daardoor zeker van een plek bij de eerste twee in groep G.

Koeman past tactiek aan: En anders moeten we terug naar de normale opstelling

Oranje blijft met vijftien punten uit zes wedstrijden koploper in groep C. Duitsland won later op zondagavond met 0-3 bij hekkensluiter Estland en heeft evenveel punten als Nederland, maar blijft tweede vanwege een slechter onderling resultaat. Noord-Ierland staat derde met twaalf punten uit zes duels.

Wil je geen enkele aflevering van de NOS Voetbalpodcast meer missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Deze aflevering terugluisteren kan ook op de site van de NPO.

Duitsland kwam in Estland al na een klein kwartier met tien man te staan door een rode kaart voor Emre Can. Pas na rust stelde Die Mannschaft de drie punten veilig met twee goals van Ilkay Gündogan en een treffer van Timo Werner.

De Wit-Russische keeper Aleksandr Gutor is kansloos op de knal van Georginio Wijnaldum: 0-2. (Foto: Pro Shots)

Koeman voerde tegen zijn gewoonte in liefst vier wijzigingen door in zijn basiselftal. Donyell Malen stond in de spits in plaats van de geblesseerde Memphis Depay, terwijl Donny van de Beek, Joël Veltman en Quincy Promes de vervangers waren van Marten de Roon, Denzel Dumfries en Ryan Babel.

Via de radio is de wedstrijd te volgen via NPO Radio 1 in het programma NOS Langs de Lijn. NPO Radio 1 is te beluisteren via FM en/of DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via internet.

De Nederlandse bondscoach hoopte zo op meer voetbal in zijn elftal dan in de moeizame wedstrijd tegen de stugge Noord-Ieren, maar Oranje had in de eerste helft in het Dynamo Stadion ook moeite om door de Wit-Russische muur te komen.

Vanavond is de EK Kwalificatiewedstrijd Wit-Rusland – Nederland live te volgen bij de NOS en op radio en televisie.

De eerste echte kans voor het Nederlands elftal kwam pas in de twintigste minuut, toen Van de Beek de bal na een pass van Veltman op het dak van het doel lobde. De beste mogelijkheid in het eerste half uur was zelfs voor de counterende thuisploeg. Dzyanis Laptsew kon na een counter van dichtbij binnen schieten, maar zijn inzet werd geblokt door een uiterste krachtsinspanning van de wat ongelukkig spelende Matthijs de Ligt.

In de 32e minuut was het toch Oranje dat op voorsprong kwam. Promes gaf van binnen het strafschopgebied een prima voorzet op Wijnaldum, die wegliep uit de rug van zijn tegenstander en knap de 0-1 in het doel kopte.

“Bergwijn moet dan naar binnen komen en daar gaan we proberen om de vrije man te vinden”, vervolgt de bondscoach van Oranje zijn uitleg. “Op het middenveld moeten we daar dan weer met een ruit van profiteren. Uiteindelijk praat je dan over een 3-4-3-opstelling, dat is wel een verandering waar we Wit-Rusland mee denken te verrassen. Anders moeten we terug naar de opstelling zoals we die normaal hebben.”

De tweede goal van Wijnaldum was nog een stuk fraaier. De middenvelder besloot vlak voor rust om maar eens uit te halen vanaf een meter of 25 en de bal eindigde strak in de verre kruising. Het was de 15e goal in 61 interlands voor Wijnaldum en de 7e treffer in zijn laatste 11 duels voor Oranje.

Van Dijk: Heel Nederland snakt naar het EK, de spelers ook

Wit-Rusland, dat in de eerste helft maar 22 procent van het balbezit had, tilde de ruststand nog bijna naar 1-2, maar een knal van Evgeni Yablonski vloog net naast de kruising.

Ronald Koeman heeft de Oranje-tactiek bewust veranderd voor het duel tegen Wit-Rusland. De keuzeheer van het Nederlands elftal kiest voor een andere manier van spelen omdat hij de tegenstander wil verrassen.

De tweede helft begon slecht voor het Nederlands elftal. Eerst kon Igor Stasevich bijna vanaf de aftrap uithalen, maar zijn schot ging nog een meter naast. In de 54e minuut was het wel raak voor de thuisploeg. Virgil van Dijk moest bij een voorzet van Denis Polyakov kiezen tussen twee Wit-Russen en Dragun profiteerde door de 1-2 binnen te koppen.

Vier wijzigingen in de basisopstelling van Oranje. Ronald Koeman legt uit waarom… #wruned pic.twitter.com/ghEpFJSpAB

Treffers Wijnaldum brengen Oranje winst op Wit-Rusland

Defensief en in de opbouw bleef het bij tijd en wijlen zeer matig bij Oranje, waardoor Wit-Rusland geloof hield in een stunt. Halverwege de tweede helft probeerde Dragun het met een volley, die maar net naast ging.

Koeman bracht vervolgens Luuk de Jong en De Roon voor Promes en Van de Beek, in de hoop op meer controle. Dat lukte deels, want Oranje kreeg weer wat meer kansen. Malen had in de 79e minuut de 1-3 moeten maken, maar de spits van PSV stuitte na knap voorbereidend werk van Wijnaldum van dichtbij op keeper Aleksandr Gutor.

Wijnaldum wist vlak voor tijd een kans om zijn hattrick te voltooien ook niet te benutten, maar Wit-Rusland had niet meer de energie om te profiteren van die missers.