Nederland stelt EK-deelname veilig met zwaarbevochten punt in Noord-Ierland – NOS

Nederland stelt EK-deelname veilig met zwaarbevochten punt in Noord-Ierland - NOS
Oranje naar het EK! | Voetbal
Het Nederlands elftal heeft zich voor het eerst in zes jaar geplaatst voor een groot toernooi. Tijdens een zeer moeizame vertoning tegen Noord-Ierland werd het laatste benodigde puntje bemachtigd (0-0).

Bondscoach Ronald Koeman kon in Belfast niet beschikken over de geblesseerde Memphis Depay, terwijl Georginio Wijnaldum niet fit genoeg was om in de basis te beginnen. De twee smaakmakers van Oranjes kwalificatiecampagne werden vervangen door Steven Berghuis en Donny van de Beek.

De supporters van het Nederlands elftal hebben er vertrouwen in dat Oranje zich vanavond tegen Noord-Ierland plaatst voor het EK. Als dat lukt, dan verwachten de fans dat het team direct voor EK-winst kan gaan. Vanuit het supporterscafé in Belfast bespreken we de kansen.

Vooral de keuze voor Berghuis was gezien de blakende vorm van Calvin Stengs bij AZ opvallend, maar Koeman vertrouwde op de ervaring van de grillige Feyenoorder. Bijna frommelde de linkspoot volstrekt tegen de verhouding in de 0-1 binnen, maar na goed terugleggen van Quincy Promes ketste zijn inzet tegen de lat.

Het was Noord-Ierland dat de klok sloeg in de openingsfase. Getergd door de minachtende woorden van Koeman over het spel van de ploeg in de heenwedstrijd (3-1), liet het elftal van Michael ONeill nu van meet af aan zijn spierballen zien.

Jasper Cillessen kwam met de schrik vrij toen hij zich bij een van de vele terugspeelballen verkeek op de inlopende Corry Evans. Josh Magennis kopte voorlangs en George Saville trapte na wederom half ingrijpen van Cillessen een rebound hard tegen de vallende Matthijs de Ligt.

Steven Davis schiet zijn penalty over het doel van Jasper Cillessen ProShots zoom in De grootste kans op de openingstreffer kreeg Noord-Ierland na een halfuur, toen de bal op de stip ging na hands van Joël Veltman. De revanchegevoelens van de Noord-Ieren vertaalden zich echter in een wilde trap over het doel van Cillessen door aanvoerder Steven Davis.

Met veel balbezit controleerde Oranje bij vlagen aardig, maar in de afronding ontbrak het aan overtuiging. Een zwakke inzet van Ryan Babel en na rust een slappe bal over van Daley Blind waren illustrerend voor het slordige spel van Oranje, dat er niet beter op werd na wissels van de zichtbaar ontevreden Koeman.

Marten de Roon was na een snelle gele kaart (en daardoor een schorsing) het eerste slachtoffer, na een uur werd Berghuis afgelost door Luuk de Jong. Maar het breekijzer uit de gewonnen wedstrijd in De Kuip kon ook niets meer forceren.

Zo sluit Nederland deze glanzende kwalificatiecampagne moeizaam af, waar de Noord-Ieren door de goede resultaten in de Nations League in de play-offs in maart een herkansing zullen krijgen om de eindronde te halen.

Duitsland verzekerde zich namelijk ook van deelname aan de eindronde, door met een ruime zege op Wit-Rusland (4-0) een onoverbrugbare kloof met de Noord-Ieren te slaan.

Zes jaar geleden plaatste Oranje zich voor het laatst voor een groot toernooi Ieren en Noord-Ieren staan schouder aan schouder, alleen niet op het voetbalveld Oranje heeft in Belfast ook derde thuisduel op EK voor het grijpen Deel dit artikel:

Nederland stelt EK-deelname veilig met zwaarbevochten punt in Noord-Ierland Het Nederlands elftal is komende zomer voor het eerst in zes jaar weer van de partij op een groot eindtoernooi.

De Nederlander glundert na zijn kunststukje op Interlagos. "Het was geweldig om in de auto te rijden. Met de snelheid zit het voor zondag wel goed."

Koeman had voor het treffen in Belfast, waar Nederland aan een punt genoeg had om zich te kwalificeren voor het EK, basisplaatsen ingeruimd voor Joël Veltman, Donny van de Beek en Steven Berghuis. Veltman kreeg de voorkeur boven Denzel Dumfries als rechtsback, Van de Beek was de vervanger van de grieperige Georginio Wijnaldum, terwijl Berghuis bij de absentie van Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn de derde man in de aanval was, naast Ryan Babel en Quincy Promes.

De eerste gevaarlijke momenten kwamen van Noord-Ierland. Doelman Jasper Cillessen nam bij een terugspeelbal te veel tijd, waardoor de doorjagende Corry Evans bijna kon scoren. Ook Josh Magennis, vorige maand in De Kuip nog trefzeker, liet zich gelden met een kopbal die niet ver naast verdween. Oranje kwam na de eerste tien minuten wat meer los, wat bijna resulteerde in de openingstreffer van Berghuis. Op aangeven van Promes trof hij de lat.

Ook Babel was dichtbij, maar de spits kon een door Daley Blind teruggelegde bal niet lekker inschieten. Na ruim een half uur kreeg Oranje een strafschop tegen, toen Veltman de bal na een duel met George Saville ongelukkig tegen zijn hand kreeg. De toegekende penalty werd door Steven Davis wild overgeschoten. Koeman bracht na ruim een half uur Davy Pröpper al voor de met geel belaste Marten de Roon, maar echt grote kansen kreeg Oranje voor rust niet meer.

In het begin van de tweede helft was Babel met een kopbal dicht bij de 0-1. De aanvaller kopte een door Veltman teruggekopte bal hard in, maar doelman Bailey Peacock-Farrell redde goed. Na ruim een uur bracht Koeman Luuk de Jong (in de thuiswedstrijd tegen de Noord-Ieren de reddende engel), maar net als voor rust slaagde de ploeg er niet in om tot heel veel gevaarlijke momenten te komen.

De Noord-Ieren, vechtend voor hun laatste kansen, durfden ook niet alles op de aanval te gooien. Daardoor kwam Oranje niet in de problemen en kan Nederland – na de gemiste toernooien in 2016 en 2018 – zich weer opmaken voor een oranje zomer. Door de remise en de overwinning van Duitsland op Wit-Rusland zakte Nederland wel naar de tweede plaats in Groep C.