Rechter beslist: eisen IS vrouwen terecht terugkeer naar Nederland? – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De Nederlandse staat moet zich inspannen om de kinderen van IS-vrouwen uit de kampen in Syrië terug te halen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding. Er is geen verplichting om de IS-vrouwen zelf terug te halen.

De advocaten vinden het onrechtmatig dat de Staat blijft weigeren de Syriëgangers terug te halen. Nederland heeft volgens hen de plicht de belangen en rechten van onderdanen te beschermen, vooral als het om kinderen gaat. Ze zijn ook bang dat de troepen van president Assad het straks voor het zeggen krijgen in de kampen, die nu worden beheerd door de Koerden. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de vrouwen terugkomen, om ze hier te kunnen berechten.

Rechter beslist over terugkeer 23 ISIS-vrouwen en hun 56 kinderen

Het is de vraag hoeveel de Nederlandse Staat zich zal aantrekken van de uitspraak. Premier Rutte wil niet direct reageren. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen.

23 vrouwelijke Syriëgangers hadden tien dagen geleden, via hun zes advocaten, een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. De vrouwen wilden dat zij, samen met hun 56 kinderen, worden opgehaald uit de kampen.

Het kabinet vindt ophalen te riskant, gezien het gevaar in de regio. Ook wees de landsadvocaat er tien dagen geleden op dat de betrokkenen willens en wetens zijn vertrokken, ondanks maatregelen van de overheid om dat te verhinderen Ook zouden de vrouwen na terugkeer een risico vormen voor de veiligheid in Nederland.

Voor wat betreft de kinderen is er sprake van ernstige schending van mensenrechten, betoogden de advocaten. Het gaat onder andere om het recht op leven van kinderen. De kinderen zijn in levensgevaar en onschuldig, stellen de advocaten. De rechter gaat daarin mee.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanners, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

De staat moet zich dus inspannen om die kinderen terug te halen. Volgens de rechter handelt de staat onzorgvuldig als hij zich daarvoor niet actief inzet. Volgens de rechter zijn de kinderen niet verantwoordelijk voor de gedragingen van hun ouders hoe ernstig deze ook zijn. “De kinderen zijn slachtoffer van het handelen van hun ouders.”

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

De vrouwen zitten met hun kinderen veelal in het gevangenkamp Al-Hol in Noordoost-Syrië: een enorm kamp waar volgens de Verenigde Naties ruim 74.000 mensen zitten, voornamelijk vrouwen en kinderen, en waar de omstandigheden erbarmelijk zijn.

Het regeringsbeleid is nog steeds dat Nederland geen Nederlanders terughaalt uit Syrië. Alleen wie erin slaagt om een diplomatieke post te bereiken, kan eventueel hulp krijgen. Is het repatriëren van vrouwen die zelf besloten om naar een oorlogsgebied te vertrekken een beslissing die een rechter moet nemen, of is het aan de politiek?

Volgens de vrouwen is er een reëel gevaar dat ze weer in handen vallen van IS. Alstublieft, schreven ze, laat die dodelijke mannen niet bij onze groep in de buurt komen. Van hun kinderen is driekwart jonger dan zes, geen enkel kind is ouder dan twaalf jaar. 

Je kunt altijd naar de rechter stappen als je vindt dat je wordt geschaad in je rechten, zegt Jon Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Er rust een algemene verplichting op de overheid om het recht op leven van onderdanen te garanderen. Maar niet ten koste van alles.

De Nederlandse staat heeft tot op heden geen actie ondernomen om de IS-vrouwen met hun kinderen terug te halen. 

Intussen heeft Turkije aangekondigd vandaag te beginnen met het terugsturen van ISers naar landen van herkomst. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) weet niet of daar ook Nederlanders bij zitten. Maar als het gebeurt, gebeurt dat in overleg, zodat de ISers bij aankomst in Nederland kunnen worden aangehouden.

Zowel het Openbaar Ministerie als de Raad voor de Kinderbescherming hebben al wel plannen gemaakt. Als de vrouwen aankomen in Nederland, worden ze aangehouden en vastgezet. Het Openbaar Ministerie zal daarna vervolgen voor deelname aan een terroristische organisatie.

De Verenigde Staten hebben al regelmatig aangedrongen dat Europese landen hun IS-strijders moeten terughalen. Ook hebben de Amerikanen aangeboden om te helpen met de terugkeer.

Over de volwassen vrouwen oordeelt de rechter anders. “Zij zijn welbewust naar Syrië of Irak gegaan om zich aan te sluiten bij IS, een terroristische organisatie. Zij wisten dat die organisatie zich schuldig maakt aan weerzinwekkend en grove misdaden. De vrouwen moet daarvoor berecht worden. De staat wil dat die berechting in de regio plaatsvindt en heeft ook het recht om te proberen die berechting daar plaats te laten vinden.”

Alleen als de Syrisch-Koerdische autoriteiten, of anderen die betrokken zijn bij het terughalen van de kinderen, als voorwaarde stellen dat de moeders mee moeten met de kinderen zal de staat zich ook hiervoor moeten inspannen. “Zij worden dan in Nederland voor de rechter gebracht.”