Nederland roept samen met 8 andere landen op tot Europese vliegbelasting – Rijksoverheid.nl

Nederland roept samen met 8 andere landen op tot Europese vliegbelasting - Rijksoverheid.nl
Oproep: Vliegen moet duurder worden
Vliegen wordt vergeleken met andere manieren van transport nu niet voldoende belast of beprijsd. Dit terwijl vliegen ongeveer 2,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt. Nederland roept daarom samen met 8 andere EU-landen de nieuwe Europese Commissie op om met een voorstel te komen voor een vorm van vliegbelasting.

Nederland roept samen met 8 andere landen op tot Europese vliegbelasting. Staatssecretaris Snel van Financiën overhandigt de verklaring aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

“Niet alleen Nederland, maar een grote groep andere Europese landen vindt dat het niet goed is dat vliegen in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier is belast”, stelt staatssecretaris Menno Snel van Financiën. “Door nu samen op te trekken, hopen we dat dit belangrijke onderwerp nu ook in Europa verder kan gaan vliegen”, aldus Snel.

Nederland en acht andere EU-landen manen Brussel tot Europese vliegtaks

Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije zeggen samen met Nederland in de verklaring dat de CO2-uitstoot van vliegen nu niet voldoende wordt doorberekend in de prijs van een vliegticket. De landen vragen om een Europese aanpak, want bij een gelijk speelveld spelen discussies over oneerlijke concurrentie tussen landen onderling minder. De verklaring is in ontvangst genomen door Eurocommissaris Frans Timmermans.

75 Er moet een belasting op vliegen komen die op Europees niveau is geregeld, vindt de Nederlandse regering. Samen met acht andere EU-landen roept Nederland de nieuwe Europese Commissie op om met een voorstel te komen voor een vliegtaks. De negen landen ondertekenden donderdag een manifest, dat is voorgedragen aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

Nederland wil dat vliegtaks op Europees niveau wordt geregeld

Staatssecretaris Snel van Financiën: Niet alleen Nederland, maar een grote groep andere Europese landen vindt dat het niet goed is dat vliegen in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier belast. Door nu samen op te trekken, hopen we dat dit belangrijke onderwerp nu ook in Europa verder kan gaan vliegen.

Nederland is al jaren een van de voorvechters van Europese regelgeving op dit vlak. Mochten de pogingen tot een Europese vliegtaks nergens toe leiden, dan wil Nederland vanaf 2021 een nationale taks invoeren van 7 euro per vliegticket. Over twee weken wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over dit voorstel.

Nederland geldt in Europa als aanjager om de vervuiling die vliegen veroorzaakt beter te beprijzen. In juni organiseerde ons land al een tweedaagse internationale conferentie, waarmee een eerste stap werd gezet richting Europese afspraken. Toen is ook een paper met verschillende opties voor het beprijzen van vliegen uitgebracht, die de Europese Commissie zou kunnen gebruiken. 

Nederland voert een nationale vliegbelasting in als er voor 2021 geen Europese afspraken komen. Het wetsvoorstel hiervoor is al naar de Tweede Kamer gestuurd en zal daar nog voor het einde van dit jaar worden behandeld.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Naast Nederland, ondertekenden Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije het manifest.