Nederland en acht andere EU-landen manen Brussel tot Europese vliegtaks – AD.nl

Nederland en acht andere EU-landen manen Brussel tot Europese vliegtaks - AD.nl
Oproep: Vliegen moet duurder worden
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

62 Er moet een belasting op vliegen komen die op Europees niveau is geregeld, vindt de Nederlandse regering. Samen met acht andere EU-landen roept Nederland de nieuwe Europese Commissie op om met een voorstel te komen voor een vliegtaks. De negen landen ondertekenden donderdag een manifest, dat is voorgedragen aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

De CO2-uitstoot van vliegen wordt nu niet voldoende belast in vergelijking met andere transportmiddelen, stellen de negen landen. Ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt nu veroorzaakt door vliegen, maar dit is niet terug te zien in de prijzen van vliegtickets, aldus de ondertekenaars.

Vliegen wordt in tegenstelling tot andere vormen van vervoer niet of nauwelijks belast en dat is vreemd vindt Snel. Door nu samen op te trekken, hopen we dat dit belangrijke onderwerp nu ook in Europa verder kan gaan vliegen.

Naast Nederland, ondertekenden Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije het manifest.

BRUSSEL – Nederland maakt zich samen met acht andere landen hard voor een Europese vliegbelasting. Volgens het groepje worden vliegtickets onvoldoende belast, terwijl vliegen 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt.

“Niet alleen Nederland, maar een grote groep andere Europese landen vindt dat het niet goed is dat vliegen in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier is belast”, stelt staatssecretaris Menno Snel van Financiën. “Door nu samen op te trekken, hopen we dat dit belangrijke onderwerp nu ook in Europa verder kan gaan vliegen”, aldus Snel.

milieupolitiekoverheidsbeleidSnelEurocommissaris TimmermansBrusselNederlandEuropese CommissieEuropese UnieDoor Ruud Mikkers

Nederland is al jaren een van de voorvechters van Europese regelgeving op dit vlak. Mochten de pogingen tot een Europese vliegtaks nergens toe leiden, dan wil Nederland vanaf 2021 een nationale taks invoeren van 7 euro per vliegticket. Over twee weken wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over dit voorstel.