Nederland heeft fantastische spelers, maar we moeten hun reputatie negeren – NOS

\Nederland heeft fantastische spelers, maar we moeten hun reputatie negeren\ - NOS
Koeman zegt sorry na respectloze uitspraken over schandalig voetbal
Michael ONeill AFP zoom in NOS Voetbal • Vandaag, 13:30 Nederland heeft fantastische spelers, maar we moeten hun reputatie negeren Met de borst vooruit betreden de Noord-Ieren vanavond het veld van een uitverkocht Windsor Park om tegen Nederland voor hun laatste kans te strijden. En geef de ploeg van bondscoach Michael ONeill eens ongelijk: vorige maand roken ze in De Kuip aan de overwinning.

Iedereen kan zich de feestende Noord-Ierse fans nog herinneren toen Josh Magennis in de 75ste minuut voor de Noord-Ierse 0-1 had gezorgd. Memphis Depay (twee goals) en Luuk de Jong zorgden ervoor dat het EK-kwalificatieduel voor Oranje alsnog drie punten opleverde.

“We hebben in die wedstrijd gezien waar Noord-Ierland toe in staat is”, aldus Koeman. “We mogen ze in de beginfase niet het gevoel geven dat ze ons kunnen pakken. Gelukkig hebben we de afgelopen dagen tijd gehad om daar op te trainen. Ik ben nu ook relaxed. We moeten niet vergeten dat we twee kansen hebben op kwalificatie, omdat dinsdag nog een thuiswedstrijd tegen Estland wacht.”

De wedstrijd in Rotterdam heeft ondanks de 3-1 nederlaag voor vertrouwen bij de green and white army gezorgd. “We zijn misschien wel gemotiveerder dan ooit”, aldus ONeill. “Ik ben ervan overtuigd dat ons team er klaar voor is.”

Vorige maand was er bij het kwalificatieduel in De Kuip geen sprake van een Noord-Ierse storm. De ploeg van bondscoach Michael ONeill beperkte zich aanvankelijk tot verdedigen, kreeg in de loop van de tweede helft pas kansjes en kwam een kwartier voor tijd verrassend met 0-1 voor. Door twee goals van Memphis Depay en een van Luuk de Jong kwam het toch nog goed voor Oranje.

Ook Stefan de Vrij ontbreekt. Georginio Wijnaldum, die kampte met de griep deze week, zit wel bij de selectie. Depay en De Vrij staan beide niet op de officiële UEFA-lijst die voorafgaande aan het EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland moet worden ingeleverd.

De wedstrijd tussen Noord-Ierland en Nederland begint zaterdag om 20.45 uur op Windsor Park en staat onder leiding van de Poolse arbiter Szymon Marciniak. Oranje heeft aan een punt voldoende voor een EK-ticket en anders is winst dinsdag in de Johan Cruijff ArenA tegen Estland waarschijnlijk voldoende voor rechtstreekse plaatsing.

Depay is met elf doelpunten en tien assists de waardevolste aanvaller onder Koeman bij Oranje. De PSVers Donyell Malen en Steven Bergwijn ontbreken vanwege blessures in de selectie. Ryan Babel, Luuk de Jong, Wout Weghorst en Myron Boadu kunnen Depay wel vervangen in de spits.

De verwachtingen van Koeman en Van Dijk zijn deels gebaseerd op de kwalificatiewedstrijd van Noord-Ierland twee maanden geleden tegen Duitsland. Toen speelde de nummer 34 van de FIFA-ranking een uitstekende eerste helft in Belfast, maar werd door twee Duitse goals na rust wel met 0-2 verloren.

Het Nederlands elftal wil zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland definitief afscheid nemen van een periode van kommer en kwel. Na een gemist EK van 2016 en WK van 2018 is een gelijkspel in Belfast voldoende voor een ticket voor het EK van komende zomer in twaalf landen.

Noord-Ierland strijdt vanaf 20.45 uur op Windsor Park voor een laatste kans en heeft alleen iets aan een zege. Als Oranje onderuitgaat, dan krijgt het komende dinsdag nog een herkansing tegen Estland in de Johan Cruijff ArenA.

4 Virgil van Dijk en Ronald Koeman rekenen erop dat Noord-Ierland zaterdag aanvallend begint aan het belangrijke kwalificatieduel met Oranje. In tegenstelling tot Nederland moeten de Noord-Ieren winnen in Belfast om kans te houden op directe plaatsing voor het EK 2020.